W skrócie
Wegetariański pasztet z ciecierzycy to propozycja nie tylko na święta wielkanocne. Za zwartą konsystencję odpowiada dodatek ugotowanej kaszy jaglanej oraz zmiksowane warzywa. Do smaku można dodać odrobinę pasty sezamowej, ale można też zrobić ją bez tahiny. Oto genialny przepis na domowy pasztet z ciecierzycy.
Pasztet z ciecierzycy – przepis z warzywami
Liczba porcji: dla 6 osób,
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 250 g ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki,
- 50 g kaszy jaglanej,
- 300 g marchewki,
- 50 g korzenia pietruszki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g zielonej soczewicy,
- 20 ml oleju,
- 600 ml bulionu warzywnego,
- 2 jajka,
- W wersji wegańskiej: łyżeczka zmielonego siemienia lnianego napęczniała w 50 ml wody.
- 5 g kurkumy,
- 5 g wędzonej słodkiej papryki,
- 3 g mielonego imbiru,
- 5 ml sosu sojowego,
- 3 g świeżo zmielonego pieprzu.
Jak zrobić pasztet z ciecierzycy?
Przygotowanie:
- Cebulę należy obrać, umyć i pokroić w kostkę. Następnie należy zeszklić ją na patelni z rozgrzanym olejem.
- Następnie należy dorzucić posiekane ząbki czosnku, obraną marchewkę i korzeń pietruszki. Mogą być ugotowane z rosołu.
- Warzywa należy doprawić sosem sojowym i mielonym imbirem. Całość należy smażyć przez 4 minuty na wolnym ogniu.
- Kolejnym krokiem jest dolanie 200 ml bulionu warzywnego i gotowanie przez 15 minut.
- Następnie należy dodać pozostały bulion, soczewicę, kaszę jaglaną, wędzoną słodką paprykę, świeżo zmielony czarny pieprz i kurkumę.
- Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem przez 15 minut.
- Ugotowane składniki na pasztet z ciecierzycy należy odstawić do wystudzenia, następnie trzeba do nich dodać ciecierzycę z puszki i całość zblendować na gładką masę.
- Kolejnym krokiem jest dodanie jajek lub namoczonego siemienia lnianego.
- Masę na pasztet z ciecierzycy trzeba przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 50 minut.
- Pasztet z ciecierzycy jest gotowy, gdy na wierzchu się zarumieni. Danie przed krojeniem powinno całkowicie wystygnąć.
Czytaj także: Pasztet z fasoli na przystawkę. Przepis na danie na Wielkanoc. Wegetariańska alternatywa dla pasztetu z mięsa
Sposób podania
Pasztet z ciecierzycy można także przyrządzić z dodatkiem kaszy bulgur. Ta szczególnie przypadnie do gustu osobom, które nie chętnie jedzą kaszę jaglaną. Pasztet z ciecierzycy znakomicie smakuje doprawiony suszonymi pomidorami. W tym przypadku można traktować je jako przyprawę nadającą daniom intensywnego smaku.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?