W skrócie
Pasta z awokado może mieć wiele wersji. Dojrzały owoc awokado, można łatwo przekroić, a pestka niemal sama odchodzi od miąższu. W Meksyku dojrzałe awokado jest składnikiem wyrazistego guacamole doprawionego świeżą kolendrą i sokiem z limonki. Zobacz przepis na aksamitną pastę z awokado.
Pasta z awokado – przepis na zdrową przekąskę
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 dojrzałe awokado,
- 1 ząbek czosnku,
- 10 ml soku z cytryny,
- 3 g czarnego pieprzu,
- 3 g soli.
Opcjonalnie:
- 10 g jogurtu greckiego,
- 3 g przyprawy curry,
- świeżo posiekana natka pietruszki do ozdoby.
Jak zrobić pastę z awokado?
Przygotowanie:
- Świeże jajka należy ugotować na twardo i odstawić do wystudzenia.
- Następnie dojrzałe awokado należy przeciąć wzdłuż na pół i wykręcić je z pestki.
- Z części z pestką należy ją usunąć. Przy pomocy łyżki stołowej należy oddzielić miąższ awokado od skórki z obu połówek.
- Przy pomocy widelca, tłuczka do ziemniaków lub blendera ręcznego wszystkie składniki należy połączyć na gładką masę.
- Jeżeli chcecie uzyskać bardziej kremową masę, możecie dodać łyżkę naturalnego jogurtu greckiego.
- Otrzymaną pasta z awokado i jajek należy smarować kromki świeżego chleba lub grzanki.
- Na wierzchu pasty z awokado warto położyć ulubione świeże zioła np.: natkę pietruszki, kolendrę albo szczypiorek.
- Pasta jajeczna z awokado jest gotowa do podania.
Pasta jajeczna bez majonezu
Awokado jest znakomitym produktem dla osób, które są na diecie. Ważne, aby osoby przygotowujące pastę jajeczną z awokado pominęły dodatek kalorycznego majonezu. Właśnie tłuszcz i kremowa konsystencja awokado sprawiają, że pasta z jajek będzie lżejsza i dostarczy potrzebnych wartości odżywczych.
Zobacz także: Jaglanka na śniadanie. Przepis na kaszę jaglaną z awokado i bananem. To danie dodaje energii
Co zrobić, aby awokado nie ściemniało?
Podstawową zasadą, która pomoże zachować świeży wygląd awokado, jest niewyjmowanie z niego pestki. Szczególnie jeżeli chce się użyć połowy owocu. Jeżeli awokado czeka dopiero na wykorzystanie, można połówki lub pokrojony na cząstki owoc skropić sokiem z cytryny, lub limonki.
Wypróbuj także: Koktajl z awokado na wzmocnienie. Przepis na napój pełen witamin. Dzięki kremowej konsystencji nasyci na długo
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: