Zaskakujący ostry sos chili do mięsa. Odkryj przepis na pikantny dodatek do potraw. Dodaję do niego egzotycznego owocu

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Pikantny sos z papryczką chili to dla wielu osób obowiązkowy dodatek do tortilli, burgerów i domowych kotletów. Papryczki chili dodają pikanterii, a dojrzałe mango podkręca słodki smak. Taki sos często spotykany jest w kuchni azjatyckiej i można zjeść go np.: z sajgonkami. Podpowiadamy przepis na domowy sos chili z mango.

W skrócie

Zestawienie pikantnej papryczki, ze słodkim mango i kwaśnym sokiem z limonki sprawia, że każda przystawka lub danie główne będzie zaskakiwało smakiem. Dip najlepiej smakuje na zimno w zależności od wybranej potrawy. Sos chili z dodatkiem mango to także niezwykły dodatek do krewetek i lekkich sałatek. Z nim możecie poświętować np. Dzień Ostrego Sosu przypadający 22 stycznia.

Widok z góry na ostry sos chili w białych miseczkach
Domowy ostry sos chili znakomicie smakuje podany do chipsów, burgerów lub pieczonego mięsa. Getty Images/Westend61/zdjęcie ilustracyjne

Ostry sos chili – przepis z mango

Liczba porcji: słoik ok. 200 ml
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 mango,
  • sok wyciśnięty z 1 limonki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 20 g brązowego cukru,
  • 1 papryczka chili,
  • 5 g soli,
  • 100 ml wody,
  • 10 ml oleju rzepakowego,
  • opcjonalnie: 10 g skrobi kukurydzianej.

Jak zrobić sos chili?

Sposób przygotowania:

  1. Mango należy obrać, wykroić miąższ i włożyć do blendera. Następnie należy dokładnie zmiksować owoc na gęste purée.
  2. Czosnek należy obrać z łupiny i posiekać. Papryczkę chili należy umyć, przekroić, wyjąć pestki i drobno pokroić. Jeśli chcecie uzyskać bardzo ostry sos, to pestki można zostawić.
  3. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie oleju na patelni i krótkie przesmażenie czosnku i papryczki chili.
  4. Gdy się zarumienią do patelni, należy dodać mus z mango, sok z limonki, sól i cukier.
  5. Składniki należy dokładnie wymieszać, dolać wodę i gotować przez około minutę.
  6. Jeżeli chcecie uzyskać gęstszą konsystencję, to możecie dodać łyżkę skrobi kukurydzianej wymieszanej z 50 ml wody.
  7. Gotowy sos chili należy wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  8. Sos chili z mango należy przełożyć do szklanego słoika. Można go przechowywać w lodówce do tygodnia.

Sposób podania

Sos chili świetnie smakuje z krążkami cebulowymi, domową zapiekanką ziemniaczaną, quesadillią, domowymi chipsami i pieczonymi ziemniakami. Dodatek mango sprawia, że sos będzie też nadawać się do kurczaka z ryżem w orientalnym stylu. Danie przyprawione sosem z mango i chili będzie wyśmienicie smakować podane ze świeżymi listkami mięty oraz kolendry.

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni