Dodaj smaku Wielkanocy. Wypróbuj przepis na pyszny sos tatarski. Tradycyjny smak w nowym wydaniu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy sos tatarski świetnie podkreśli smak jajek na Wielkanoc. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć składniki sosu tatarskiego.
Domowy sos tatarski świetnie podkreśli smak jajek na Wielkanoc. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć składniki sosu tatarskiego. Anna Daniluk
W czasie świąt wielkanocnych szukamy metod na urozmaicenie smaku domowego majonezu. Jednym z nich jest sos tatarski. Proponowany przez nas przepis jest w duchu zero waste, gdyż można wykorzystać zapasy zalegające na półkach spiżarni. Zobacz, jak zrobić domowy sos tatarski krok po kroku.

W skrócie

Sos tatarski - co warto o nim wiedzieć?

Sos tatarski znany jest w kuchni polskiej od dziesięcioleci. Nazwa sos tatarski prawdopodobnie nawiązuje do ludności tatarskiej zamieszkałej na terenach Polski. Ponadto w XIX – wiecznych książkach kucharskich znaleźć można inne dania przyrządzane po tatarsku.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię

Posiłki przygotowywane po tatarsku to po prostu pieczone lub grillowane mięsa wcześniej opanierowane w okruszkach chleba. Wśród nich często pojawiały się:

  • kurczęta,
  • szczupaki,
  • i ozory cielęce.

O sosie tatarskim pisała już Lucyna Ćwierczakiewiczowa, zachwalając zimne sosy majonezowe. Wcześniej jego nazwa brzmiała zimny sos po tatarsku. W dawnych przepisach poza żółtkami używano rozkruszonych jajek na twardo. Z początkiem XX wieku, gdy zaczęły się pojawiać gotowe majonezy proponowano przepisy z ich użyciem.

Jak zrobić sos tatarski?

Domowy sos tatarski można zrobić w kilka chwil. Najczęściej stosuje się kiszone warzywa, które stoją na kuchennych półkach. Są to ogórki kiszone, grzyby w occie i kapary. Do tego sięga się po świeżą natkę pietruszki lub łodygi szczypiorku, które nadaje sosu majonezowemu świeżości. Gotowy sos tatarski doprawiany jest solą i pieprzem. Stare książki kucharskie podają dwa rodzaje sosów po tatarsku. Jeden jest na bazie białek, drugi na bazie żółtek. Z czasem zaczęto rezygnować z dodatku rozgniecionego jajka ugotowanego na twardo.

Przepis na sos tatarski
Dla 6 osób

Sos tatarski na bazie majonezu to jeden z przysmaków wielkanocnego stołu.
Sos tatarski na bazie majonezu to jeden z przysmaków wielkanocnego stołu. Anna Daniluk

Składniki:

  • 100 ml majonezu,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 4 grzyby marynowane,
  • 1 łyżka kaparów,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 łodyżka szczypiorku,
  • szczypta suszonego koperku.

Wypróbuj także: Kremowy sos serowy. Przepis na sos z wyrazistym serem. Przyda się do domowych frytek i makaronu

Przygotowanie:

  1. Ogórki kiszone, grzyby marynowane i kapary należy posiekać.
  2. Składniki trzeba połączyć z majonezem.
  3. Sos tatarski trzeba doprawić solą i pieprzem.
  4. Następnie trzeba posiekać natkę pietruszki i szczypiorek.
  5. Sos tatarski powinno się dokładnie wymieszać.

Do czego stosować sos tatarski?
Ten zimny sos ma szerokie zastosowanie. Najczęściej podaje się go do wędliny i jajek. Można go także podawać jako składnik kanapek. Sos tatarski to także zaskakujący dodatek do frytek, pieczonych ziemniaków lub sałatek jarzynowych.

Zobacz także: Ostry sos chrzanowy do mięsa. Przepis na tradycyjne zastosowanie chrzanu. Zobacz naszą wielkanocną propozycję

Domowy sos tatarski świetnie podkreśli smak jajek na Wielkanoc. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć składniki sosu tatarskiego.

Dodaj smaku Wielkanocy. Wypróbuj przepis na pyszny sos tatar...

Aktualne promocje w Lidlu

Zobacz inne tematy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!