Chrupiący, soczysty, pachnący – poznaj sekret idealnych schabowych po lubelsku. Przepis na kotlety inaczej niż zwykle

Gabriela Fedyk
Kotlety schabowe po lubelsku to klasyka w zaskakującym wydaniu.
Kotlety schabowe po lubelsku to klasyka w zaskakującym wydaniu. Dennis van de Hoef/Getty Images
Na pewno znasz smak klasycznego kotleta schabowego – ale czy próbowałaś wersji po lubelsku? To danie łączy to, co najlepsze: złocistą chrupkość, miękkość mięsa i lekki, orzechowy aromat, który zawdzięcza dodatkowi nietypowej mąki. Gotowe w pół godziny, a smak jak z domowej kuchni u babci. To prosty sposób, by zwykły obiad zamienić w coś naprawdę wyjątkowego.

Spis treści

Schabowe po lubelsku – przepis

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Poziom trudności: łatwy

Porcje: 4

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości,

  • 2 jajka,

  • sól i świeżo mielony pieprz,

  • mąka pszenna (lub gryczana – jeśli masz ochotę na ciekawszy, lekko orzechowy smak).

Jak zrobić schabowe po lubelsku?

  1. Zacznij od oczyszczenia schabu z błonek, a potem pokrój go na plastry o grubości około 1 cm.

  2. Za pomocą tłuczka rozbij oczyszczony i pokrojony w plastry schab, formując kotlety. Pamiętaj, żeby nie przesadzić – niech nie będą zbyt cienkie. Dopraw mięso solą i pieprzem z obu stron.

  3. Przygotuj dwie miski lub głębokie talerze. Do jednego naczynia wsyp mąkę, a do drugiego wbij jajka i porządnie je rozkłóć. Jeśli chcesz, możesz użyć mąki gryczanej – to tradycyjny dodatek, który dodaje schabowym ciekawego charakteru.

  4. Każdy kotlet obtocz najpierw w mące, strzepując nadmiar, i zanurz w jajku. Od razu wrzuć na rozgrzany smalec. Smaż przez ok. 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu – jajko powinno się ładnie ściąć, ale nie przypalić.

  5. Gotowe kotlety podawaj tak, jak lubisz najbardziej – z klasycznymi tłuczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem i dodatkiem zasmażanej kapusty, buraczków albo surówki z kiszonej kapusty. Smacznego!

Z czym podawać schabowe po lubelsku?

Schabowe po lubelsku najlepiej smakują z klasycznymi, prostymi dodatkami, które podkreślą ich domowy charakter. Tłuczone ziemniaki z masłem i świeżo posiekanym koperkiem to niemal obowiązkowy dodatek do każdego kotleta schabowego.

Do tego koniecznie podaj zasmażaną kapustę – lekko kwaskowatą, ale zarazem słodką i miękką, która doskonale równoważy smak mięsa. Jeśli szukasz czegoś bardziej wyrazistego, spróbuj tarte buraczki lub prostą surówkę z kiszonej kapusty, która wniesie do dania przyjemną świeżość i kwasowość.

Jeżeli masz więcej czasu i chcesz dopełnić obiad prawdziwie domowym akcentem, sięgnij po kompot – najlepiej wiśniowy lub z truskawek. Naturalna słodycz kompotu znakomicie orzeźwi podniebienie i sprawi, że posiłek będzie smakował jeszcze lepiej. Taki zestaw nie tylko syci, ale i przypomina smak rodzinnego obiadu.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni