Cukinia faszerowana mięsem i ryżem. Prosty przepis na sycący obiad, który smakuje jak gołąbki

Anna Daniluk
Lekkie, sezonowe danie z cukinii nadziewanej mięsnym farszem to idealny pomysł na rodzinny obiad.
Lekkie, sezonowe danie z cukinii nadziewanej mięsnym farszem to idealny pomysł na rodzinny obiad. serezniy/123rf
Masz cukinię i mięso mielone? Przygotuj szybki i pyszny obiad! Faszerowana cukinia z dodatkiem ryżu to danie, które smakiem przypomina klasyczne gołąbki – ale jest prostsze i szybsze do zrobienia. Zobacz, jak krok po kroku przygotować warzywa nadziewane domowym farszem. To będzie twoje ulubione letnie danie.

W skrócie

Cukinia faszerowana mięsem mielonym może być lekkim dietetycznym daniem pełnym błonnika. Wystarczy, zamiast białego ryżu sięgnąć po zdrowszy ryż brązowy. Należy pamiętać, że ten składnik będzie gotować się dwa razy dłużej niż jego biała wersja. Zachęcamy, aby do farszu mięsnego przemycić także starte na grubych oczkach warzywa. Znakomicie połączy się z nimi marchewka, pietruszka, czosnek, a także odrobina startej bulwy selera. Proponujemy podstawowy przepis na cukinię faszerowaną mieloną wieprzowiną.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • 600 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 100 g brązowego ryżu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka oleju.

Opcjonalnie:

  • 50 g sera feta lub mozzarelli.

Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem i ryżem?

Przygotowania:

  1. Ryż brązowy należy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zajmie to około 25 minut.
  2. Cebulę trzeba umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cukinię należy przekroić na pół i wydrążyć miąższ, aby zrobić miejsce na farsz. Warzywa należy posmarować łyżką oleju i podpiec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170° Celsjusza z opcją grzania góra-dół.
  4. Pokrojoną drobno cebulę, czosnek i wydrążony miąższ należy podsmażyć z przyprawami na rozgrzanej patelni z łyżką oleju.
  5. Składniki należy wystudzić.
  6. Mielone mięso wieprzowe można wymieszać w dużej misce z przestudzonym ryżem, cebulą, czosnkiem, wydrążoną cukinią i przyprawami. Farsz do gołąbków trzeba dokładnie wymieszać, aby smaki równomiernie się rozprowadziły. Do farszu powinien być dodany przecier pomidorowy.
  7. Masę mięsną należy ułożyć do wydrążonej i podpieczonej cukinii.
  8. Treściwa cukinia faszerowana mięsem mielonym powinna być zapieczona z farszem w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 20 minut.
  9. Opcjonalnie na podpieczonym farszu można położyć pokrojoną fetę lub mozzarellę.
  10. Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem jest gotowana do podania, gdy ser się rozpuści.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Mamy nadzieję, że ten przepis zainspiruje was do ugotowania pysznego obiadu z cukinią w roli głównej.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

A
Alicja
Aż cieknie ślinka :) U nas dzisiaj też cukinia ale w zupie, znalazłam super przepis w moim kohersenie na zupę z cukinii z kiełbasą :)
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni