Lubisz bób i fasolkę po bretońsku? Zrób bób po bretońsku! Wrzuć wszystko do gara i ciesz się letnim smakiem w 40 minut

Gabriela Fedyk
Bób po bretońsku to jednogarnkowy obiad idealny na lato.
Bób po bretońsku to jednogarnkowy obiad idealny na lato. nataliaspb/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Zapomnij na chwilę o klasycznej fasolce po bretońsku – czas na jej letnie, sezonowe wcielenie! Bób po bretońsku to aromatyczne danie jednogarnkowe z bobem, sosem pomidorowym i dobrą kiełbasą. Wszystko doprawione czosnkiem, ziołami i przyprawami, które tworzą wyrazisty, domowy smak. Podaj z pieczywem, ziemniakami lub ryżem i ciesz się obłędnym obiadem, który robi się praktycznie sam. Ten przepis to prawdziwa perełka sezonu!

Spis treści

Bób po bretońsku – przepis na sycące danie jednogarnkowe

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Liczba porcji: 4

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 800 g bobu,

  • 300 g kiełbasy (np. śląskiej lub zwyczajnej),

  • 1 średnia cebula,

  • 3-4 ząbki czosnku,

  • 500 ml passaty pomidorowej,

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

  • 2/3 szklanki wrzątku,

  • 2 i 1/2 szklanki wody (do gotowania bobu),

  • 1 kopiata łyżeczka soli,

  • 1 płaska łyżeczka cukru,

  • sól,

  • świeżo mielony pieprz,

  • mielona słodka papryka,

  • majeranek,

  • mielony kminek,

  • 2 liście laurowe,

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,

  • olej do smażenia,

  • pietruszka (opcjonalnie)

Jak zrobić bób po bretońsku?

  1. Najpierw ugotuj bób. Do garnka wlej 2 i 1/2 szklanki wody, dodaj sól i cukier. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzuć bób i gotuj przez około 10 minut, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Odcedź go i przestudź. Jeśli łupinki są delikatne, możesz zostawić bób w skórkach. Starszy bób obierz.

  2. W tym czasie pokrój cebulę, kiełbasę i przygotuj czosnek do przeciśnięcia przez praskę. Przygotuj przyprawy.

  3. W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż ją, aż się zeszkli.

  4. Do cebuli dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażaj razem, żeby kiełbasa się zarumieniła. Pod koniec dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze chwilkę, aż zacznie pachnieć.

  5. Wlej 2/3 szklanki wrzątku, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj całość przez 5 minut.

  6. Teraz dodaj ugotowany wcześniej bób, a po około 2 minutach wlej passatę pomidorową i koncentrat. Dopraw wszystko solą, słodką papryką, szczyptą mielonego kminku i majerankiem. Całość gotuj jeszcze przez 5-10 minut na małym ogniu, żeby smaki się przegryzły.

  7. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem. Jeśli masz natkę pietruszki, posiekaj ją i dodaj tuż przed podaniem – pięknie podkreśli smak dania i doda mu świeżości. Smacznego!

Z czym podać bób po bretońsku?

To danie jest pyszne samo w sobie, ale jeśli chcesz je wzbogacić lub sprawić, żeby było jeszcze bardziej sycące, podaj je z pieczywem. To może być kromka świeżego chleba na zakwasie, chrupiąca bułka pszenna albo grzanki czosnkowe (polecam z patelni!).Oczywiście możesz zjeść bób po bretońsku z ziemniakami – sprawdzą się i młode ziemniaczki z koperkiem, kremowe purée ziemniaczane z masłem, jak i pieczone ziemniaki z ziołami.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Do bobu po bretońsku pasują też rozmaite rodzaje kaszy czy ryżu. Ja lubię go z paloną kaszą gryczaną. Jeżeli to nie twój smak, spróbuj kaszę bulgur lub pęczak. Smakuje mi też z ryżem jaśminowym i basmati, a jak chcę się poczuć bardziej zdrowo, to gotuję ryż brązowy.

Jeśli wolisz makaron zamiast ryżu, to ugotuj np. świderki albo rurki – dobrze „zbiorą” sos. Dodaj jeszcze zielony akcent i zrób np. sałatkę z rukoli i pomidorków koktajlowych albo podaj z ogórkami kiszonymi.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni