Plantan - co to za banan, jak przyrządzać te owoce i czym różnią się od popularnych u nas bananów?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Plantany pochodzą z Azji i zadomowiły się w kuchni Ameryki Południowej. Najczęściej podaje się je jako dodatek do obiadu.
Plantany pochodzą z Azji i zadomowiły się w kuchni Ameryki Południowej. Najczęściej podaje się je jako dodatek do obiadu. pixabay.com
Udostępnij:
W jednym z popularnych dyskontów spożywczych od paru dni można kupić plantany, zwane też platanami. Banany warzywne o ziemistym smaku i zwartej konsystencji pochodzą z Kolumbii. Podpowiadamy, co można zrobić z plantanów, jak je wykorzystać w kuchni i czym różnią się od zwykłych, żółtych bananów.

Spis treści

Plantan – co to jest?

Plantany inaczej platany lub banany warzywne. Na pierwszy rzut oka wiele osób może pomylić je ze zwykłym bananem. Roślina pochodzi z rodziny Musaceae, czyli tej samej co żółte banany. Przyjmuje się, że do Ameryki Południowej plantany przywędrowały z Azji. Spożywane są w Afryce, Ameryce Środkowej i na Karaibach. Plantany do wzrostu potrzebują klimatu tropikalnego. Plantany różnią się od żółtych bananów smakiem i przeznaczeniem.

Tak jak popularne w Polsce żółte banany są dla naszego organizmu źródłem:

  • potasu,
  • beta-karotenu,
  • żelaza,
  • błonnika,
  • witaminy B6,
  • witaminy C,
  • łatwo przyswajalnych cukrów.

Co zrobić z plantanów?

Plantanów w Kolumbii i innych krajach Ameryki Południowej używa się do:

  • smażenia,
  • pieczenia,
  • gotowania,
  • gotowania na parze,
  • przygotowania chipsów,
  • robienia mąki,
  • grillowania.

Dojrzałe plantany można piec w całości w rozgrzanym piekarniku do 190°C. Upieczone wystarczy doprawić szczyptą soli, pieprzu i porcją masła. Plantany nie powinny być jedzone na surowo. Mają ziemniaczany, intensywnie skrobiowy smak. Dojrzałe są słodkie i mają przyjemny zapach. Dlatego często podaje się je do obiadu.

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

miejsce #2

Gadget Master

Giftworld Foremka Na Lód/Czekoladę Marycha

38,77 zł19,90 zł-49%
miejsce #4

Teesa

Teesa Trzepaczka

26,02 zł14,39 zł-45%
miejsce #5

Brabantia

Brabantia Essential Chochla Do Zupy Biała (400568)

60,00 zł35,00 zł-42%
miejsce #6

Victorinox

Victorinox mały nóż 5.0833

27,72 zł19,99 zł-28%
miejsce #7

Tescoma

Tescoma tasak 17cm azza 884544

139,99 zł102,00 zł-27%
miejsce #8

Biowin

Biowin Szczypce Drewniane 362014 (22

4,99 zł4,00 zł-20%
miejsce #9

WMF

Wmf Nuova Chochla Do Zupy (1291736040)

99,99 zł87,12 zł-13%
miejsce #11

Stellar

Stellar Forma Prostokątna 33X23X6 James Martin (Stsjm59)

84,90 zł76,41 zł-10%
miejsce #13

De Buyer

De Buyer Fkoofficium Łopatka Giętka 31 Cm (D423500)

107,26 zł105,00 zł
miejsce #14

Mcusta Zanmai

Zestaw noży Mcusta Limited "White Tiger" 28

24 900,00 zł24 899,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Botanicznie plantany są owocami, jednak pod względem kulinarnym stosuje się je tak jak warzywa. Plantany gotuje się i zjada w różnym stopniu dojrzałości, są zielone, żółte lub dojrzałe - czarne. Mogą być przyrządzone jako przystawka, dodatek do obiadu lub nawet deser.

Jak obierać plantany?

Plantany obiera się trudniej niż popularniejsze u nas banany. Najpierw należy odciąć końcówki z obu stron plantana, następnie naciąć pośrodku i pod bieżącą zimną wodą zdjąć skórkę. Należy uważać, aby plantanami nie zabrudzić sobie rąk. Plantany powinny być trzymane w zimnej wodzie przed gotowaniem, aby nie zaczęły ciemnieć.

Jak przechowywać owoce?

Zielone plantany powinny być trzymane w temperaturze pokojowej i bez narażenia na bezpośrednie światło słoneczne. Co jakiś czas należy je przestawić, aby nie dojrzały zbyt szybko. Zielony plantan dojrzeje mniej więcej w trakcie 7 dni. Jeżeli nie można ich zużyć od razu, to można je obrać, wstawić do woreczków strunowych, wpisać datę przygotowania, a następnie wstawić do zamrażarki. Tak przygotowane plantany należy zużyć w ciągu trzech miesięcy.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie