Chrupiące placki z cukinii z piekarnika to hit diety fit. Wypróbuj ten przepis, a goście będą błagać o więcej. Jak zrobić placki z cukinią?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne placuszki z cukinii to pomysł na lekki obiad. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne placuszki z cukinii to pomysł na lekki obiad. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Cukinia to pyszne i zdrowe warzywo, które można wykorzystać do przygotowania wielu potraw, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Mam dla ciebie przepis na placki z cukinii w wersji fit. Sekret tkwi w pieczeniu ich w piekarniku, a nie smażeniu na oleju. Dzięki temu nie są tłuste. Można podać je na lekki obiad lub przekąskę, np. z sosem czosnkowym i wędzonym łososiem. Sprawdź i wypróbuj przepis na placki z cukinii z piekarnika.

Spis treści

Placki warzywne na lekki obiad

Placuszki z warzyw to pyszny dodatek do obiadu lub pomysł na zdrową przekąskę. Można zrobić je na wiele sposobów i podać np. z sosem grzybowym lub gulaszem wieprzowym.

Najpopularniejsze są placki przygotowywane z ziemniaków surowych. Smaży się je na chrupiąco w oleju i podaje np. z kwaśną śmietaną. Placki ziemniaczane można zrobić także z dodatkiem, cebuli, marchewki czy świeżych ziół.

Bardzo ciekawym pomysłem na przekąskę są placki kukurydziane. By je zrobić, wystarczy zmiksować blenderem kukurydzę i połączyć z mąką, jajkiem i przyprawami.

Latem prym wśród warzywnych placuszków wiodą te z cukinii. To zdrowe, smaczne i niskokaloryczne warzywo nadaje się idealnie do przygotowania lekkiego dania (100 g surowej cukinii ma ok 16 kcal).

Placki z cukinii - smażone czy pieczone?

Placuszki z cukinii można zarówno usmażyć na patelni, jak i upiec w piekarniku.

  • Smażone placki z cukinii są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. By wchłonęły mniej tłuszczu, warto dodać do masy łyżkę kwaśnej śmietany, a gotowe, odsączyć na ręczniku papierowym.
  • Pieczone placki z cukinii w piekarniku są mniej kaloryczne i mniej tłuste, ale również chrupiące. Piecze się je w dobrze nagrzanym piekarniku, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Placuszki z cukinii nie wymagają długiego pieczenia czy smażenia, wystarczy im kilka minut, aż jajka się zetną, a mąką nie będzie surowa. Cukinia to warzywo, które można jeść nawet na surowo.

Zobacz także:Chrupiąca surówka z cukinii.

Z czym jeść placki z cukinii?

Placki z cukinii można jeść same lub z sosem. Idealnie smakują z:

Mam dla ciebie przepis na placki z cukinii przygotowane w piekarniku. Są mniej tłuste od tych smażonych, a równie pyszne. Ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu. Proponuję podać je z sosem czosnkowym oraz wędzonym łososiem.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak zrobić placki z cukinii z piekarnika:

Zobacz również: jak zagęścić sos.

Placki z cukinii z piekarnika - przepis

(porcja dla 4 osób, czas przygotowania ok 45 minut)

Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 4 młode cukinie,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • dwa małe ząbki czosnku,
  • pół cebuli,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • ok. 1 łyżeczka oleju do posmarowania blaszki,
  • opcjonalnie: posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki.

Jak zrobić placki z cukinii pieczone w piekarniku?

  1. Cukinie umyj i zetrzyj na jarzynowej tarce.
  2. Posól cukinię i odstaw na 15 minut.
  3. Posiekaj cebulę i czosnek.
  4. Odciśnij cukinię z nadmiaru soku. Najwygodniej zrobić to rękami.
  5. Dodaj jajka, mąkę, posiekaną cebulę i czosnek oraz dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  6. Możesz dodać do masy także posiekane zioła, np. koperek lub pietruszkę.
  7. Dokładnie wymieszaj masę.
  8. Wykładaj placuszki łyżką na blaszkę wyłożoną pokropionym odrobiną oleju papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszcz je łyżką.
  9. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut, aż będą złociste.
Pyszne placuszki z cukinii to pomysł na lekki obiad. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Chrupiące placki z cukinii z piekarnika to hit diety fit. Wy...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Suszarki do warzyw i owoców

Materiały promocyjne partnera

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie