Tradycyjny sos tatarski, sprawdź przepis na pyszny, wielkanocny dodatek

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Sos tatarski składa się z czterech podstawowych składników. Wśród nich jest majonez i grzyby marynowane.
Sos tatarski składa się z czterech podstawowych składników. Wśród nich jest majonez i grzyby marynowane. Anna Daniluk
Udostępnij:
W czasie Świąt Wielkanocnych szukamy sposobów na urozmaicenie smaku domowego majonezu. Jednym z nich jest sos tatarski. Proponowany przez nas przepis jest w duchu zero waste, bo można wykorzystać zapasy zalegające na półkach spiżarni. Zobacz, jak zrobić domowy sos tatarski krok po kroku.

W skrócie

Sos tatarski - co warto o nim wiedzieć?

Sos tatarski znany jest w kuchni polskiej od dziesięcioleci. Nazwa sos tatarski prawdopodobnie nawiązuje do ludności tatarskiej zamieszkałej na terenach Polski. Ponadto w XIX – wiecznych książkach kucharskich znaleźć można inne dania przyrządzane po tatarsku.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię

Posiłki przygotowywane po tatarsku to po prostu pieczone lub grillowane mięso wcześniej opanierowane w okruszkach chleba. Wśród nich często pojawiały się:

  • kurczęta,
  • szczupaki,
  • i ozory cielęce.

O sosie tatarskim pisała już Lucyna Ćwierczakiewiczowa, zachwalając zimne sosy majonezowe. Wcześniej jego nazwa brzmiała zimny sos po tatarsku. W dawnych przepisach poza żółtkami używano rozkruszonych jajek na twardo. Z początkiem XX wieku, gdy zaczęły się pojawiać gotowe majonezy proponowano przepisy z ich użyciem.

Jak zrobić sos tatarski?

Domowy sos tatarski można zrobić w kilka chwil. Najczęściej stosuje się kiszone warzywa, które stoją na kuchennych półkach. Są to ogórki kiszone, grzyby w occie i kapary. Do tego sięga się po świeżą natkę pietruszki lub szczypiorku, które nadaje sosu majonezowemu świeżości. Gotowy sos tatarski doprawiany jest solą i pieprzem. Stare książki kucharskie podają dwa rodzaje sosów po tatarsku. Jeden jest na bazie białek, drugi na bazie żółtek. Z czasem zaczęto rezygnować z dodatku rozgniecionego jajka ugotowanego na twardo.

Przepis na sos tatarski
Dla 6 osób

Sos tatarski na bazie majonezu to jeden z przysmaków wielkanocnego stołu.
Sos tatarski na bazie majonezu to jeden z przysmaków wielkanocnego stołu. Anna Daniluk

Składniki:

  • 100 ml majonezu
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 grzyby marynowane
  • 1 łyżka kaparów
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łodyżka szczypiorku
  • szczypta suszonego koperku

Przygotowanie:

  1. Ogórki kiszone, grzyby marynowane i kapary należy posiekać.
  2. Składniki trzeba połączyć z majonezem.
  3. Sos tatarski trzeba doprawić solą i pieprzem.
  4. Następnie trzeba posiekać natkę pietruszki i szczypiorek.
  5. Sos tatarski powinno się dokładnie wymieszać.

Do czego stosować sos tatarski?
Ten zimny sos ma szerokie zastosowanie. Najczęściej podaje się go do wędliny i jajek. Można go także podawać jako składnik kanapek. Sos tatarski to także zaskakujący dodatek do frytek, pieczonych ziemniaków lub sałatek jarzynowych.

Sos tatarski składa się z czterech podstawowych składników. Wśród nich jest majonez i grzyby marynowane.

Tradycyjny sos tatarski, sprawdź przepis na pyszny, wielkano...

Aktualne promocje w Lidlu

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie