Jak zrobić kompot?
Tradycja gotowania kompotu odżywa szczególnie w okolicach Wigilii Bożego Narodzenia. Wtedy przygotowuje się świąteczny napój z suszu. Najczęściej myśli się o nim już latem, gdy pojawiają się soczyste i tanie owoce. Pokrojone na plasterki są suszone na słońcu lub za pomocą specjalnego sprzętu. Najczęściej w skład suszu wchodzą kawałki jabłka, gruszek, moreli, śliwek. Dodatkowo można dodać rodzynki lub suszoną żurawinę. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucać owoce, które akurat mamy w zasięgu ręki. Na przykład suszone porzeczki lub aronię.
Jakie przyprawy dodać do kompotu?
Smak domowego kompotu można wzbogacić, dodając pasujące do niego aromatyczne składniki. Szczególnie warto zwrócić uwagę na korzenne przyprawy. W domowej spiżarni warto mieć:
- korę cynamonu,
- całe goździki,
- laskę wanilii,
- kardamon,
- gwiazdkę anyżu.
Taki zestaw warto dodawać do kompotu z jabłek, a nawet z gruszek. Nieco zaskakującym dodatkiem do kompotu może być ziele angielskie, które nada mu wyrazistości. Odpowiednio dobrany słodzik będzie miał wpływ na smak. Domowy kompot można dosłodzić miodem, cukrem (białym, trzcinowym, muscovado) lub ksylitolem.
Kompot z suszu
Kompot z suszonych owoców to prawdziwy rarytas, który podawany jest na świątecznym stole. To jedna z dwunastu potraw, która tradycyjnie powinna znaleźć się w świątecznym menu. Zapytaliśmy Michała Toczyłowskiego, kucharza i współautora książek kulinarnych o sekret pysznego kompotu.
- Istotny jest balans między wędzonymi a suszonymi owocami. Inaczej nasz kompot z suszu zamieni się w popielniczkę. Używajmy wszelkich owoców suszonych. Nie zatrzymujmy się na jabłkach i gruszkach. Mamy morele, śliwki, żurawinę i rodzynki. Im więcej rodzajów owoców, tym uzyskamy bogatszy smak. Ważne też jest, aby owoców nie dać za mało. Częstym problemem jest chęć zrobienia esencjonalnego wywaru z garstki suszu na 10 l wody. Ilość suszu powinna być adekwatna do ilości wody. Suszone owoce powinny zajmować przynajmniej 1/3 wielkości garnka. Taki kompot doprowadzamy do zagotowania i dorzucamy przyprawy. Nie bójmy się używać goździków, cynamonu i kardamonu. Po zagotowaniu zostawiamy kompot do wystygnięcia, aby przeszedł smakiem. Najlepiej do następnego dnia. Wtedy można go w razie potrzeby dosłodzić do smaku lub zakwasić sokiem z pomarańczy oraz doprawić skórką z pomarańczy. Dzięki temu będzie miał więcej aromatu.
Kompot z dyni
Słyszeliście kiedyś o kompocie z dyni? To warzywo, które można przygotować na najróżniejsze sposoby. Jednym z nich jest esencjonalny kompot. Warto przyrządzić go z dodatkiem suszonych goździków, korzenia imbiru i odrobiny octu jabłkowego lub soku z cytryny. Szczegółowy przepis znajdziecie w naszej galerii.
Kompot francuski - co to jest?
Wyśmienitym przysmakiem, który można serwować w ramach rodzinnego podwieczorku, jest kompot francuski. To podgotowane wcześniej owoce, które trzeba jeszcze zagotować w wodzie wraz z przyprawami i cukrem. Różnica między tradycyjnym kompotem a tym francuskim polega na proporcjach. W tym drugim zależy kucharzowi na lekkim podgotowaniu owoców, a następnie podaniu ich połówek lub ćwiartek na talerzykach w ramach deseru. Można też traktować go jako dodatek np. do lodów.
Sprawdź przepisy na pyszne kompoty z suszu, dyni, jabłek i śliwek!

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?