W skrócie:
Najlepsza sałatka z kalafiorem – przepis na lato krok po kroku
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 35 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 średni kalafior (około 600 g),
3 łyżki oleju rzepakowego,
4 jajka ugotowane na twardo,
1 czerwona papryka,
1 mała czerwona cebula,
3 ogórki konserwowe,
3 łyżki majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
1 1/2 łyżki przyprawy curry w proszku,
sól i pieprz do smaku,
około 2 łyżek świeżego koperku, natki pietruszki lub szczypiorku.
Jak zrobić najlepszą sałatkę z kalafiora do obiadu?
Sposób przygotowania:
Na początku umyj kalafiora, dokładnie odsącz i podziel go na małe różyczki. Wymieszaj z olejem i oprósz 1 łyżką przyprawy curry.
Następnie upiecz go w piekarniku nagrzanym do 190°C kalafiora przez 20 minut. Ma być rumiany.
Obierz jajka ze skorupek i pokrój w średnią kostkę.
Paprykę, cebulę i ogórki posiekaj w drobną kostkę.
W dużej misce połącz upieczonego kalafiora, jajka, paprykę, cebulę, ogórki i w dużej misce wymieszaj wszystkie składniki.
Następnie przygotuj sos. W małej misce wymieszaj majonez z jogurtem, 1/2 łyżki przyprawy curry, dosyp sól i pieprz.
Wszystkie składniki najlepszej sałatki z kalafiora połącz w jednorodną masę. Wlej sos do miski z warzywami i delikatnie wymieszaj.
Na koniec tuż przed podaniem posyp sałatkę posiekanym koperkiem i jeszcze raz wymieszaj.
Zachęcam cię do korzystania ze świeżego kalafiora, nie mrożonego, aby zachował lepszą strukturę. Jeśli chcesz obniżyć kaloryczność najlepszej sałatki z kalafiora, to wlej więcej jogurtu naturalnego do sosu. Możesz też całkowicie zrezygnować z majonezu na rzecz gęstego jogurtu. Możesz też zaplanować ją na lunch do pracy lub do obiadu. Zrób sałatkę wieczorem i przechowuj w lodówce. Gdy smaki się przegryzą, przystawka zyska jeszcze więcej smaku. Podaję tę sałatkę jako dodatek do pieczonego kurczaka jak z rożna lub pomysł na lekką kolację na lato. Spróbuj, a zobaczysz, że ta najlepsza sałatka z kalafiorem stanie się stałym punktem twojego menu. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
