Boska sałatka caprese z pieczonych pomidorów. Ten przepis ociera się o geniusz! Idealna sałatka na pierwsze chłody

Kasia Nowicka
Połączenie mozzarelli i pieczonych pomidorów to strzał w dziesiątkę.
Połączenie mozzarelli i pieczonych pomidorów to strzał w dziesiątkę. Kasia Nowicka
Klasyczna, włoska sałatka w zaskakującej odsłonie - idealna na pierwsze chłody - z pieczonych pomidorów. Trzy kwadranse w piekarniku wydobędą z pomidorków karmelowe nuty. Z dodatkiem kremowej mozzarelli to prawdziwy rarytas. Sałatkę caprese z pieczonych pomidorów poleca blogerka Plate By Kate, czyli Kasia Nowicka. I dodaje: są przepisy i pomysły tak proste, że ocierają się o geniusz. Koniecznie wypróbuj!

W skrócie

Kto wymyślił genialną sałatkę caprese?

Na mojej prywatnej top liście takim genialnym przepisem jest sałatka caprese. Najchętniej wyściskałabym kucharza, który jako pierwszy podał ułożone na talerzu dojrzałe pomidory, mozzarellę i skropił je oliwą. Pewnie nie wiedział, że właśnie tworzy potrawę, która wejdzie do kulinarnego kanonu. Tak jak my nie wiemy, kim był. Według jednej z wersji - prostym robotnikiem i włoskim patriotą. Kochał swój kraj tak bardzo, że komponował potrawy we włoskich barwach narodowych: białej, czerwonej i zielonej.

Historia piękna, choć bardziej prawdopodobną wersją wydaje się ta związana z wyspą Capri, hotelem Quisisan i Filippo Tommaso Marinettim, włoskim poetą i futurystą. To właśnie on wprowadził sałatkę z pomidorów, mozzarelli z oliwą i bazylią w latach 20. XX wieku do menu hotelu. Kuchnia przyszłości miała według niego być lekka, w przeciwieństwie do tradycyjnej, ciężkiej, włoskiej kuchni. Z Capri sałatka nazywana odtąd caprese trafiła na włoskie stoły.

Sałatka z pieczonych pomidorów, czyli caprese na ciepło

Sałatka caprese szybko podbiła podniebienia, bo jest nie tylko pyszna, ale i niezwykle prosta w przygotowaniu. Ważne jest jednak jedno - składniki. Pomidory powinny być dojrzałe, mozzarella - kremowa a oliwa koniecznie z pierwszego tłoczenia.

Sałatka z pieczonych pomidorów ma równie krótką listę składników. I jest tak samo prosta w przygotowaniu. Jedyna czasochłonna czynność w tym przepisie to pieczenie, ale sami przecież tego nie robimy. Pieczenie to chyba moja ulubiona technika gotowania. A pieczenie warzyw to patent genialny. Trzy kwadranse w piekarniku sprawią, że pomidory nabiorą głębokiego i niepowtarzalnego smaku. Wszystko przez cukry, które wypełniają dojrzałe pomidory. Pod wpływem temperatury lekko się skarmelizują, smak zrobi się jeszcze bardziej skoncentrowany, a sok połączy się z oliwą tworząc pyszny dressing. Pieczenie wydobywa też słodycz z czosnku i nadaje mu kremowości.

Po upieczeniu pomidorów zostają nam dwa proste kroki. Pierwszy to dodanie mozzarelli. Nie krój jej jednak, tylko poszarp palcami. Ser ma strukturę włókien i dzięki temu dobrze połączy się z sokiem z pomidorów. I krok numer dwa - przyprawy. Do sałatki dodaję świeży tymianek, który z pieczonymi pomidorami komponuje się lepiej od bazylii. Na koniec muśnięcie solą i świeżo mielonym pieprzem i przenosimy się do kulinarnego raju.

Przepis na sałatkę z pieczonych pomidorów, czyli caprese na ciepło

Sałatka z pieczonych pomidorów zawsze poprawia nam humor w chłodne, jesienne dni. Ciepłych sałatek mam w zanadrzu jeszcze kilka, w tym sycącą i bardzo zdrową z pieczonego kalafiora. Ale najpierw ta z pomidorów.

Składniki

  • 500 g pomidorków koktajlowych,
  • 250 g mozzarelli 2 kulki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 gałązki tymianku,
  • sól morska, świeżo mielony pieprz.

Najlepszym dodatkiem będą grzanki posmarowane oliwą.

Zobacz także: Przepis na lasagne ze szpinakiem

Jak zrobić sałatkę z pieczonych pomidorów?

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
  2. Ząbki czosnku pokrój w plasterki. Pomidorki opłucz i osusz.
  3. W naczyniu do pieczenia wymieszaj pomidory, czosnek, oliwę i tymianek.
  4. Wstaw do piekarnika i piecz 40-45 minut do momentu, aż pomidorki zarumienią się i popękają.
  5. Na dwóch talerzach rozłóż poszarpaną w palcach mozzarellę i nałóż ciepłą mieszankę pomidorów z sokami. Posyp solą morską.
  6. Podawaj z grzankami lub pajdą wiejskiego chleba.

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Plate By Kate. Możesz też polubić stronę na na Facebooku i zaobserwować profil na Instagramie.

Kasia Nowicka

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni