Quesadilla na obiad inspirowana Tomaszem Jakubiakiem. Przepis z wołowiną i serem. Najważniejszy jest jeden składnik

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tomasz Jakubiak zaproponował przygotowanie quesadilla z wołowiną i hummusem.
Tomasz Jakubiak zaproponował przygotowanie quesadilla z wołowiną i hummusem. AKPA/Mieszko Piętka/Getty Images/nata_vkusidey/zdjęcie ilustracyjne
Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej. Przekąska składa się z pszennego placka tortilli, warzyw i kawałków mięsa kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny. Jednak najważniejszym składnikiem jest żółty ser. Znany kucharz i juror programu „MasterChef Junior”, Tomasz Jakubiak podzielił się na swoim kanale Youtube przepisem na quesadillę z wołowiną.

W skrócie

Nazwa quesadilla wzięła się od słowa określającego po hiszpańsku żółty ser, czyli queso. Według tego kluczowym produktem do zrobienia przekąski jest wyrazisty w smaku ser. Wiele osób sięga po cheddar, który ma delikatnie orzechowy smak. Podpowiadamy przepis na quesadillas inspirowane daniem Tomasza Jakubiaka.

Quesadilla – przepis Tomasza Jakubiaka

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • ok. 200 g polędwicy wołowej zwanego głową,
  • 20 ml oleju rzepakowego,
  • 5 g soli,
  • 2 sztuki tortilli pszennej,
  • 20 g hummusu,
  • 40 g startego żółtego sera,
  • 20 g świeżych liści kolendry,
  • do podania: 10 g kwaśnej śmietany.

Jak zrobić quesadillas?

Przygotowanie:

  1. Na początku Tomasz Jakubiak pokroił polędwicę wołową w kostkę i przesmażył na oleju.
  2. Gdy polędwica zaczęła się ścinać, popularny kucharz ją posolił.
  3. Wołowinę smażył dalej, aż do uzyskania brązowego koloru.
  4. Następnie placki tortilli posmarował hummusem i posypał startym żółtym serem.
  5. Na rozłożonym serze juror „MasterChef Junior” rozłożył podsmażoną wołowinę.
  6. Tomasz Jakubiak jest fanem świeżej kolendry, więc hojnie posypał nią ser i na kolendrze ułożył kolejną warstwę sera.
  7. Tortillę przykrył drugim plackiem i smażył na suchej patelni do momentu rozpuszczenia się sera i przyrumienienia się placków.
  8. Następnie przy pomocy talerza przewrócił placek do podsmażenia na drugą stronę.
  9. Tomasz Jakubiak podzielił quesadillę na trójkąty i podawał z ostrym sosem.

- Dla orzeźwienia w Meksyku zawsze podaje się kwaśną śmietanę. Świetne połączenie ciepłego dania, lekko ostrego sosu z zimną śmietaną. To jest meksykański kulinarny sztos! – radził Tomasz Jakubiak w swoim nagraniu.

Sposób podania

Domowa quesadilla może być przyrządzana nie tylko z wołowiną. Świetnie smakuje przygotowana z grillowanym lub smażonym kurczakiem. Można też przyrządzić tortillę z mięsem mielonym. Każdy z tych produktów należy połączyć z żółtym serem o intensywnym smaku i aromacie, który będzie współgrał ze smakiem mięsa. Ponadto quesadilla będzie znakomicie smakować z sosem chili z dodatkiem mango.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni