W skrócie
Jaki grill wybrać?
Najpopularniejszy grill, z którego korzystamy w sezonie letnim, to ten opalany węglem drzewnym. Biorąc jednak pod uwagę aspekt zdrowotny, lepszym wyborem jest opiekanie mięsa czy warzyw z użyciem grilla elektrycznego lub gazowego, alternatywą jest także patelnia grillowa.
Zobacz w galerii najważniejsze zasady zdrowego grillowania. Kliknij w przycisk:
Jakie obawy u dietetyka wzbudza grillowanie tradycyjne? Opiekając na ruszcie mięso, bo to ono ląduje najczęściej, po kontakcie z wysoką temperaturą zaczyna tracić tłuszcz. Na pierwszy rzut oka wydaje się to korzystne, bo poniekąd „odchudza” kiełbaskę bądź karkówkę, ale podczas kontaktu tłuszczu z rozżarzonym węglem powstają liczne rakotwórcze substancje. Lotne związki, następnie osiadają na grillowanych produktach i koniec końców trafiają do naszego żołądka. By to ograniczyć niezwykle ważne jest, by grillować na specjalnych, jednorazowych tackach lub w folii.
Podczas grillowania na sprzęcie elektrycznym lub gazowym do powstawania szkodliwych związków nie dochodzi, więc warto rozważyć alternatywne grille.
Co grillować? Warzywa!
Zapewne mało kto wyobraża sobie grilla bez mięsa, ale większość akceptuje grillowanie bez warzyw. Pora to zmienić! Latem mamy ogromny asortyment warzyw, które po zamarynowaniu doskonale nadają się do opiekania na ruszcie. O tyle są ważne, gdyż dostarczają przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki powstające w organizmie na skutek jedzenia silnie zrumieniony potraw.
Warzywa na grilla to:
- cukinia, (można też smażyć kwiaty cukinii)
- kabaczek,
- szparagi,
- papryka, różne kolory,
- pieczarki,
- boczniaki,
- kolby kukurydzy,
- cebula,
- czosnek, najlepiej grillować całe główki.
Jakie dodatki do dań z grilla?
Wybierając pieczywo zadbajmy, by było wypiekane z mąki pełnoziarnistej, możemy je także podpiekać na ruszcie. Smacznym rozwiązaniem będą pieczone ziemniaki, warto jednak wcześniej je podgotować, by grillowanie przebiegło sprawniej. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, a w towarzystwie ryby i połowy talerza warzyw mogą stanowić pożywną i zdrową obiadokolację.
Warto zadbać także o przygotowanie na stół sałatek lub pokrojonych w słupki warzyw, co ułatwi sięganie po nie. Doskonale sprawdzi się marchewka, papryka czy kalarepa. Spośród owoców zainteresowaniem gości powinny cieszyć się czereśnie, borówki czy poziomki, które będą zdrową alternatywą dla słodyczy. Trwa sezon na polskie borówki, mamy je znakomitej jakości, świeże, polskie, od lipca do września. Są idealnym zwieńczeniem każdego dobrego grilla.
Grillowanie. Co z ketchupem i musztardą? Przepis na salsę pomidorową
Tutaj diabeł tkwi w szczegółach, wszystko zależy od składu, najlepiej by był krótki, zrozumiały, a wśród składników nie figurował wysoko cukier. Ciekawe w smaku są wytrawne konfitury do mięs i warzyw od lokalnych przetwórców. Proste dipy można też zrobić samodzielnie, np. łącząc gęsty jogurt ze startym ogórkiem, czosnkiem i ziołami. Zamiast ketchupu sprawdzi się salsa pomidorowa. Wystarczy sparzyć kilka pomidorów, wyciąć gniazdo nasienne, a resztę posiekać w drobną kostkę, dodać bazylię, czerwoną cebulę, skropić olejem, octem jabłkowym i salsa gotowa. To kolejny sposób na wprowadzenie warzyw do spotkań przy grillu. Proponujemy również przepis na domowy sos holenderski, idealny do potraw z grilla.
Jak zdrowo grillować? Podsumowanie
- Rozważ grillowanie z użyciem sprzętu elektrycznego lub gazowego, jest bezpieczniejsze dla zdrowia. Jeśli używasz grilla opalanego węglem drzewnym to, po pierwsze używaj jednorazowych tacek, a po drugie tacki z potrawami układaj na ruszcie dopiero, gdy wypali się podpałka.
- Nie przypalaj jedzenia na grillu! Składniki opiekaj powoli nad żarem a nie w pełnym ogniu. Udowodniono, że częste spożywanie przypalonego jedzenia zwiększa 3-krotnie ryzyko raka żołądka.
- Marynuj mięso i ryby samodzielnie. Nie kupuj gotowych „zestawów na grilla”. Używaj oleju rzepakowego, suszonych ziół, sproszkowanej papryki i czosnku.
- Poza mięsem, kiełbasą i rybami grilluj warzywa. Wcześniej zamarynuj je w oleju rzepakowym i ziołach.
- Zadbaj, by na stole pojawiły się sałatki, warzywa skrojone w słupki i sezonowe owoce.
- Jedz z umiarem, kontroluj porcje i połowę talerza zapełniaj warzywami. Niech ten sezon grillowy będzie zdrowy!
Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, „Z kaloriami na pieńku”
Monika Stromkie-Złomaniec jest ekspertem programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Prowadzi poradnię dietetyczną „Z kaloriami na pieńku”. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców.
Strona Kuchni poleca przepisy na grilla:
Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Źródło:
Wiemy ile osób zginęło w powodzi
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?