W skrócie
Oryginalne guacamole przygotowuje się z dojrzałego awokado rozgniecionego na gładką pastę z dodatkiem czosnku, cebulki, ostrej papryczki, świeżych liści kolendry i ostrej papryczki. W Meksyku używa się do rozcierania składników moździerza. Podpowiadamy, jak zrobić guacamole, które podbije podniebienia smakoszy kuchni meksykańskiej.
Guacamole – przepis na przystawkę
Liczba porcji: porcja dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Składniki:
- 2 sztuki awokado,
- sok z 1 limonki,
- 1 cebula biała lub czerwona,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 pęczek świeżej kolendry,
- 1/2 papryczki jalapeño,
- 2 pomidory,
- sól do smaku.
Zobacz także: przepis na hummus
Jak zrobić domowe guacamole?
Przygotowanie:
- Dwa dojrzałe awokado należy przekroić na pół, usunąć pestkę i przełożyć je do miski.
- Następnie trzeba rozgnieść je widelcem do pożądanego poziomu grudek lub gładkości.
- Potem trzeba pokroić drobno cebulę, pomidory i posiekać świeżą kolendrę.
- Z papryczki jalapeño można usunąć pestki, aby zmniejszyć ostrość warzywa. Papryczkę należy drobno pokroić i dodać do awokado.
- Następnie do roztartych awokado należy dodać czosnek, sok z limonki i doprawić do smaku solą.
- Na koniec trzeba wszystko razem wymieszać i podawać z kukurydzianymi nachos, czyli kawałkami chrupiącej tortilli.
Co zrobić, aby guacamole nie ciemniało?
Jeżeli przygotuje się zbyt dużo guacamole, to można zaobserwować, że z czasem będzie wyglądać mało apetycznie. Składniki zaczną się utleniać i brązowieć. Sok z limonki ma za zadanie nie tylko dodać kwaśnego smaku, ale tez spowolnić utlenianie guacamole. Aby guacamole nie ciemniało, można też polać je z wierzchu lodowatą wodą i tak zabezpieczone przechowywać w lodówce. Przed jedzeniem wodę trzeba odlać i można cieszyć apetycznie wyglądającym dipem.
Zobacz także: Przepis na pastę z awokado i jajek
Z czym można jeść guacamole?
Poza tradycyjnymi meksykańskimi tortillami guacamole sprawdza się podane do grzanek z pszennego chleba lub razowych bułeczek. Guacamole można też używać do smarowania naleśników, do domowych frytek lub pieczonych ziemniaków. Taka pasta może być też wykorzystana do faszerowania jajek.
Awokado jako smak Zachodu
Ciekawostką jest, że w książkach kucharskich z lat 90. XX wieku, awokado określane było nazwą botaniczną, czyli smaczliwką wdzięczną, a samo słowo „dip” w przypadku guacamole tłumaczono jako „maczanka”. Konsumenci coraz chętniej sięgali po egzotyczne dla nich produkty spożywcze i szukali sposobu na ich wykorzystanie w kuchni. A niektóre zagraniczne słowa próbowano kreatywnie przełożyć na język polski.
Czytaj także: Koktajl z awokado na wzmocnienie. Przepis na napój pełen witamin. Dzięki kremowej konsystencji nasyci na długo
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?