Sos tatarski w 5 minut. Szybki i prosty przepis na pyszny dodatek do kanapek, jajek i wędliny. Ten przepis zawsze robię na Wielkanoc

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Święta wielkanocne to idealny moment na sięgnięcie po tradycyjne przepisy w nowoczesnym wydaniu. Zamiast tradycyjnego majonezu, zaskocz gości sosem tatarskim w stylu zero waste. Wykorzystaj zapasy ze spiżarni i stwórz pyszny dodatek do świątecznych dań. Domowe wędliny nabiorą ekstra smaku.

W skrócie

Domowy sos tatarski można zrobić w kilka chwil. Najczęściej stosuje się kiszone warzywa, które stoją na kuchennych półkach. Są to ogórki kiszone, grzyby w occie i kapary. Do tego sięga się po świeżą natkę pietruszki lub łodygi szczypiorku, które nadaje sosu majonezowemu świeżości. Gotowy sos tatarski doprawiany jest solą i pieprzem. Stare książki kucharskie podają dwa rodzaje sosów po tatarsku. Jeden jest na bazie białek, drugi na bazie żółtek. Z czasem zaczęto rezygnować z dodatku rozgniecionego jajka ugotowanego na twardo.

Sos tatarski w szklanej misce
Domowy sos tatarski świetnie podkreśli smak jajek na Wielkanoc. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć składniki sosu tatarskiego. Anna Daniluk

Przepis na sos tatarski

Liczba porcji: 6 osób.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 ml majonezu,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 4 grzyby marynowane,
  • 1 łyżka kaparów,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 łodyżka szczypiorku,
  • szczypta suszonego koperku.

Jak zrobić sos tatarski?

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki kiszone, grzyby marynowane i kapary należy posiekać.
  2. Składniki trzeba połączyć z majonezem.
  3. Sos tatarski trzeba doprawić solą i pieprzem.
  4. Następnie trzeba posiekać natkę pietruszki i szczypiorek.
  5. Sos tatarski powinno się dokładnie wymieszać.

Do czego stosować sos tatarski?

Ten zimny sos ma szerokie zastosowanie. Najczęściej podaje się go do wędliny i jajek. Można go także podawać jako składnik kanapek. Sos tatarski to także zaskakujący dodatek do frytek, pieczonych ziemniaków lub sałatek jarzynowych.

Sos tatarski - co warto o nim wiedzieć?

Sos tatarski znany jest w kuchni polskiej od dziesięcioleci. Nazwa sos tatarski prawdopodobnie nawiązuje do ludności tatarskiej zamieszkałej na terenach Polski. Ponadto w XIX – wiecznych książkach kucharskich znaleźć można inne dania przyrządzane po tatarsku.
Posiłki przygotowywane po tatarsku to po prostu pieczone lub grillowane mięsa wcześniej opanierowane w okruszkach chleba. Wśród nich często pojawiały się:

  • kurczęta,
  • szczupaki,
  • i ozory cielęce.

O sosie tatarskim pisała już Lucyna Ćwierczakiewiczowa, zachwalając zimne sosy majonezowe. Wcześniej jego nazwa brzmiała zimny sos po tatarsku. W dawnych przepisach poza żółtkami używano rozkruszonych jajek na twardo. Z początkiem XX wieku, gdy zaczęły się pojawiać gotowe majonezy proponowano przepisy z ich użyciem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także: Ostry sos chrzanowy do mięsa. Przepis na tradycyjne zastosowanie chrzanu. Zobacz naszą wielkanocną propozycję

Domowy sos tatarski świetnie podkreśli smak jajek na Wielkanoc. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć składniki sosu tatarskiego.

Sos tatarski w 5 minut. Szybki i prosty przepis na pyszny do...

Zobacz inne tematy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni