W skrócie
W 2018 roku chorwacki dziennikarz Matija Babić stworzył serwis Taste Atlas. Na stronie internetowej publikowane są rankingi zbierające w jednym miejscu potrawy, restauracje i kuchnie świata. Jeden z kilku zestawień poświęcony jest kuchni meksykańskiej. Zachęcamy do przyrządzenia polskich i meksykańskich przekąsek na karnawał.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć TOP 10 najpopularniejszych dań z Meksyku
TOP 10 najpopularniejszych dań z Meksyku
Według serwisu Taste Atlas smakosze kuchni meksykańskiej najchętniej sięgają po następujące dania:
- Tortas – rodzaj meksykańskich kanapek nadziewanych fasolą, awokado, szynka i sera queso,
- Mole – sos z papryczek chili wykonywanych w charakterystycznym moździerzu. Mole można zrobić z wytrawnej gorzkiej czekolady, orzechów lub sosu pomidorowego,
- Quesadilla – zapiekana i nadziewana serem tortilla. Inne składniki w daniu są opcjonalne,
- Burrito – czyli placki nadziewane mięsem mielonym, fasolą czerwoną, sosem pomidorowym, ryżem i serem,
- Guacamole – sos przygotowywany z awokado, liści świeżej kolendry, soku z limonki i cebuli,
- Tamal – ciasto kukurydziane z nadzieniem słodkim lub pikantnym gotowane na parze i zawijane w liście bananowca,
- Fajitas – stek wołowy marynowany sokiem z limonki podawany z warzywami i plackiem tortilli,
- Nachos – trójkątne chipsy wykonane z kukurydzianej tortilli podawane z sosem serowym i ostrą papryczką,
- Tortilla – placki z mąki pszennej lub mąki kukurydzianej typu masa harina,
- Tacos – tortilla napełniania wołowiną, wieprzowiną lub kawałkami ryby albo krewetkami.
Czytaj także: Od tacos po cheeseburgera. Taste Atlas odkrywa uliczne przysmaki. Oto TOP 11 najpopularniejszych dań street food
Jakie są potrawy meksykańskie?
Kuchnia wywodząca się z Meksyku bazuje na roślinach strączkowych np.: fasoli czerwonej i soczewicy, a także kukurydzy i różnych rodzajach papryk (w tym ostrej papryczki chili). Do tego kuchnia meksykańska w oryginalny sposób łączy np.: uprażone orzeszki ziemne z cynamonem albo tworzy sos chili z mango.
Miłośnicy rosołu mogą sięgnąć po caldo de pollo. Rodzaj pożywnej zupy z kurczaka doprawionej kolendrą i ostrą papryczką. Kolejnym charakterystycznym daniem jest huevos rancheros (można to dosłownie przetłumaczyć jako jajka po ranczersku lub jajka rolnicze), jajka sadzone przygotowuje się na pulpie z pomidorów z czerwoną fasolą i podaje na tortilli. W Meksyku popularne są też smażone plantany, które są rodzaje bananów. Ważną potrawą kuchni meksykańskiej jest także chili con carne przyrządzane z wołowiną, przecierem pomidorowym i czerwoną fasolą.
Wypróbuj także: Przepis na pastę z awokado i jajek
Desery z Meksyku
Będąc w Meksyku, na deser można sięgnąć po gorącą czekoladę lub conchas, czyli rodzaj słodkich, drożdżowych ciastek formowanych na kształt muszelek. Warto zwrócić uwagę na cocadas, czyli słodkie kulki zrobione z miąższu świeżego kokosa. Intrygujący kształt mają korzenne ciasteczka marranitos wykrawane w kształt świnek. Ciasto aromatyzowane jest imbirem.
Źródło:
- 10 most popular mexican dishes - Taste Atlas
Zobacz także ciekawostki o innych kuchniach świata ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?