Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na co jest sezon w lutym? Zobacz kalendarz sezonowy warzyw i owoców

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Sezon na warzywa i owoce - które z nich najbardziej lubisz?
Sezon na warzywa i owoce - które z nich najbardziej lubisz? gettyimages.com/Bojsha65
Na jakie warzywa i owoce jest sezon w lutym? Możesz dowiedzieć się tego z kalendarza sezonowości owoców i warzyw. Tego typu produkty posiadają bardzo dużą ilość mikroelementów i witamin, dlatego warto je wybierać w sklepie, na targu lub ryneczku. Sezonowe warzywa i owoce wyróżniają się także smakiem i można wyczarować z nich wiele pysznych dań. Kalendarz sezonowych owoców i warzyw może być praktycznym przewodnikiem zakupowym, który ułatwi wybór odpowiednich produktów. Sprawdź, czy w tym miesiącu jest sezon na twoje ulubione warzywa i owoce.

Na jakie warzywa jest teraz sezon?

Warzywa sezonowe w lutym:

  • Brukiew
  • Brukselka
  • Burak ćwikłowy
  • Cebula
  • Czosnek
  • Fasola
  • Jarmuż
  • Kapusta biała
  • Kapusta czerwona
  • Marchew
  • Pieczarka
  • Pietruszka (korzeń)
  • Por
  • Seler (korzeń)
  • Topinambur
  • Ziemniak

Sprawdź, co może Ci się przydać

Materiały promocyjne partnera

Na jakie owoce jest teraz sezon?

Owoce sezonowe w lutym:

  • Gruszki
  • Jabłka

ZOBACZ KONIECZNIE

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne partnera

Charakterystyka sezonowych warzyw i owoców w lutym

Brukiew

Brukiew pochodzi ze Szwecji. To roślina należąca do rodziny kapustowatych. Brukiew jest bardzo zdrowa, zawiera m. in. witaminy C, A, D, E, K. Z brukwii można zrobić prostą surówkę, chrupiące chipsy i pożywną zupę. Można też ugotować ją na parze, dodać do marynat lub zrobić z niej puree. W Finlandii często podaje się brukiew pieczoną z daniami mięsnymi. Uprawia się ją w strefach klimatu umiarkowanego i chłodnych jako warzywo i roślinę pastewną. Warto wiedzieć, że na na przykład na Podbeskidziu brukiew ma regionalną nazwę karpiel, zamiennie używaną z kwaki.

Sprawdź koniecznie

Burak ćwikłowy

Burak ćwikłowy pochodzi z Europy Wschodniej. Był już uprawiany w czasach starożytnych w celach spożywczych i leczniczych. Jest bardzo zdrowy. Jest cennym źródłem m. in. witamin z grupy B i C oraz żelaza. Burak ćwikłowy znakomicie sprawdza się do przygotowania ćwikły, zupy-krem, barszczu czerwonego i koktajlu. Warto też przygotowywać go pieczonego z piekarnika albo jako zdrowszą wersję chipsów. Warto wiedzieć, że Polska jest największym producentem buraka ćwikłowego w Europie Środkowej.

Cebula

Cebula to popularne warzywo, które pochodzi z Azji. Jest bardzo ceniona za swoje właściwości odżywcze i zdrowotne. Przede wszstkim zawiera duże ilości witaminy C, ale również siarki i cukru. Z cebuli można zrobić wiele potraw, między innymi francuską zupę cebulową. Warto ją też dodać do zapiekanki ziemniaczanej, świetnie sprawdzi się jako przekąska w formie krążków cebulowych lub faszerowana i pieczona. W okresie jesienno-zimowym z cebuli często robi się domowe syropy, które wzmacniają odporność. W starożytnym Egipcie cebula była symbolem życia wiecznego.

Czosnek

Czosnek pochodzi z Azji Środkowej. Jest bardzo ceniony nie tylko ze wzglęcu na swoje właściwości smakowe, ale też zdrowotne. Czosnek zawiera między innymi witaminy: C, A, PP, z grupy B, a także magnez, fosfor i żelazo. Czosnek to składnik wielu dań. Można dodać go do marynaty, zupy, używać do kanapek, grzanek, sałatek, zapiekanek, dań makaronowych, sosów lub przyrządzić pastę z pieczonego czosnku. Czosnek wchodzi w skład francuskiego bouquet garni, czyli bukietu ziół używanego do aromatyzowania zup.

Fasola

Fasola pochodzi z Ameryki Południowej. Warzywo to należy do rodziny bobowatych i ma wiele właściwości odżywczych. Jest między innymi cennym źródłem białka oraz witamin A, E i K. Zawiera też sporo błonnika i mało cukrów prostych. Z fasoli można zrobić zupę fasolową, ziemniaczane puree lub rodzaj wegańskiego smarowdła nazywanego "smalczykiem". Chętnie jest stosowana w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Fasola ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być podawana osobom zmagającym się z cukrzycą.

Jarmuż

Jarmuż znany jest od czasów starożytnej Grecji. W jarmużu znajduje się między innymi witamina C, K i witaminy z grupy B. Jarmuż świetnie nadaje się do koktajlu, jako alternatywa wobec chipsów ziemniaczanych, jako składnik zdrowej sałatki lub zupy-krem. Z racji osiągania różnych kolorów jest uprawiany jako roślina ozdobna.

Sprawdź koniecznie

Kapusta biała

Kapusta biała pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego i popularnie nazywana jest kapustą głowiastą. Posiada wiele właściwości odżywczych i prozdrowotnych. To między innymi bogate źródło witamin A, C, E i K. Zawiera również błonnik, potas, żelazo, wapń i kwas foliowy. Kapustę białą można jeść w różnej formie: surowej, gotowanej, smażonej, duszonej lub kiszonej. Przygotowuje się z niej między innymi bigos, kapuśniak czy zapiekankę. Warzywo to można również faszerować i podać np. na obiad jako gołąbki. Znana była już w starożytnym Rzymie.

Kapusta czerwona

Kapusta czerwona pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Kapusta czerwona to bogate źródło witaminy A,C,K, D i E. Z czerwonej kapusty powstaje tradycyjna modro kapusta, która jest dodatkiem do klusek śląskich i rolady wołowej. W pozostałych częściach Polski popularna jest surówka z czerwonej kapusty. Czerwona kapusta to niskokaloryczne warzywo.

Marchew

Marchew pochodzi z Azji. Marchew jest znakomitym źrodłem beta-karoten, witaminy A, B, E i K. Marchew to uniwersalne warzywo. Może być z niej przyrządzona surówka, zupa, lub ciasto. To składnik domowego rosołu, a także produkt do zrobienia zdrowych chipsów. Świetnie smakuje pieczona z odrobiną oliwy i soku pomarańczowego. Pierwotnie miała kolor fioletowy.

Pieczarka

Pieczarka pochodzi z najprawdopodobniej z Chin, ale z łątwością rozpowszechniła się w Europie. Pieczarka bogata jest w witaminy z grupy B, a także białko, witaminę C, kwas foliowy i fosfor. Pieczarki to znakomity produkt do wykorzystania w kuchni. Można zrobić z jej pomocą zupę pieczarkowa, pasztet, a także sos pieczarkowy do kaszy gryczanej. Pieczarki nadają się do zjedzenia na surowo. Szczególnie jako dodatek na kanapkach.

Pietruszka (korzeń)

Pietruszka pochodzi z Europy Południowej, Wysp Kanaryjskich, Tunezji, Maroka i Algierii. Korzeń pietruszki zawiera witaminy A, B, C, E i K, a także wapń, żelazo, fosfor. Korzeń pietruszki świetnie smakuje pieczony wraz z innymi warzywami korzeniowymi. Pietruszkę można użyć do zupy krem z białych warzyw. A także zmieksować na pastę kanapkową. Sok z pietruszki może być użyty do zwalczania chorób nerek i pobudza wydzielanie śliny.

Sprawdź koniecznie

Por

Por pochodzi z Azji Mniejszej (rodzina czosnkowe). Początki uprawy notuje się w starożytnym Egipcie. Uprawiano ją też w Grecji i Rzymie. W Polsce pojawił się w średniowieczu. Por jest bardzo zdrowy. Zawiera między innymi witaminy K, B6, C oraz żelazo, magnez i kwas foliowy. Świetnie sprawdzi się jako składnik surówek, sałatek, zupy-krem, a także sosów. Por w medycynie naturalnej używany jest jako składnik syropu na kaszel. Jako ciekawostkę warto dodać, że jest jednym z symboli narodowych Walii.

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Okazje
od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!