Panzanella z czerstwego chleba. Sprawdź przepis na sałatkę chlebową z pomidorami. Weganie będą oczarowani połączeniem składników

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Dominika Targosz przyrządza sałatkę panzanella z kukurydzą i oliwą bazyliową.
Dominika Targosz przyrządza sałatkę panzanella z kukurydzą i oliwą bazyliową. Justyna Chrobot/materiały prasowe wydawnictwa Buchmann
Tradycyjna sałatka panzanella to przysmak pochodzący z Włoch. Dominika Targosz proponuje wegańską interpretację przysmaku z pomidorami. Autorka przepisu dodaje, że nie potrafi zjeść panzanelli bez śpiewania z zachwytu. Według niej najprostsze składniki dają największa przyjemność z jedzenia. Przepis pochodzi z książki „Roślinna sprawa”.

W skrócie

Dominika Targosz w kreatywny sposób łączy proste i łatwo dostępne składniki, przyrządzając z nich dania pełne smaku. Wiele potraw nie wymaga skomplikowanych metod kulinarnych lub użycia wielu produktów. Wśród nich znalazła się panzanella, czyli sałatka z pomidorów, chleba i kukurydzy. Kucharka wprowadziła autorski sznyt, doprawiając ją oliwą bazyliową. Zobacz przepis na nowatorskie podejście do włoskiej panzanelli.

Panzanella – przepis na sałatkę

Liczba porcji: dla 1 osoby,
czas przygotowania: 15 minut,
stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 kromki chleba, poszarpane na duże kawałki,
  • ziarenka kukurydzy z 1 kolby,
  • 1 duży pomidor bawole serce albo 200 g innych, np. pomidorków cherry,
  • 1/2 małej czerwonej cebuli,
  • 1 mały zielony ogórek,
  • duża garść liści bazylii.

Do smaku:

  • oliwa,
  • sól.

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól.

Jak zrobić panzanellę?

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć ziarenka kukurydzy, posól i smaż, aż zaczną strzelać i zrobią się brunatne.
  2. Dodaj pokrojone pomidory, smaż minutę na dużym ogniu i przełóż do miski.
  3. Wrzuć do niej poszarpany na kawałki chleb (można go wcześniej przypiec), pokrojoną w cienkie paski cebulę i plasterki ogórka.
  4. Wymieszaj składniki dressingu, dodaj do sałatki razem z liśćmi bazylii. Przemieszaj dokładnie i odstaw na chwilę, żeby sok, który puszczą pomidory, wsiąkł w chleb.

Panzanella z czerstwym chlebem

Zamiast kromek przypiekanego świeżego chleba świetnie sprawdza się czerstwy chleb pokrojony w kostkę. Dzięki oliwie z bazylią i octem, wymieszanej z sokiem z pomidorów, powstaje pyszny sos, który namoczy twardsze kawałki chleba.

Czytaj także:

„Roślinna sprawa” – przepisy nie tylko dla wegan

Dominika Targosz w swojej książce proponuje proste i smaczne dania nie tylko dla wegan. Na pożywny obiad można przygotować rozgrzewający dahl z soczewicy z imbirem, kolendrą i kurkumą. Na śniadanie można także przyrządzić twarożek wiejski z tofu, a na wytrawny deser – krakersy wieloziarniste. Miłośnicy słodkich i wyrazistych w smaku wypieków będą zachwyceni gryczanym chlebkiem bananowym.

Przepis z książki „Roślinna sprawa” udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.