Pikantne guacamole na imprezę w gronie znajomych. Przepis na pastę z awokado do kawałków tortilli lub frytek

Anna Daniluk
Dip z rozgniecionego na gładką pastę awokado z dodatkiem świeżej kolendry i ostrej papryczki to znakomita przystawka, która umili spotkanie w rodzinnym gronie lub przyjęcie wśród znajomych.
Dip z rozgniecionego na gładką pastę awokado z dodatkiem świeżej kolendry i ostrej papryczki to znakomita przystawka, która umili spotkanie w rodzinnym gronie lub przyjęcie wśród znajomych. 123rf.com/whitestorm
Na domowe imprezy najchętniej szuka się szybkich przekąsek, którymi można łatwo poczęstować wiele osób. Jedną z prostszych do przygotowania past jest guacamole, czyli pasta z awokado, świeżej kolendry, soku z limonki i ostrej papryczki. Przysmak pochodzi z Meksyku. Sprawdź przepis na domowe guacamole.

W skrócie

Oryginalne guacamole przygotowuje się z dojrzałego awokado rozgniecionego na gładką pastę z dodatkiem czosnku, cebulki, ostrej papryczki, świeżych liści kolendry i ostrej papryczki. W Meksyku używa się do rozcierania składników moździerza. Podpowiadamy, jak zrobić guacamole, które podbije podniebienia smakoszy kuchni meksykańskiej.

Guacamole – przepis na przystawkę

Liczba porcji: porcja dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.

Składniki:

  • 2 sztuki awokado,
  • sok z 1 limonki,
  • 1 cebula biała lub czerwona,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek świeżej kolendry,
  • 1/2 papryczki jalapeño,
  • 2 pomidory,
  • sól do smaku.

Zobacz także: przepis na hummus

Jak zrobić domowe guacamole?

Przygotowanie:

  1. Dwa dojrzałe awokado należy przekroić na pół, usunąć pestkę i przełożyć je do miski.
  2. Następnie trzeba rozgnieść je widelcem do pożądanego poziomu grudek lub gładkości.
  3. Potem trzeba pokroić drobno cebulę, pomidory i posiekać świeżą kolendrę.
  4. Z papryczki jalapeño można usunąć pestki, aby zmniejszyć ostrość warzywa. Papryczkę należy drobno pokroić i dodać do awokado.
  5. Następnie do roztartych awokado należy dodać czosnek, sok z limonki i doprawić do smaku solą.
  6. Na koniec trzeba wszystko razem wymieszać i podawać z kukurydzianymi nachos, czyli kawałkami chrupiącej tortilli.

Co zrobić, aby guacamole nie ciemniało?

Jeżeli przygotuje się zbyt dużo guacamole, to można zaobserwować, że z czasem będzie wyglądać mało apetycznie. Składniki zaczną się utleniać i brązowieć. Sok z limonki ma za zadanie nie tylko dodać kwaśnego smaku, ale tez spowolnić utlenianie guacamole. Aby guacamole nie ciemniało, można też polać je z wierzchu lodowatą wodą i tak zabezpieczone przechowywać w lodówce. Przed jedzeniem wodę trzeba odlać i można cieszyć apetycznie wyglądającym dipem.

Z czym można jeść guacamole?

Poza tradycyjnymi meksykańskimi tortillami guacamole sprawdza się podane do grzanek z pszennego chleba lub razowych bułeczek. Guacamole można też używać do smarowania naleśników, do domowych frytek lub pieczonych ziemniaków. Taka pasta może być też wykorzystana do faszerowania jajek.

Awokado jako smak Zachodu

Ciekawostką jest, że w książkach kucharskich z lat 90. XX wieku, awokado określane było nazwą botaniczną, czyli smaczliwką wdzięczną, a samo słowo „dip” w przypadku guacamole tłumaczono jako „maczanka”. Konsumenci coraz chętniej sięgali po egzotyczne dla nich produkty spożywcze i szukali sposobu na ich wykorzystanie w kuchni. A niektóre zagraniczne słowa próbowano kreatywnie przełożyć na język polski.

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni