Pasztet z cukinii na lekki obiad. Przepis na wspaniałą przekąskę pełną witamin. Odkryj tajniki pysznego dania

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy pasztet z cukinii to znakomity posiłek na śniadanie, lunch do pracy lub lekką kolację.
Domowy pasztet z cukinii to znakomity posiłek na śniadanie, lunch do pracy lub lekką kolację. Getty Images/thepiwko/zdjęcie ilustracyjne
Pasztet z cukinii to przepis na lekką przekąskę dla całej rodziny. Można ją przyrządzać niemal przez cały rok, ale najlepiej smakuje na przełomie wiosny i lata. Taki pasztet z cukinii będzie zieloną alternatywą dla mięsnych pasztetów na Wielkanoc. Zobacz przepis na domowy pasztet z cukinii.

W skrócie

Pasztet z cukinii to przekąska, która świetnie smakuje podana między kromkami chleba jako kanapka lub w formie przystawki na imprezę. Domowy pasztet z cukinii wyjątkowo smakuje podczas śniadania wielkanocnego lub jako dodatek do dań z grilla. Podpowiadamy przepis na pasztet z cukinii dla całej rodziny.

Pasztet z cukinii – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 2 kg cukinii,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 300 g cebuli,
  • 200 g tartej bułki pszennej,
  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego,
  • 4 jajka,
  • 20 g masła,
  • 4 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
  • 5 g posiekanej świeżej mięty,
  • 5 g listków estragonu.

Jak zrobić pasztet z cukinii?

Przygotowanie:

  1. Cebulę należy obrać i pokroić na cienkie plastry. Bułkę tartą należy zalać mlekiem lub napojem roślinnym i zostawić do namoczenia.
  2. Cukinię należy umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na sitku należy odcisnąć warzywo z nadmiaru płynu.
  3. Cebulę i cukinię należy przesmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie w dużej misce należy połączyć cebulę, cukinię, namoczoną bułkę, jajka, świeżą miętę i estragon.
  4. Masę na pasztet z cukinii należy przyprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
  5. Keksówkę należy wysmarować masłem i wyłożyć papier do pieczenia. Następnie należy umieścić w niej masę na pasztet cukiniowy.
  6. Pasztet należy piec w 180° Celsjusza przez godzinę.
  7. Po upieczeniu pasztet z cukinii powinien zostać wystudzony w formie i wstawiony do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Pasztet świetnie smakuje na drugi dzień.

Sposób podania

Domowy pasztet z cukinii można podawać z domowym sosem majonezowym lub sosem chrzanowym. Zachęcamy także do wypróbowania pasztetu z cukinii z sosem czosnkowym albo z sosem tatarskim. W każdej z tych wersji będzie smakować wybornie.

Pasztet bez bułki tartej

Pasztet z cukinii można zrobić także w innej wersji. Zamiast bułki tartej można sięgnąć po kaszę manną, a zamiast mleka dodać więcej oleju. Pasztet cukiniowy jest jeszcze smaczniejszy, gdy doprawi się do suszonymi ziołami i przyprawami. Szczególnie przydatne będą takie dodatki jak:

Pasztet z cukinii można zestawić także z innymi warzywami. Szczególnie pasować będą starte na grubych oczkach marchewki, korzeń pietruszki i seler. Zachęcamy do eksperymentowania z ulubionymi dodatkami, aby dostosować danie do swoich upodobań smakowych.

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni