Spis treści
Muffinki - to lubię!
Muffinki pochodzą z Anglii. Były tam już wypiekane na przełomie X i Xi wieku, początkowo wśród mniej zamożnej części społeczeństwa. Z czasem zostały docenione również w wyższych sferach, a dziś są uwielbiane przez łasuchów na całym świecie. Przepisów na muffiny jest wiele, my proponujemy wypieki z ciasta marchewkowego.
Ciasto marchewkowe - pyszne i łatwe do zrobienia
Ciasto marchewkowe to pyszny wypiek, doceniany w wielu krajach, m.in. ze względu na wilgotną i miękką konsystencję oraz prostotę wykonania. Jego podstawa to starta marchewka, mąka, jajka, cukier i olej.
Z ciasta marchewkowego można zrobić zarówno słodki chlebek, placek przekładany kremem, tort, a także muffinki. Wyjątkowy smak uzyskamy dodając do niego przyprawy korzenne np.
- cynamon,
- imbir,
- gałka muszkatołowa,
- kardamon,
- goździki.
Babeczki a muffinki - czym się różnią?
Babeczki i muffinki wyglądają podobnie i ich nazwy są często mylone. Na czym polegają różnice?
- Babeczki to słodki wypiek, przygotowywany z przepisu na klasyczną babkę ucieraną. Za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem i jajkami oraz dodajemy mąkę i pozostałe składniki.
- Muffinki mogą być zarówno słodkie, jak i wytrawne. Ich przygotowanie jest dużo prostsze i szybsze - suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy łyżką. Możemy nawet zrobić to nieco niedbale, ponieważ czym mniej wymieszane składniki tym muffinki wychodzą lżejsze.
Mamy dla Ciebie przepis krok po kroku, jak przygotować muffinki marchewkowe. To pyszny i szybki do wykonania deser. Muffinki są miękkie i cudownie pachną korzennymi przyprawami. Swój wyjątkowy aromat zawdzięczają gałce muszkatołowej.
Przepis na muffinki marchewkowe
(porcja na ok. 18 muffinek, czas przygotowania: ok. 15 min.)
Składniki:
- 280 g startej marchewki ( ok. 4 duże marchewki)
- 100 ml oleju
- niepełna szklanki cukru ( ok. 3/4 szklanki)
- 4 duże jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
krem: - 90 g masła
- 90 g serka topionego śmietankowego
- 0,5 szklanki cukru pudru
- opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania
- opcjonalnie barwnik spożywczy np. żółty
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić muffinki marchewkowe?
- Zacznij od przygotowania marchewki
- Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na tarce.
- W osobnej misce połącz marchewkę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, gałkę muszkatołową i cynamon. Wymieszaj
- W oddzielnym naczyniu odmierz olej, dodaj jajka i zamieszaj widelcem.
- Do miski z suchymi składnikami wlej olej z jajkami i wymieszaj kilkoma ruchami łyżki, tylko tyle, by nie było widocznej mąki
- Do przygotowanych papilotek nakładaj po ok. 1,5 łyżki ciasta
- Piecz ok. 10 min. w 180 stopniach.
- Przygotuj krem: rozpuść masło i serek, dodaj cukier puder i wymieszaj. Jeśli chcesz, by twój krem miał żółty kolor to dodaj kilka kropli barwniku spożywczego i wymieszaj.
- Dekoruj muffinki kremem. Możesz posypać je po wierzchu wiórkami kokosowymi. Gotowe!
Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić muffinki marchewkowe krok po kroku. Kliknij w zdjęcie!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
10 najlepszych ciast na lato
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?