W skrócie
Zestawienie pikantnej papryczki, ze słodkim mango i kwaśnym sokiem z limonki sprawia, że każda przystawka lub danie główne będzie zaskakiwało smakiem. Dip najlepiej smakuje na zimno w zależności od wybranej potrawy. Sos chili z dodatkiem mango to także niezwykły dodatek do krewetek i lekkich sałatek. Z nim możecie poświętować np. Dzień Ostrego Sosu przypadający 22 stycznia.
Ostry sos chili – przepis z mango
Liczba porcji: słoik ok. 200 ml
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 mango,
- sok wyciśnięty z 1 limonki,
- 1 ząbek czosnku,
- 20 g brązowego cukru,
- 1 papryczka chili,
- 5 g soli,
- 100 ml wody,
- 10 ml oleju rzepakowego,
- opcjonalnie: 10 g skrobi kukurydzianej.
Jak zrobić sos chili?
Sposób przygotowania:
- Mango należy obrać, wykroić miąższ i włożyć do blendera. Następnie należy dokładnie zmiksować owoc na gęste purée.
- Czosnek należy obrać z łupiny i posiekać. Papryczkę chili należy umyć, przekroić, wyjąć pestki i drobno pokroić. Jeśli chcecie uzyskać bardzo ostry sos, to pestki można zostawić.
- Kolejnym krokiem jest rozgrzanie oleju na patelni i krótkie przesmażenie czosnku i papryczki chili.
- Gdy się zarumienią do patelni, należy dodać mus z mango, sok z limonki, sól i cukier.
- Składniki należy dokładnie wymieszać, dolać wodę i gotować przez około minutę.
- Jeżeli chcecie uzyskać gęstszą konsystencję, to możecie dodać łyżkę skrobi kukurydzianej wymieszanej z 50 ml wody.
- Gotowy sos chili należy wymieszać i odstawić do wystudzenia.
- Sos chili z mango należy przełożyć do szklanego słoika. Można go przechowywać w lodówce do tygodnia.
Sposób podania
Sos chili świetnie smakuje z krążkami cebulowymi, domową zapiekanką ziemniaczaną, quesadillią, domowymi chipsami i pieczonymi ziemniakami. Dodatek mango sprawia, że sos będzie też nadawać się do kurczaka z ryżem w orientalnym stylu. Danie przyprawione sosem z mango i chili będzie wyśmienicie smakować podane ze świeżymi listkami mięty oraz kolendry.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni: