W skrócie:
- Hiszpański „BLT” – przepis na kanapkę
- Jak zrobić hiszpańskie BLT?
- Chłodnik z groszku, ogórka i migdałów z pancettą
- Jak zrobić chłodnik z groszku, ogórka i płatków migdałowych?
- Sałatka Caesar w ćwiartkach
- Jak zrobić sałatkę Ceasar w ćwiartkach?
- Pieczona sałatka Caesar z kurczakiem
- Jak zrobić pieczona sałatkę Caesar z kurczakiem?
- Frittata z chorizo i młodymi ziemniakami z sałatką z sałaty rzymskiej
- Jak zrobić frittatę z chorizo i młodymi ziemnikami?
- Sałatka z rozgniecionych ziemniaków i tuńczyka
- Jak zrobić sałatkę z rozgniecionych ziemniaków i tuńczyka?
- Quiche z zielonymi szparagami i dymką – przepis na skróty
- Jak zrobić quiche z zielonymi szparagami i dymką?
- Błyskawiczna sałatka z ciecierzycy z dressingiem z koziego sera
- Jak zrobić błyskawiczną sałatkę z ciecierzycy?
Społeczność 3,5 miliona kucharzy, która narodziła się w mediach społecznościowych, podzieliła się zestawem słonecznych dań z aplikacji z przepisami Sidekick – idealnych na szybkie lunche, rodzinne uczty i jedzenie na świeżym powietrzu, które nie zabierze ci całego popołudnia.
Ben Ebbrell, szef kuchni i współzałożyciel Sorted Food, mówi: „Lato to czas, by zatrzymać się i w pełni wykorzystać porę lunchu. W tygodniu, jeśli pracujesz z domu, zrób sobie przerwę od biurka i przygotuj szybki lunch, którym możesz się delektować na zewnątrz. Doda ci to energii i pozwoli wyrwać się z rutyny tuńczykowej kanapki.”
„W weekend rozłóż koc piknikowy i zbierz przyjaciół oraz rodzinę na pyszny piknik – a nasze przepisy nie sprawią, że spędzisz godziny w kuchni. Mamy szybkie, proste dania dla każdego. Wszystko smakuje lepiej na świeżym powietrzu!”
Każdy z tych szybkich, pełnych smaku przepisów został stworzony, by ograniczyć marnowanie jedzenia, oszczędzić twój budżet i wprowadzić do kuchni wyraziste, światowe smaki bez zbędnego zamieszania – niezależnie od tego, czy masz 15 minut między spotkaniami, czy przygotowujesz się do uczty w parku.

Hiszpański „BLT” – przepis na kanapkę
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Składniki:
1 pomidor bawole serce,
1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
1/2 łyżeczki drobnego cukru,
1 ciabatta (1 x 250 g),
1 główka sałaty rzymskiej mini,
4 łyżki majonezu,
1 ząbek czosnku,
80 g szynki serrano.
Jak zrobić hiszpańskie BLT?
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Pokrój pomidora na równe plastry i ułóż je na ręczniku papierowym na desce.
Dopraw plastry 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki cukru i solidną szczyptą soli. Odstaw na później.
Przekrój ciabattę prawie do końca i rozłóż ją jak książkę na średniej blasze. Piecz przez 5-6 minut, aż będzie gorąca i miejscami chrupiąca. W międzyczasie przygotuj resztę składników.
Odetnij korzeń sałaty i drobno posiekaj pozostałą część w poprzek.
Do dużej miski dodaj 4 łyżki majonezu. Obierz i drobno zetrzyj ząbek czosnku, po czym wszystko dokładnie wymieszaj.
Przełóż 3 łyżki mieszanki majonezowej do małej miseczki, a sałatę wymieszaj z resztą w dużej misce.
Rozsmaruj odłożony majonez na ciabattcie, następnie ułóż 80 g szynki, plastry pomidora i mieszankę sałaty.
Przekrój hiszpańską kanapkę BLT na pół i podawaj.
Chłodnik z groszku, ogórka i migdałów z pancettą
Liczba porcji: dla 2 osób.
Kulinaria

Czas przygotowania: 15 minut.
Składniki:
300 g mrożonego groszku,
40 g płatków migdałowych,
100 g pokrojonej pancetty,
3 łyżki oliwy z oliwek,
10 g świeżego szczypiorku,
1 ogórek,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka octu jabłkowego.
Jak zrobić chłodnik z groszku, ogórka i płatków migdałowych?
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę w czajniku – będzie potrzebna do groszku.
Do dużej miski wsyp 300 g groszku i 40 g migdałów. Zalej wrzątkiem, odstaw i pozwól groszkowi zmięknąć, przygotowując kolejne składniki.
Na małej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i dodaj 100 g pancetty. Smaż na średnim ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a mięso będzie złociste i chrupiące (5-6 minut).
Drobno posiekaj 10g szczypiorku i pokrój ogórka na kawałki.
Gdy groszek zmięknie, odcedź go i przepłucz zimną wodą przez sitko. Włóż z powrotem do miski.
Dodaj ogórka, połowę szczypiorku, obrany ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu, 100 ml wody i solidną szczyptę soli.
Zblenduj na gładko, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody, by uzyskać konsystencję zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podziel zupę do misek, na wierzchu ułóż pancettę z odrobiną tłuszczu, posyp resztą szczypiorku i podawaj.
Sałatka Caesar w ćwiartkach

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
40 g pokrojonej pancetty,
3 łyżki oliwy z oliwek,
50 g anchois z puszki,
3 łyżki majonezu,
1 cytryna,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka musztardy Dijon,
3 główki sałaty rzymskiej mini,
10 g świeżego szczypiorku,
20 g panko (bułka tarta),
10 g twardego włoskiego sera.
Jak zrobić sałatkę Ceasar w ćwiartkach?
Sposób przygotowania:
Na małej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i dodaj 40 g pancetty. Smaż na średnim ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a mięso będzie złociste i chrupiące (5-6 minut).
Do dużej miski wrzuć 50 g anchois (odsączonych) i rozgnieć widelcem na półgładką pastę.
Dodaj 3 łyżki majonezu, drobno zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Obierz i zetrzyj ząbek czosnku, dodaj łyżkę musztardy.
Wymieszaj, dopraw solą i dużą ilością pieprzu.
Odetnij korzenie sałat, pokrój je wzdłuż na ćwiartki. Drobno posiekaj szczypiorek.
Gdy pancetta będzie gotowa, dodaj panko i smaż jeszcze 3-4 minuty, aż bułka będzie złocista.
Wymieszaj sałatę z dressingiem, by każda ćwiartka była dokładnie pokryta.
Ułóż na talerzach, posyp chrupiącą pancettą z bułką, zetrzyj ser, dodaj szczypiorek i podawaj.
Pieczona sałatka Caesar z kurczakiem
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 35 minut.
Składniki:
60 g anchois z puszki,
3 łyżki majonezu,
1 ½ cytryny,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka musztardy Dijon,
60 g twardego włoskiego sera,
1 ciabatta (1x 250 g),
4 udka z kurczaka (ze skórą i kością),
365 g brukselki.
Jak zrobić pieczona sałatkę Caesar z kurczakiem?
Sposób przygotowania:
Rozgrzej frytkownicę beztłuszczową do 200°C.
Do dzbanka wrzuć 60 g anchois (odsączonych), 3 łyżki majonezu, drobno zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Obierz i dodaj 2 ząbki czosnku, dodaj łyżkę musztardy.
Zetrzyj 30 g sera, zblenduj całość na gładko. Dopraw solą i pieprzem.
Porwij ciabattę na duże kawałki (ok. 3 cm) i ułóż w koszyku frytkownicy.
Udka z kurczaka włóż do miski, polej połową marynaty i dokładnie natrzyj (również pod skórą). Drugą połowę zostaw do brukselki. Umyj ręce po kontakcie z surowym mięsem.
Ułóż kurczaka na chlebie, skórą do góry. Umyj ręce.
Piecz w frytkownicy 20-25 minut, aż skóra będzie złocista, a soki klarowne. W tym czasie przygotuj sałatkę.
Drobno posiekaj brukselkę i wrzuć do dużej miski.
Wyciśnij sok z połowy cytryny, zetrzyj 30 g sera, dodaj resztę marynaty, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
Podziel sałatkę na talerze, na wierzchu ułóż chrupiącą ciabattę i kurczaka. Polej sokami z pieczenia. Smacznego!
Frittata z chorizo i młodymi ziemniakami z sałatką z sałaty rzymskiej

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
250 g młodych ziemniaków,
6 łyżek oliwy z oliwek,
125 g chorizo,
4 dymki,
4 duże jajka,
1 cytryna,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
30 g serka śmietankowego,
10 g świeżego szczypiorku,
2 główki sałaty rzymskiej mini.
Jak zrobić frittatę z chorizo i młodymi ziemnikami?
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Pokrój ziemniaki na plastry o grubości 0,5 cm.
Wrzuć do dużej miski z 1 łyżką oliwy i szczyptą soli, wymieszaj.
Ugotuj ziemniaki w mikrofalówce na pełnej mocy przez 8-10 minut, aż będą miękkie. W międzyczasie przygotuj resztę składników.
Drobno posiekaj chorizo, wrzuć na średnią patelnię żaroodporną z 2 łyżkami oliwy i smaż na średnim ogniu 5-6 minut, aż będzie prawie złociste.
Drobno pokrój dymki, oddzielając białe części od zielonych.
Gdy chorizo będzie gotowe, dodaj białe części dymki i smaż jeszcze 1-2 minuty, aż zmiękną.
Roztrzep jajka w dużej misce ze szczyptą soli.
Gdy ziemniaki będą gotowe, wymieszaj je z jajkami, dodaj 3/4 zielonych części dymki i chorizo. Resztę zielonych części zostaw do dekoracji.
Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, rozgrzej, a gdy zacznie się mienić, wlej masę jajeczną. Smaż bez mieszania 2-3 minuty, by frittata się ścięła.
Wstaw patelnię do piekarnika na 6-8 minut, aż frittata się zetnie i lekko zrumieni.
Do miski po ziemniakach dodaj 1 łyżkę oliwy, zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok, dodaj starty czosnek, musztardę i serek śmietankowy. Wymieszaj, dopraw solą.
Drobno posiekaj szczypiorek, poszarp sałatę. Gdy frittata będzie prawie gotowa, wymieszaj szczypiorek i sałatę z dressingiem. W międzyczasie możesz pozmywać.
Gdy frittata będzie gotowa, wyłóż ją na deskę, pokrój na 6 kawałków i posyp resztą dymki. Podawaj z sałatką.
Sałatka z rozgniecionych ziemniaków i tuńczyka
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki:
400 g ziemniaków,
160 g tuńczyka z puszki
2 łyżeczki oleju roślinnego,
70 g pokrojonej pancetty
1 czerwona cebula,
30 g świeżej pietruszki,
20 g świeżego koperku,
100 g jogurtu greckiego,
40 g majonezu,
1 łyżka musztardy Dijon,
1 cytryna.
Jak zrobić sałatkę z rozgniecionych ziemniaków i tuńczyka?
Sposób przygotowania:
Rozgrzej frytkownicę powietrzną do 220°C.
Pokrój ziemniaki na ćwiartki lub kawałki wielkości kęsa. Ułóż na talerzu do mikrofalówki, dodaj odrobinę wody i przykryj folią spożywczą. Gotuj w mikrofalówce 8-10 minut, aż będą miękkie.
Odsącz tuńczyka na sitku. Nie zapomnij wypłukać i wyrzucić puszki do recyklingu.
Na małej patelni rozgrzej 2 łyżeczki oleju, dodaj pancettę i smaż na średnim ogniu 6-8 minut, aż będzie chrupiąca. Odstaw.
Gdy ziemniaki będą gotowe, przełóż je na deskę i rozgnieć szklanką lub małym garnkiem. Posmaruj tłuszczem z pancetty.
Włóż do frytkownicy na 12-15 minut, aż będą chrupiące i złociste, mieszając w połowie czasu.
Pokrój cebulę w drobną kostkę. Posiekaj pietruszkę i koperek. Wrzuć wszystko do dużej miski.
Dodaj jogurt, majonez, musztardę, sól, pieprz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryny. Wymieszaj.
Dodaj tuńczyka, pancettę i ziemniaki, wymieszaj.
Nałóż sałatkę na talerze i zajadaj.
Quiche z zielonymi szparagami i dymką – przepis na skróty
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Składniki:
6 dymek,
200 g zielonych szparagów,
2 łyżki oliwy z oliwek,
100 g serka śmietankowego,
100 g cheddara,
30 g twardego włoskiego sera,
2 łyżki musztardy Dijon,
320 g gotowego ciasta francuskiego (1 arkusz),
30 g świeżej pietruszki,
1 łyżka kaparów,
1/2 cytryny.
Jak zrobić quiche z zielonymi szparagami i dymką?
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 210°C i wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia. Oczyść dymki, przekrój wzdłuż na pół, a potem na trzy części. Oczyść szparagi i pokrój.
Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj dymki i szparagi ze szczyptą soli. Smaż 3-4 minuty, aż będą miękkie.
Zetrzyj cheddar i twardy ser do dużej miski, dodaj serek śmietankowy i łyżkę musztardy, wymieszaj na gładko. Dopraw solą i pieprzem.
Rozwiń ciasto francuskie na blasze, zawijając brzegi na 2-3 cm, by powstał rant jak w pizzy.
Rozsmaruj masę serową na cieście, zostawiając rant. Ułóż na wierzchu dymki i szparagi.
Piecz 15-18 minut, aż tarta będzie złocista.
Do dzbanka wrzuć pietruszkę, kapary, musztardę, oliwę i sok z cytryny.
Zblenduj na gładko, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
Polej tartę sosem pietruszkowym, pokrój i podawaj!
Błyskawiczna sałatka z ciecierzycy z dressingiem z koziego sera
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Składniki:
400 g ciecierzycy z puszki,
1 łyżka wędzonej papryki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
70 g pestek dyni,
45 g koziego sera,
1 łyżka musztardy Dijon,
2 łyżeczki miodu,
1 łyżka octu jabłkowego,
2 główki sałaty rzymskiej mini,
20 g rukoli,
1 jabłko Granny Smith,
1 średnia marchewka.
Jak zrobić błyskawiczną sałatkę z ciecierzycy?
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 220°C i wyłóż średnią blachę folią aluminiową.
Odsącz i opłucz ciecierzycę, przełóż na blachę. Posyp wędzoną papryką, solą i pieprzem, skrop oliwą i wymieszaj.
Piecz 10-15 minut, aż ciecierzyca będzie sucha i lekko chrupiąca. Na ostatnie 2-3 minuty dodaj pestki dyni, by się podprażyły. W tym czasie przygotuj resztę sałatki.
Do małej miski wrzuć kozi ser, rozgnieć na pastę, dodaj musztardę, miód, ocet i powoli wlewaj oliwę, mieszając. Jeśli ser jest twardy, dodaj odrobinę ciepłej wody, by uzyskać konsystencję majonezu.
Pokrój sałatę na ćwiartki i rozdziel liście, wrzuć do dużej miski z rukolą.
Zetrzyj jabłko i marchewkę na tarce, dodaj do miski.
Polej dressingiem, wymieszaj i dopraw solą.
Podziel do misek, posyp chrupiącą ciecierzycą i pestkami, podawaj.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
© Independent Digital News & Media Ltd / Polska Press Grupa