Tradycyjny sos tatarski, sprawdź przepis na pyszny, wielkanocny dodatek

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Sos tatarski składa się z czterech podstawowych składników. Wśród nich jest majonez i grzyby marynowane.
Sos tatarski składa się z czterech podstawowych składników. Wśród nich jest majonez i grzyby marynowane. Anna Daniluk
W czasie Świąt Wielkanocnych szukamy sposobów na urozmaicenie smaku domowego majonezu. Jednym z nich jest sos tatarski. Proponowany przez nas przepis jest w duchu zero waste, bo można wykorzystać zapasy zalegające na półkach spiżarni. Zobacz, jak zrobić domowy sos tatarski krok po kroku.

W skrócie

Sos tatarski - co warto o nim wiedzieć?

Sos tatarski znany jest w kuchni polskiej od dziesięcioleci. Nazwa sos tatarski prawdopodobnie nawiązuje do ludności tatarskiej zamieszkałej na terenach Polski. Ponadto w XIX – wiecznych książkach kucharskich znaleźć można inne dania przyrządzane po tatarsku.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię

Posiłki przygotowywane po tatarsku to po prostu pieczone lub grillowane mięso wcześniej opanierowane w okruszkach chleba. Wśród nich często pojawiały się:

  • kurczęta,
  • szczupaki,
  • i ozory cielęce.

O sosie tatarskim pisała już Lucyna Ćwierczakiewiczowa, zachwalając zimne sosy majonezowe. Wcześniej jego nazwa brzmiała zimny sos po tatarsku. W dawnych przepisach poza żółtkami używano rozkruszonych jajek na twardo. Z początkiem XX wieku, gdy zaczęły się pojawiać gotowe majonezy proponowano przepisy z ich użyciem.

Jak zrobić sos tatarski?

Domowy sos tatarski można zrobić w kilka chwil. Najczęściej stosuje się kiszone warzywa, które stoją na kuchennych półkach. Są to ogórki kiszone, grzyby w occie i kapary. Do tego sięga się po świeżą natkę pietruszki lub szczypiorku, które nadaje sosu majonezowemu świeżości. Gotowy sos tatarski doprawiany jest solą i pieprzem. Stare książki kucharskie podają dwa rodzaje sosów po tatarsku. Jeden jest na bazie białek, drugi na bazie żółtek. Z czasem zaczęto rezygnować z dodatku rozgniecionego jajka ugotowanego na twardo.

Przepis na sos tatarski
Dla 6 osób

Sos tatarski na bazie majonezu to jeden z przysmaków wielkanocnego stołu.
Sos tatarski na bazie majonezu to jeden z przysmaków wielkanocnego stołu. Anna Daniluk

Składniki:

  • 100 ml majonezu
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 grzyby marynowane
  • 1 łyżka kaparów
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łodyżka szczypiorku
  • szczypta suszonego koperku

Wypróbuj także: Kremowy sos serowy. Przepis na sos z wyrazistym serem. Przyda się do domowych frytek i makaronu

Przygotowanie:

  1. Ogórki kiszone, grzyby marynowane i kapary należy posiekać.
  2. Składniki trzeba połączyć z majonezem.
  3. Sos tatarski trzeba doprawić solą i pieprzem.
  4. Następnie trzeba posiekać natkę pietruszki i szczypiorek.
  5. Sos tatarski powinno się dokładnie wymieszać.

Do czego stosować sos tatarski?
Ten zimny sos ma szerokie zastosowanie. Najczęściej podaje się go do wędliny i jajek. Można go także podawać jako składnik kanapek. Sos tatarski to także zaskakujący dodatek do frytek, pieczonych ziemniaków lub sałatek jarzynowych.

Zobacz także: Ostry sos chrzanowy do mięsa. Przepis na tradycyjne zastosowanie chrzanu. Zobacz naszą wielkanocną propozycję

Sos tatarski składa się z czterech podstawowych składników. Wśród nich jest majonez i grzyby marynowane.

Tradycyjny sos tatarski, sprawdź przepis na pyszny, wielkano...

Zobacz inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie