W skrócie
Sylwia Majcher o wrześniowych produktach
Na profilu Sylwii Majcher na Instagramie, co miesiąc znaleźć można wskazówki na temat sezonowych owoców i warzyw. Tym razem podkreśliła, że fioletowy i czerwony kolor ma znaczenie. Na grafice wyśmienitych warzyw i owoców na wrzesień wymieniła:
- bakłażany,
- cukinie,
- kalafior,
- śliwki,
- aronie,
- białą rzodkiew,
- winogrona,
- brukselki,
- pomidory,
- paprykę.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć propozycje dań z sezonowych owoców i warzyw
- Fioletowe warzywa są bogate w przeciwutleniacze, które skutecznie chronią przed bakteriami i wirusami. Intensywny kolor gwarantują im naturalne barwniki – antocyjany. Antocyjany wpływają też na poprawę pamięci i koncentracji. Mają dużo witaminy C oraz błonnika. Wspomagają układ krążeniowy, trawienny i nerwowy — dodała.
Dziennikarka zwróciła uwagę, że w czerwonych warzywach mamy likopen, który jest znakomitym przeciwutleniaczem. Działają one profilaktycznie na choroby serca, na układ krwionośny i na choroby nowotworowe. Czerwone owoce są także znakomitym źródłem potasu i witaminy C.
Komentarze internautów
Pod wpisem pojawiały się liczne komentarze na temat proponowanego zestawu składników. Jeden obserwator wspomniał, że w jego rodzinie nie mogą jeść żadnych owoców i warzyw. Jednak większość zachwalała sobie taką formę przypomnienia o sezonowości.
- We wrześniu zaczynamy jeść zupy, bo już nie ma upałów. Ja zaczęłam od pomidorowej – pisała użytkowniczka Dominika.
Inni dodawali, że warzywa mogą jeść cały czas i dzielili się swoimi pomysłami. Przygotowywali z nich powidła śliwkowe, pasty kanapkowe z bakłażana, zupy i soki. Hitem może być surówka z białej rzepy, którą podpowiedziała internautka Anna.
Jagna Niedzielska poleca brokuły
Znana kucharka, edukatorka ekologiczna i autorka książek apelowała, że nie trzeba wyrzucać łodygi brokuła. Jednym argumentem jest niepotrzebne wyrzucanie pieniędzy. Drugim powodem jest fakt, że są to zdrowe i smaczne części warzywa.
- Kuchnia eko-nomiczna. Mam nadzieję, że przekonam Was do korzystania z warzyw bez resztek. To nie moje ostatnie brokułowe słowo, bo szykuję dla Was przepis z jego wykorzystaniem. Czy wiedzieliście, że wyrzucając łodygi, marnuje się aż tyle pieniędzy? Jak wykorzystujecie łodygi brokułu? - pisała Jagna Niedzielska na swoim profilu na Instagramie.
Jagna Niedzielska apelowała, że łodyga jest:
- jadalnym fragmentem brokułu,
- jego pełnowartościową częścią,
- i do tego smaczną.
Ponadto prowadząca program „Bez reszty. Kuchnia zero waste” podpowiedziała, że łodygę brokułu można jeść na surowo lub upieczoną z ulubionym sosem.
A wy jakie sezonowe warzywa i owoce najchętniej jecie we wrześniu?
Zobacz w galerii propozycje na dania z owoców i warzyw na wrzesień
Suszarki do warzyw i owoców
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Jak rozpoznać dobry miód i odróżnić go od fałszywego? Zwróć uwagę na te szczegóły
- Kalafior nie ma szans z cebulą. Jak długo da się przechowywać warzywa?
- Menu królowej Elżbiety II. Przez 70 lat panowania jadła wiele specjałów
- Sycący makaron z brokułami po azjatycku. Gordon Ramsay poleca prosty przepis na obiad
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?