Spis treści
Plantan – co to jest?
Plantany inaczej platany lub banany warzywne. Na pierwszy rzut oka wiele osób może pomylić je ze zwykłym bananem. Roślina pochodzi z rodziny Musaceae, czyli tej samej co żółte banany. Przyjmuje się, że do Ameryki Południowej plantany przywędrowały z Azji. Spożywane są w Afryce, Ameryce Środkowej i na Karaibach. Plantany do wzrostu potrzebują klimatu tropikalnego. Plantany różnią się od żółtych bananów smakiem i przeznaczeniem.
Tak jak popularne w Polsce żółte banany są dla naszego organizmu źródłem:
- potasu,
- beta-karotenu,
- żelaza,
- błonnika,
- witaminy B6,
- witaminy C,
- łatwo przyswajalnych cukrów.
Co zrobić z plantanów?
Plantanów w Kolumbii i innych krajach Ameryki Południowej używa się do:
- smażenia,
- pieczenia,
- gotowania,
- gotowania na parze,
- przygotowania chipsów,
- robienia mąki,
- grillowania.
Dojrzałe plantany można piec w całości w rozgrzanym piekarniku do 190°C. Upieczone wystarczy doprawić szczyptą soli, pieprzu i porcją masła. Plantany nie powinny być jedzone na surowo. Mają ziemniaczany, intensywnie skrobiowy smak. Dojrzałe są słodkie i mają przyjemny zapach. Dlatego często podaje się je do obiadu.
Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!
Botanicznie plantany są owocami, jednak pod względem kulinarnym stosuje się je tak jak warzywa. Plantany gotuje się i zjada w różnym stopniu dojrzałości, są zielone, żółte lub dojrzałe - czarne. Mogą być przyrządzone jako przystawka, dodatek do obiadu lub nawet deser.
Jak obierać plantany?
Plantany obiera się trudniej niż popularniejsze u nas banany. Najpierw należy odciąć końcówki z obu stron plantana, następnie naciąć pośrodku i pod bieżącą zimną wodą zdjąć skórkę. Należy uważać, aby plantanami nie zabrudzić sobie rąk. Plantany powinny być trzymane w zimnej wodzie przed gotowaniem, aby nie zaczęły ciemnieć.
Jak przechowywać owoce?
Zielone plantany powinny być trzymane w temperaturze pokojowej i bez narażenia na bezpośrednie światło słoneczne. Co jakiś czas należy je przestawić, aby nie dojrzały zbyt szybko. Zielony plantan dojrzeje mniej więcej w trakcie 7 dni. Jeżeli nie można ich zużyć od razu, to można je obrać, wstawić do woreczków strunowych, wpisać datę przygotowania, a następnie wstawić do zamrażarki. Tak przygotowane plantany należy zużyć w ciągu trzech miesięcy.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Może pora na nową patelnię?
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?