Buraczki zasmażane to pyszny dodatek do obiadu. Zobacz, jak zrobić buraczki na ciepło według przepisu babci

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Buraczki zasmażane to nie tylko smaczny dodatek do obiadu, ale przede wszystkim bardzo zdrowe danie. Sprawdź nasz przepis na buraczki na ciepło.
Buraczki zasmażane to nie tylko smaczny dodatek do obiadu, ale przede wszystkim bardzo zdrowe danie. Sprawdź nasz przepis na buraczki na ciepło. Katarzyna Puczyńska/Polska Press
Jesienią i zimą, gdy robi się chłodniej, bardzo często sięgamy po ciepłe dodatki do obiadu. Wyjątkowo w takim wydaniu smakują buraczki zasmażane, które idealnie komponują się z kotletami mielonymi, schabowymi czy gulaszem. Buraki to typowo jesienne warzywo, które jest zdrowe i smaczne oraz tanie. Wypróbuj nasz prosty przepis na buraczki zasmażane.

Spis treści

Buraczki na ciepło to dla wielu osób prawdziwie domowy przysmak. Robi się je naprawdę bardzo prosto. Wystarczy ugotować buraczki lub upiec je do miękkości w piekarniku, zetrzeć na tarce i podsmażyć. Proponuję doprawić je do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Gotowe buraczki mają mieć smak słodko-kwaśny. Zamiast cytryny równie dobrze sprawdzi się ocet spirytusowy lub ocet jabłkowy.

Przepis na buraki zasmażane

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut + gotowanie buraków: do 1,5 godziny,
Poziom trudności: łatwy

Buraczki zasmażane to pyszny dodatek do obiadu.
Buraczki zasmażane to pyszny dodatek do obiadu. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 4 buraki ćwikłowe,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić buraki zasmażane?

  1. Buraki umyj, przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj do miękkości ok. 1 godzinę (pokaźniejsze sztuki będą potrzebowały więcej czasu – najlepiej sprawdź widelcem, czy są miękkie; w razie potrzeby wydłuż czas gotowania do półtorej godziny).
  2. Przestudzone buraki obierz ze skórki, odetnij twarde końcówki.
  3. Zetrzyj buraki na tarce o dużych oczkach.
  4. W garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę i przez chwilę podsmaż.
  5. Wrzuć buraki i dokładnie wymieszaj.
  6. Dopraw warzywa cukrem, solą i pieprzem.
  7. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
  8. Smaż buraczki ok. 5 minut. Sprawdź ich smak, w razie potrzeby dodaj więcej cukru, soli lub cytryny.
  9. Podawaj buraczki na ciepło.
Buraczki zasmażane to nie tylko smaczny dodatek do obiadu, ale przede wszystkim bardzo zdrowe danie. Sprawdź nasz przepis na buraczki na ciepło.

Buraczki zasmażane to pyszny dodatek do obiadu. Zobacz, jak ...

Pij soki na zdrowie

kup najtaniej

Łucznik

ŁUCZNIK Fresh&Juicy JC-2018

219,00 zł179,00 zł-18%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie