Weselne menu Kingi Dudy pod lupą. To proste carpaccio z pieczonych buraków z łatwością odtworzysz w kuchni. Zadaj szyku jak córka prezydenta

Anna Daniluk
Klasyczne carpaccio z pieczonych buraków na weselu Kingi Dudy urozmaicono musem z orzechów włoskich i kwiatami bratków.
Klasyczne carpaccio z pieczonych buraków na weselu Kingi Dudy urozmaicono musem z orzechów włoskich i kwiatami bratków. Eduardo1961/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Córka pary prezydenckiej, Kinga Duda wzięła ślub 5 lipca 2025 roku. Taką informację ujawnił portal internetowy Shownews. Eleganckie menu weselne zorganizowane zostało przez uznanych polskich restauratorów, Agnieszkę i Marcina Kręglickich. Proponujemy przepis zainspirowany jedną z przystawek, czyli carpaccio z pieczonych buraków z musem z orzechów włoskich i kwiatami bratków.

Spis treści

Carpaccio z pieczonych buraków z musem z orzechów włoskich i kwiatkami bratków – przepis na przystawkę

Liczba porcji: dla 2-4 osób.

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut (w tym 45-60 minut pieczenia buraków).

Stopień trudności: średni.

Składniki:

Na carpaccio z buraków:

  • 2-3 średniej wielkości buraki,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 1 łyżka octu balsamicznego dla wzmocnienia smaku,

  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,

  • kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu do pieczenia buraków.

Na mus z orzechów włoskich:

  • 100 g orzechów włoskich, najlepiej namoczonych przez kilka godzin w wodzie i odsączonych,

  • 50 ml wody,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1 łyżka soku z cytryny,

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,

  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.

Do dekoracji:

  • garść świeżych liści rukoli lub roszponki,

  • 10-15 sztuk jadalnych kwiaty bratków,

  • kilka orzechów włoskich, posiekanych lub połówki, do posypania,

  • dodatkowa oliwa z oliwek do skropienia.

Jak zrobić carpaccio z pieczonych buraków z musem orzechowym i bratkami?

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Buraki dokładnie umyj (nie obieraj), natrzyj oliwą, solą, pieprzem i opcjonalnie tymiankiem lub rozmarynem.

  2. Każdego buraka zawiń w folię aluminiową. Piecz przez 45-60 minut, lub do momentu, gdy będą miękkie.

  3. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, następnie obierz i pokrój na bardzo cienkie plastry – najlepiej za pomocą mandoliny.

  4. Do blendera kielichowego lub malaksera wrzuć namoczone i odsączone orzechy włoskie, wodę, czosnek, sok z cytryny i oliwę.

  5. Blenduj do uzyskania gładkiego, kremowego musu. W razie potrzeby dodaj więcej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  6. Na dużym talerzu ułóż cienkie plastry pieczonych buraków, delikatnie zachodząc na siebie, tworząc okrągłe carpaccio.

  7. Na środku carpaccio lub obok niego, za pomocą łyżki lub szprycy, nałóż porcję musu z orzechów włoskich.

  8. Posyp świeżymi liśćmi rukoli lub roszponki. Udekoruj jadalnymi kwiatami bratków, orzechami włoskimi i skrop całość odrobiną dobrej jakości oliwy z oliwek.

Wesele uświetniły wyrafinowane dania dostarczone przez catering Kręglickich. Menu wypełnione było potrawami kuchni polskiej w nowoczesnym i eleganckim wydaniu. Dania były oferowane do wyboru. Przekąski miały formę degustacyjną na jednym talerzu. Wśród nich były:

  • Zielone szparagi z płatkami dojrzewającego sera korycińskiego i sosem z rzeżuchy

  • Tatar z polędwicy wołowej z siekaną szalotką, piklami i kremowym sosem diżońskim

  • Carpaccio z pieczonych buraków z musem z orzechów włoskich i kwiatami bratków

  • Mus z wędzonego pstrąga z kalarepką i piklowaną rzodkiewką

  • Pieczywo, masło, a wedle uznania dostępny był kieliszek zmrożonej wódki

Następnie goście mieli do wyboru dwa rodzaje zup podczas degustacji. Obie propozycje były wykwintne. Dostępny był consommé (klarowny rosół) z bażanta z pierożkami z mięsem bażancim albo krem z białych szparagów z oliwą szczypiorkową. Dania główne występowały w trzech opcjach do wyboru. Uczestnicy wesela mogli skosztować:

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
  • konfitowaną pierś kaczki w sosie z czerwonej porzeczki i rabarbaru, ziemniaki gratin i młode, karmelizowane miodem akacjowym marchewki

  • eskalopki cielęce w kremowym sosie z kurkami i koprem, truflowe purée z młodych ziemniaków i grillowane w ziołach cukinie

  • risotto z zielonymi szparagami, białym winem i serem Emilgrana

Przyjęcie zakończone było deserem w dwóch wersjach. Goście mogli rozkoszować się delicją czekoladową z czarnym bzem, kremem śmietankowym i kruszonką z orzechów laskowych albo karmelizowanymi płatkami ciasta filo z kremem waniliowym, truskawkami, prażonymi płatkami migdałów i miętą.

Ile kosztował talerzyk na weselu Kingi Dudy?

Proponowane przykładowe menu można znaleźć w ofercie cateringu Kręglickich. Cena takiego menu zróżnicowana jest pod względem doboru dań i liczby gości. Użytkownicy mediów społecznościowych donoszą, że elegancka kilkudaniowa kolacja z możliwością dostępu do napojów bezalkoholowych to koszt od 390 do 430 złotych na osobę.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni