W skrócie
Dominika Targosz we wstępie do przepisu zachęca do wypróbowania wersji bez nabiału nawet osób, które nie są na diecie roślinnej. Według autorki książki ten przepis jest esencją „magii roślinnego gotowania”. Przekąska jest jeszcze bardziej podobna do tradycyjnego twarożku dzięki doprawieniu jej świeżą młodą cebulką, która jest jednocześnie ostra i słodka. Zobacz przepis na lekki twarożek z tofu do chleba.
Twarożek na kanapki – przepis z tofu
Liczba porcji: 4–6.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kostka tofu,
- 50–70 ml roślinnego mleka niesłodzonego,
- 4–6 łyżek oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 mała młoda cebula (taka z zieloną dymką, słodka i łagodna; zwykła cebula będzie za ostra; można wymienić na 1/ 2 małej szalotki)
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka białego pieprzu (opcjonalnie),
- sól.
Dodatki:
- drobno posiekana dymka,
- 2–3 starte rzodkiewki lub pokrojony w drobną kostkę zielony ogórek.
Jak zrobić twarożek z tofu?
Przygotowanie:
- Około 80 g tofu odkrój, pokrusz w rękach na kawałeczki o rozmiarze grudek w serku wiejskim, odłóż na bok.
- Wszystkie pozostałe składniki przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj na gładki krem o gęstości roślinnego majonezu/jogurtu.
- Najlepiej na początku wlać mniej mleka i powoli dostosowywać gęstość ze względu na różnice w twardości tofu.
- Dopraw kremową masę solą i dostosuj kwaśność do swoich preferencji — ocet i cytryna tworzą tu zbalansowany duecik, który pozwala lepiej oddać twarogowy smak.
- Dodaj pokruszone tofu i wybrane dodatki — pasuje każde wiosenne warzywo. Jeśli zdecydujesz się na ogórek, dobrze go wcześniej na chwilę zasolić i odlać wodę.
„Roślinna sprawy” – przepisy dla fanów warzyw
Dominika Targosz przygotowała przepisy na różnorodne dania dla poszukiwaczy roślinnych smaków. Na śniadanie można zjeść pomysłowe wieloziarniste krakersy zamiast chrupkiego pieczywa. Na obiad w stylu indyjskim warto zrobić dahl z soczewicy. A dla miłośników kuchni włoskiej satysfakcjonująca będzie lekka sałatka panzanella z chlebem. W formie wyrazistego deseru będzie gryczany chlebek bananowy.
Przepis z książki „Roślinna sprawa” udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?