Co zrobić, aby awokado nie ciemniało? Prosty przepis na zdrową pastę z awokado. Świetnie smakuje na pełnoziarnistej grzance

Anna Daniluk
Smaczną i pożywną propozycją śniadaniową jest pasta z awokado. Kremowa konsystencja awokado świetnie zastępuje majonez w paście jajecznej.
Smaczną i pożywną propozycją śniadaniową jest pasta z awokado. Kremowa konsystencja awokado świetnie zastępuje majonez w paście jajecznej. Getty Images/Gingagi
Awokado to owoc, którego popularność wciąż jest na wysokim poziomie. Cenimy je za walory zdrowotne, kremową konsystencję i neutralny smak. Dojrzałe awokado można dodawać do sałatek lub użyć jako składnik tortilli. Podpowiadamy przepis na prostą pastę z awokado i jajka.

W skrócie

Pasta z awokado może mieć wiele wersji. Dojrzały owoc awokado, można łatwo przekroić, a pestka niemal sama odchodzi od miąższu. W Meksyku dojrzałe awokado jest składnikiem wyrazistego guacamole doprawionego świeżą kolendrą i sokiem z limonki. Zobacz przepis na aksamitną pastę z awokado.

Pasta z awokado – przepis na zdrową przekąskę

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 10 ml soku z cytryny,
  • 3 g czarnego pieprzu,
  • 3 g soli.

Opcjonalnie:

  • 10 g jogurtu greckiego,
  • 3 g przyprawy curry,
  • świeżo posiekana natka pietruszki do ozdoby.

Jak zrobić pastę z awokado?

Przygotowanie:

  1. Świeże jajka należy ugotować na twardo i odstawić do wystudzenia.
  2. Następnie dojrzałe awokado należy przeciąć wzdłuż na pół i wykręcić je z pestki.
  3. Z części z pestką należy ją usunąć. Przy pomocy łyżki stołowej należy oddzielić miąższ awokado od skórki z obu połówek.
  4. Przy pomocy widelca, tłuczka do ziemniaków lub blendera ręcznego wszystkie składniki należy połączyć na gładką masę.
  5. Jeżeli chcecie uzyskać bardziej kremową masę, możecie dodać łyżkę naturalnego jogurtu greckiego.
  6. Otrzymaną pasta z awokado i jajek należy smarować kromki świeżego chleba lub grzanki.
  7. Na wierzchu pasty z awokado warto położyć ulubione świeże zioła np.: natkę pietruszki, kolendrę albo szczypiorek.
  8. Pasta jajeczna z awokado jest gotowa do podania.

Pasta jajeczna bez majonezu

Awokado jest znakomitym produktem dla osób, które są na diecie. Ważne, aby osoby przygotowujące pastę jajeczną z awokado pominęły dodatek kalorycznego majonezu. Właśnie tłuszcz i kremowa konsystencja awokado sprawiają, że pasta z jajek będzie lżejsza i dostarczy potrzebnych wartości odżywczych.

Co zrobić, aby awokado nie ściemniało?

Podstawową zasadą, która pomoże zachować świeży wygląd awokado, jest niewyjmowanie z niego pestki. Szczególnie jeżeli chce się użyć połowy owocu. Jeżeli awokado czeka dopiero na wykorzystanie, można połówki lub pokrojony na cząstki owoc skropić sokiem z cytryny, lub limonki.

Wypróbuj także: Koktajl z awokado na wzmocnienie. Przepis na napój pełen witamin. Dzięki kremowej konsystencji nasyci na długo

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni