Sięgnij po kalafiora i zrób najlepszą sałatkę na lato. Poczujesz różnicę już przy pierwszym kęsie. Zmień nudny przepis w coś wyjątkowego

Anna Daniluk
Na letni obiad polecam ci zrobić najlepszą sałatkę z kalafiora. Świetnie smakuje na lunch do pracy i na lekki obiad.
Na letni obiad polecam ci zrobić najlepszą sałatkę z kalafiora. Świetnie smakuje na lunch do pracy i na lekki obiad. nata vkusidey/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Kiedy chcę przygotować coś lekkiego, zdrowego i wygodnego do podania na obiad lub kolację, zawsze wracam do tego przepisu. Ta sałatka z kalafiorem jest prosta, wyrazista w smaku i smakowita. Jeśli chcesz zadbać o swoją dietę i jednocześnie nie spędzać wielu godzin w kuchni, zrób ją według moich wskazówek. Gwarantuję, że tak przyrządzonego kalafiora jeszcze nie jadłeś.

W skrócie:

Najlepsza sałatka z kalafiorem – przepis na lato krok po kroku

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 35 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 średni kalafior (około 600 g),

  • 3 łyżki oleju rzepakowego,

  • 4 jajka ugotowane na twardo,

  • 1 czerwona papryka,

  • 1 mała czerwona cebula,

  • 3 ogórki konserwowe,

  • 3 łyżki majonezu,

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,

  • 1 1/2 łyżki przyprawy curry w proszku,

  • sól i pieprz do smaku,

  • około 2 łyżek świeżego koperku, natki pietruszki lub szczypiorku.

Jak zrobić najlepszą sałatkę z kalafiora do obiadu?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj kalafiora, dokładnie odsącz i podziel go na małe różyczki. Wymieszaj z olejem i oprósz 1 łyżką przyprawy curry.

  2. Następnie upiecz go w piekarniku nagrzanym do 190°C kalafiora przez 20 minut. Ma być rumiany.

  3. Obierz jajka ze skorupek i pokrój w średnią kostkę.

  4. Paprykę, cebulę i ogórki posiekaj w drobną kostkę.

  5. W dużej misce połącz upieczonego kalafiora, jajka, paprykę, cebulę, ogórki i w dużej misce wymieszaj wszystkie składniki.

  6. Następnie przygotuj sos. W małej misce wymieszaj majonez z jogurtem, 1/2 łyżki przyprawy curry, dosyp sól i pieprz.

  7. Wszystkie składniki najlepszej sałatki z kalafiora połącz w jednorodną masę. Wlej sos do miski z warzywami i delikatnie wymieszaj.

  8. Na koniec tuż przed podaniem posyp sałatkę posiekanym koperkiem i jeszcze raz wymieszaj.

Zachęcam cię do korzystania ze świeżego kalafiora, nie mrożonego, aby zachował lepszą strukturę. Jeśli chcesz obniżyć kaloryczność najlepszej sałatki z kalafiora, to wlej więcej jogurtu naturalnego do sosu. Możesz też całkowicie zrezygnować z majonezu na rzecz gęstego jogurtu. Możesz też zaplanować ją na lunch do pracy lub do obiadu. Zrób sałatkę wieczorem i przechowuj w lodówce. Gdy smaki się przegryzą, przystawka zyska jeszcze więcej smaku. Podaję tę sałatkę jako dodatek do pieczonego kurczaka jak z rożna lub pomysł na lekką kolację na lato. Spróbuj, a zobaczysz, że ta najlepsza sałatka z kalafiorem stanie się stałym punktem twojego menu. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni