Te muffinki marchewkowe to hit. Zrobisz je w kwadrans, a smak powali cię na kolana. Po prostu pyszne!

Pyszne muffinki marchewkowe pachnące korzennymi przyprawami ze śmietankowym kremem. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne muffinki marchewkowe pachnące korzennymi przyprawami ze śmietankowym kremem. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mamy dla ciebie niezawodny przepis na pyszne marchewkowe muffinki z kremem z serka śmietankowego. Swój głęboki, korzenny, wyjątkowy smak zawdzięczają jednej przyprawie. Dodatkowo ich wykonanie jest bardzo szybkie i proste. Wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak zrobić marchewkowe muffinki. Możesz nimi świętować Międzynarodowy Dzień Marchewki przypadający 4 kwietnia.

Spis treści

Muffinki – to lubię!

Muffinki pochodzą z Anglii. Były tam już wypiekane na przełomie X i Xi wieku, początkowo wśród mniej zamożnej części społeczeństwa. Z czasem zostały docenione również w wyższych sferach, a dziś są uwielbiane przez łasuchów na całym świecie. Przepisów na muffiny jest wiele, my proponujemy wypieki z ciasta marchewkowego.

Mamy dla ciebie przepis krok po kroku, jak przygotować muffinki marchewkowe. To pyszny i szybki do wykonania deser. Muffinki są miękkie i cudownie pachną korzennymi przyprawami. Swój wyjątkowy aromat zawdzięczają gałce muszkatołowej.

Muffny marchewkowe na białym talerzu
Pyszne muffinki marchewkowe pachnące korzennymi przyprawami ze śmietankowym kremem. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania muffinek marchewkowych

Przepis na muffinki marchewkowe

Liczba porcji: na ok. 18 muffinek,
Czas przygotowania: ok. 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 280 g startej marchewki (ok. 4 duże marchewki),

  • 100 ml oleju,

  • niepełna szklanki cukru (ok. 3/4 szklanki),

  • 4 duże jajka,

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,

  • 1 łyżeczka cynamonu,

  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,

  • szczypta soli.

    Krem:

  • 90 g masła,

  • 90 g serka topionego śmietankowego,

  • 0,5 szklanki cukru pudru,

  • opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania,

  • opcjonalnie barwnik spożywczy np. żółty.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić muffinki marchewkowe?

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania marchewki.
  2. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na tarce.
  3. W osobnej misce połącz marchewkę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, gałkę muszkatołową i cynamon. Wymieszaj.
  4. W oddzielnym naczyniu odmierz olej, dodaj jajka i zamieszaj widelcem.
  5. Do miski z suchymi składnikami wlej olej z jajkami i wymieszaj kilkoma ruchami łyżki, tylko tyle, by nie było widocznej mąki
  6. Do przygotowanych papilotek nakładaj po ok. 1,5 łyżki ciasta.
  7. Piecz ok. 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  8. Przygotuj krem: rozpuść masło i serek, dodaj cukier puder i wymieszaj. Jeśli chcesz, by twój krem miał żółty kolor, to dodaj kilka kropli barwnika spożywczego i wymieszaj.
  9. Dekoruj muffinki kremem. Możesz posypać je po wierzchu wiórkami kokosowymi. Gotowe!

Ciasto marchewkowe — pyszne i łatwe do zrobienia

Ciasto marchewkowe to pyszny wypiek, doceniany w wielu krajach, m.in. ze względu na wilgotną i miękką konsystencję oraz prostotę wykonania. Jego podstawa to starta marchewka, mąka, jajka, cukier i olej.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Z ciasta marchewkowego można zrobić zarówno słodki chlebek, placek przekładany kremem, tort, a także muffinki. Wyjątkowy smak uzyskamy dodając do niego przyprawy korzenne np.

  • cynamon,
  • imbir,
  • gałka muszkatołowa,
  • kardamon,
  • goździki.

Babeczki a muffinki — czym się różnią?

Babeczki i muffinki wyglądają podobnie i ich nazwy są często mylone. Na czym polegają różnice?

  • Babeczki to słodki wypiek, przygotowywany z przepisu na klasyczną babkę ucieraną. Za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem i jajkami oraz dodajemy mąkę i pozostałe składniki.
  • Muffinki mogą być zarówno słodkie, jak i wytrawne. Ich przygotowanie jest dużo prostsze i szybsze — suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy łyżką. Możemy nawet zrobić to nieco niedbale, ponieważ czym mniej wymieszane składniki tym muffinki wychodzą lżejsze.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Pyszne muffinki marchewkowe pachnące korzennymi przyprawami ze śmietankowym kremem. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Te muffinki marchewkowe to hit. Zrobisz je w kwadrans, a sma...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni