Spis treści
Placki warzywne na lekki obiad
Placuszki z warzyw to pyszny dodatek do obiadu lub pomysł na zdrową przekąskę. Można zrobić je na wiele sposobów i podać np. z sosem grzybowym lub gulaszem wieprzowym.
Najpopularniejsze są placki przygotowywane z ziemniaków surowych. Smaży się je na chrupiąco w oleju i podaje np. z kwaśną śmietaną. Placki ziemniaczane można zrobić także z dodatkiem, cebuli, marchewki czy świeżych ziół.
Bardzo ciekawym pomysłem na przekąskę są placki kukurydziane. By je zrobić, wystarczy zmiksować blenderem kukurydzę i połączyć z mąką, jajkiem i przyprawami.
Latem prym wśród warzywnych placuszków wiodą te z cukinii. To zdrowe, smaczne i niskokaloryczne warzywo nadaje się idealnie do przygotowania lekkiego dania (100 g surowej cukinii ma ok 16 kcal).
Placki z cukinii - smażone czy pieczone?
Placuszki z cukinii można zarówno usmażyć na patelni, jak i upiec w piekarniku.
- Smażone placki z cukinii są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. By wchłonęły mniej tłuszczu, warto dodać do masy łyżkę kwaśnej śmietany, a gotowe, odsączyć na ręczniku papierowym.
- Pieczone placki z cukinii w piekarniku są mniej kaloryczne i mniej tłuste, ale również chrupiące. Piecze się je w dobrze nagrzanym piekarniku, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Placuszki z cukinii nie wymagają długiego pieczenia czy smażenia, wystarczy im kilka minut, aż jajka się zetną, a mąką nie będzie surowa. Cukinia to warzywo, które można jeść nawet na surowo.
Zobacz także:Chrupiąca surówka z cukinii.
Z czym jeść placki z cukinii?
Placki z cukinii można jeść same lub z sosem. Idealnie smakują z:
- sosem czosnkowym, np. z tego przepisu: pyszny sos czosnkowy,
- sosem tzatziki, przygotowanym np. z tego przepisu: sos tzatziki do sałatki,
- sosem koperkowym,
- sosem pieczarkowym,
- sosem mięsnym.
Mam dla ciebie przepis na placki z cukinii przygotowane w piekarniku. Są mniej tłuste od tych smażonych, a równie pyszne. Ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu. Proponuję podać je z sosem czosnkowym oraz wędzonym łososiem.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak zrobić placki z cukinii z piekarnika:
Zobacz również: jak zagęścić sos.
Placki z cukinii z piekarnika - przepis
(porcja dla 4 osób, czas przygotowania ok 45 minut)

Składniki:
- 4 młode cukinie,
- 2 jajka,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- dwa małe ząbki czosnku,
- pół cebuli,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- ok. 1 łyżeczka oleju do posmarowania blaszki,
- opcjonalnie: posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki.
Jak zrobić placki z cukinii pieczone w piekarniku?
- Cukinie umyj i zetrzyj na jarzynowej tarce.
- Posól cukinię i odstaw na 15 minut.
- Posiekaj cebulę i czosnek.
- Odciśnij cukinię z nadmiaru soku. Najwygodniej zrobić to rękami.
- Dodaj jajka, mąkę, posiekaną cebulę i czosnek oraz dopraw szczyptą soli i pieprzu.
- Możesz dodać do masy także posiekane zioła, np. koperek lub pietruszkę.
- Dokładnie wymieszaj masę.
- Wykładaj placuszki łyżką na blaszkę wyłożoną pokropionym odrobiną oleju papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszcz je łyżką.
- Piecz w 180 stopniach przez 20 minut, aż będą złociste.
Czytaj także: Pasztet z cukinii na lekki obiad. Przepis na wspaniałą przekąskę pełną witamin. Odkryj tajniki pysznego dania
Chrupiące placki z cukinii z piekarnika to hit diety fit. Wy...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Jak zrobić najprostszy i pyszny tort? Poznaj niezawodny przepis
- Śniadaniowy hit. Sprawdź nasz przepis
- Zdrowa i pyszna surówka z buraków. Najlepsza do obiadu
- Ciasto zemsta teściowej dla miłośników wiśni. Przepis na zjawiskowe ciasto z kremem
- Ciasto ze śliwkami leniwej gospodyni, mieszane widelcem. Jak je zrobić?
- Sałatka z cukinii na zimę. Przepis na domowe przetwory z cukinii
Suszarki do warzyw i owoców
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?