Twarożek wiejski z tofu na śniadanie. Wypróbuj przepis na lekki przysmak nie tylko dla wegetarian. Dodaj szczypiorek i ciesz się smakiem

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy twarożek z tofu to fenomenalna alternatywa wobec tradycyjnego twarożku wiejskiego.
Domowy twarożek z tofu to fenomenalna alternatywa wobec tradycyjnego twarożku wiejskiego. Justyna Chrobot/materiały prasowe wydawnictwo Buchmann
Prosty twarożek wiejski z tofu to świetna propozycja na kanapkę nie tylko dla wegetarian i wegan. Podobieństwo tofu do tradycyjnego serka wiejskiego wypływa z odpowiedniego połączenia tofu z napojem roślinnym i olejem. Przepis pochodzi z książki „Roślinna sprawa” Dominiki Targosz.

W skrócie

Dominika Targosz we wstępie do przepisu zachęca do wypróbowania wersji bez nabiału nawet osób, które nie są na diecie roślinnej. Według autorki książki ten przepis jest esencją „magii roślinnego gotowania”. Przekąska jest jeszcze bardziej podobna do tradycyjnego twarożku dzięki doprawieniu jej świeżą młodą cebulką, która jest jednocześnie ostra i słodka. Zobacz przepis na lekki twarożek z tofu do chleba.

Twarożek na kanapki – przepis z tofu

Liczba porcji: 4–6.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kostka tofu,
  • 50–70 ml roślinnego mleka niesłodzonego,
  • 4–6 łyżek oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 mała młoda cebula (taka z zieloną dymką, słodka i łagodna; zwykła cebula będzie za ostra; można wymienić na 1/ 2 małej szalotki)
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka białego pieprzu (opcjonalnie),
  • sól.

Dodatki:

  • drobno posiekana dymka,
  • 2–3 starte rzodkiewki lub pokrojony w drobną kostkę zielony ogórek.

Jak zrobić twarożek z tofu?

Przygotowanie:

  1. Około 80 g tofu odkrój, pokrusz w rękach na kawałeczki o rozmiarze grudek w serku wiejskim, odłóż na bok.
  2. Wszystkie pozostałe składniki przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj na gładki krem o gęstości roślinnego majonezu/jogurtu.
  3. Najlepiej na początku wlać mniej mleka i powoli dostosowywać gęstość ze względu na różnice w twardości tofu.
  4. Dopraw kremową masę solą i dostosuj kwaśność do swoich preferencji — ocet i cytryna tworzą tu zbalansowany duecik, który pozwala lepiej oddać twarogowy smak.
  5. Dodaj pokruszone tofu i wybrane dodatki — pasuje każde wiosenne warzywo. Jeśli zdecydujesz się na ogórek, dobrze go wcześniej na chwilę zasolić i odlać wodę.

„Roślinna sprawy” – przepisy dla fanów warzyw

Dominika Targosz przygotowała przepisy na różnorodne dania dla poszukiwaczy roślinnych smaków. Na śniadanie można zjeść pomysłowe wieloziarniste krakersy zamiast chrupkiego pieczywa. Na obiad w stylu indyjskim warto zrobić dahl z soczewicy. A dla miłośników kuchni włoskiej satysfakcjonująca będzie lekka sałatka panzanella z chlebem. W formie wyrazistego deseru będzie gryczany chlebek bananowy.

Przepis z książki „Roślinna sprawa” udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni