W skrócie:
Jeśli kochasz bigos, lekka i letnia wersja tej potrawy z pewnością także przypadnie ci do gustu. Nie robimy jej jednak z kapusty, ale z cukinii i pomidorów. Dlaczego bigos? Bo mamy tutaj warzywny miszmasz. Kwaskowaty posmak zapewnia dodatek przecieru pomidorowego, a podwędzany aromat – kiełbaska. Wwarzywnym bigosie nie może zabraknąć grzybów, ale latem lepiej postawić na pieczarki niż grzyby suszone. Na koniec dodajemy jeszcze typowe dla bigosu przyprawy. W przeciwieństwie do bigosu z kapusty, to danie robi się bardzo szybko. Jest gotowe od razu do zjedzenia i smakuje wybornie.
Bigos z cukinii – najlepszy przepis
Czas przygotowania: 40 minut.
Porcja: dla 4-6 osób.
Poziom trudności: łatwe.
Składniki:
2 cukinie,
4 średnie pomidory,
8 pieczarek,
1 pęto wędzonej kiełbasy,
1 szklanka przecieru pomidorowego,
1/2 szklanki bulionu,
1 cebula,
4 ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki tymianku,
kilka ziaren ziela angielskiego,
3 liście laurowe,
sól, pieprz,
olej.
Jak zrobić bigos z cukinii z kiełbasą?
Sposób przygotowania:
Cukinię umyj. Jeśli jest młoda, nie musisz jej obierać ze skórki. Pokrój ją na drobne kawałki.
Cebulę i czosnek posiekaj.
Pieczarki umyj i pokrój na małe kawałki.
Kiełbasę pokrój na małe kawałki.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek z cebulą oraz cukinię. Podsmaż ok. 5 minut, dodaj kiełbaskę i pieczarki. Smaż jeszcze 5 minut.
Pomidory sparz i także pokrój na kawałki. Wrzuć do warzyw na patelnię.
Wlej bulion i duś całość 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie i tymianek.
Duś warzywa, aż cukinia będzie miękka. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Kulinaria
