Spis treści
Placki warzywne na lekki obiad
Placuszki z warzyw to pyszny dodatek do obiadu lub pomysł na zdrową przekąskę. Można zrobić je na wiele sposobów i podać np. z sosem grzybowym lub gulaszem wieprzowym.
Najpopularniejsze są placki przygotowywane z ziemniaków surowych. Smaży się je na chrupiąco w oleju i podaje np. z kwaśną śmietaną. Placki ziemniaczane można zrobić także z dodatkiem, cebuli, marchewki czy świeżych ziół.
Bardzo ciekawym pomysłem na przekąskę są placki kukurydziane. By je zrobić, wystarczy zmiksować blenderem kukurydzę i połączyć z mąką, jajkiem i przyprawami.
Latem prym wśród warzywnych placuszków wiodą te z cukinii. To zdrowe, smaczne i niskokaloryczne warzywo nadaje się idealnie do przygotowania lekkiego dania (100 g surowej cukinii ma ok 16 kcal).
Placki z cukinii - smażone czy pieczone?
Placuszki z cukinii można zarówno usmażyć na patelni, jak i upiec w piekarniku.
- Smażone placki z cukinii są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. By wchłonęły mniej tłuszczu, warto dodać do masy łyżkę kwaśnej śmietany, a gotowe, odsączyć na ręczniku papierowym.
- Pieczone placki z cukinii w piekarniku są mniej kaloryczne i mniej tłuste, ale również chrupiące. Piecze się je w dobrze nagrzanym piekarniku, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Placuszki z cukinii nie wymagają długiego pieczenia czy smażenia, wystarczy im kilka minut, aż jajka się zetną, a mąką nie będzie surowa. Cukinia to warzywo, które można jeść nawet na surowo.
Zobacz także:Chrupiąca surówka z cukinii.
Z czym jeść placki z cukinii?
Placki z cukinii można jeść same lub z sosem. Idealnie smakują z:
- sosem czosnkowym, np. z tego przepisu: pyszny sos czosnkowy,
- sosem tzatziki, przygotowanym np. z tego przepisu: sos tzatziki do sałatki,
- sosem koperkowym,
- sosem pieczarkowym,
- sosem mięsnym.