W skrócie
Pasztet z cukinii to przekąska, która świetnie smakuje podana między kromkami chleba jako kanapka lub w formie przystawki na imprezę. Domowy pasztet z cukinii wyjątkowo smakuje podczas śniadania wielkanocnego lub jako dodatek do dań z grilla. Podpowiadamy przepis na pasztet z cukinii dla całej rodziny.
Pasztet z cukinii – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 2 kg cukinii,
- 3 łyżki oliwy,
- 300 g cebuli,
- 200 g tartej bułki pszennej,
- 200 ml mleka lub napoju roślinnego,
- 4 jajka,
- 20 g masła,
- 4 ząbki czosnku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
- 5 g posiekanej świeżej mięty,
- 5 g listków estragonu.
Jak zrobić pasztet z cukinii?
Przygotowanie:
- Cebulę należy obrać i pokroić na cienkie plastry. Bułkę tartą należy zalać mlekiem lub napojem roślinnym i zostawić do namoczenia.
- Cukinię należy umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na sitku należy odcisnąć warzywo z nadmiaru płynu.
- Cebulę i cukinię należy przesmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie w dużej misce należy połączyć cebulę, cukinię, namoczoną bułkę, jajka, świeżą miętę i estragon.
- Masę na pasztet z cukinii należy przyprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
- Keksówkę należy wysmarować masłem i wyłożyć papier do pieczenia. Następnie należy umieścić w niej masę na pasztet cukiniowy.
- Pasztet należy piec w 180° Celsjusza przez godzinę.
- Po upieczeniu pasztet z cukinii powinien zostać wystudzony w formie i wstawiony do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Pasztet świetnie smakuje na drugi dzień.
Sposób podania
Domowy pasztet z cukinii można podawać z domowym sosem majonezowym lub sosem chrzanowym. Zachęcamy także do wypróbowania pasztetu z cukinii z sosem czosnkowym albo z sosem tatarskim. W każdej z tych wersji będzie smakować wybornie.
Pasztet bez bułki tartej
Pasztet z cukinii można zrobić także w innej wersji. Zamiast bułki tartej można sięgnąć po kaszę manną, a zamiast mleka dodać więcej oleju. Pasztet cukiniowy jest jeszcze smaczniejszy, gdy doprawi się do suszonymi ziołami i przyprawami. Szczególnie przydatne będą takie dodatki jak:
Pasztet z cukinii można zestawić także z innymi warzywami. Szczególnie pasować będą starte na grubych oczkach marchewki, korzeń pietruszki i seler. Zachęcamy do eksperymentowania z ulubionymi dodatkami, aby dostosować danie do swoich upodobań smakowych.
Czytaj także: Pasztet z fasoli na przystawkę. Przepis na danie na Wielkanoc. Wegetariańska alternatywa dla pasztetu z mięsa
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?