W skrócie:
Mam dla ciebie niezawodny przepis na pyszne burrito nawiązujące do kuchni meksykańskiej. To bardzo sycący przysmak, pełen ostrych i aromatycznych przypraw. Jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale można zrobić je wcześniej, a przed podaniem jedynie zwinąć i podsmażyć na patelni.
Burrito w mojej wersji zawiera pikantny ryż, mięso mielone a'la chili con carne, ser oraz natkę pietruszki. Możesz urozmaicić je także kolendrą, plastrem awokado lub podać ze śmietaną czy guacamole.
Przepis na burrito z mielonym mięsem
czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja na ok. 8 burrito
poziom trudności: średni
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego np. wołowiny,
- 3 ząbki czosnku,
- pół papryki,
- 3 pomidory,
- 1 cebula,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 50 ml wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka oregano,
- opcjonalnie mała papryczka chili,
Może cię także zainteresować:
Ryż i dodatki:
- 300 g ryżu długoziarnistego,
- 1 pomidor,
- 2 ząbki czosnku,
- pół cebuli,
- 500 ml wody lub bulionu,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- 100 g sera żółtego,
- natka pietruszki lub kolendra,
- ok. 8 placków tortilli.
Jak zrobić domowe burrito?
- Wszystkie pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę (1 pomidor odłóż do oddzielnej miseczki, dodasz go później do ryżu).
- Paprykę pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, fasolkę odcedź z zalewy.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę, przyprawy (ostrą i słodką paprykę, kmin rzymski, sól i pieprz), czosnek przeciśnięty przez praskę i chwile podsmaż, a następnie dodaj mięso.
- Gdy mięso się podsmaży, dodaj wodę, pomidory, oregano, paprykę (opcjonalnie papryczkę chili) i czerwoną fasolę. Duś pod przykryciem, na małym ogniu przez minimum 30 minut.
- W garnku rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy (słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz).
- Dodaj ryż i podsmaż ok. 1 minutę.
- Zalej ryż bulionem lub wodą, dodaj pomidora pokrojonego w kostkę i gotuj do miękkości, co jakiś czas mieszając – powinno to zająć ok. 20 minut.
- Zetrzyj ser i posiekaj kolendrę lub natkę pietruszki.
- Na placek tortilli kładź porcję ryżu oraz porcję mięsa. Posyp całość serem i kolendrą lub natką. Zwiń burrito: najpierw boki tortilli złóż do środka, a potem całość zwiń w rulon.
- Podsmaż tortille z obu stron na suchej patelni.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?