Spis treści
Muffinki – to lubię!
Muffinki pochodzą z Anglii. Były tam już wypiekane na przełomie X i Xi wieku, początkowo wśród mniej zamożnej części społeczeństwa. Z czasem zostały docenione również w wyższych sferach, a dziś są uwielbiane przez łasuchów na całym świecie. Przepisów na muffiny jest wiele, my proponujemy wypieki z ciasta marchewkowego.
Mamy dla ciebie przepis krok po kroku, jak przygotować muffinki marchewkowe. To pyszny i szybki do wykonania deser. Muffinki są miękkie i cudownie pachną korzennymi przyprawami. Swój wyjątkowy aromat zawdzięczają gałce muszkatołowej.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania muffinek marchewkowych
Przepis na muffinki marchewkowe
Liczba porcji: na ok. 18 muffinek,
Czas przygotowania: ok. 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
280 g startej marchewki (ok. 4 duże marchewki),
100 ml oleju,
niepełna szklanki cukru (ok. 3/4 szklanki),
4 duże jajka,
1,5 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka cynamonu,
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
szczypta soli.
Krem:
90 g masła,
90 g serka topionego śmietankowego,
0,5 szklanki cukru pudru,
opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania,
opcjonalnie barwnik spożywczy np. żółty.
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić muffinki marchewkowe?
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania marchewki.
- Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na tarce.
- W osobnej misce połącz marchewkę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, gałkę muszkatołową i cynamon. Wymieszaj.
- W oddzielnym naczyniu odmierz olej, dodaj jajka i zamieszaj widelcem.
- Do miski z suchymi składnikami wlej olej z jajkami i wymieszaj kilkoma ruchami łyżki, tylko tyle, by nie było widocznej mąki
- Do przygotowanych papilotek nakładaj po ok. 1,5 łyżki ciasta.
- Piecz ok. 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Przygotuj krem: rozpuść masło i serek, dodaj cukier puder i wymieszaj. Jeśli chcesz, by twój krem miał żółty kolor, to dodaj kilka kropli barwnika spożywczego i wymieszaj.
- Dekoruj muffinki kremem. Możesz posypać je po wierzchu wiórkami kokosowymi. Gotowe!
Ciasto marchewkowe — pyszne i łatwe do zrobienia
Ciasto marchewkowe to pyszny wypiek, doceniany w wielu krajach, m.in. ze względu na wilgotną i miękką konsystencję oraz prostotę wykonania. Jego podstawa to starta marchewka, mąka, jajka, cukier i olej.
Kulinaria

Z ciasta marchewkowego można zrobić zarówno słodki chlebek, placek przekładany kremem, tort, a także muffinki. Wyjątkowy smak uzyskamy dodając do niego przyprawy korzenne np.
- cynamon,
- imbir,
- gałka muszkatołowa,
- kardamon,
- goździki.
Babeczki a muffinki — czym się różnią?
Babeczki i muffinki wyglądają podobnie i ich nazwy są często mylone. Na czym polegają różnice?
- Babeczki to słodki wypiek, przygotowywany z przepisu na klasyczną babkę ucieraną. Za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem i jajkami oraz dodajemy mąkę i pozostałe składniki.
- Muffinki mogą być zarówno słodkie, jak i wytrawne. Ich przygotowanie jest dużo prostsze i szybsze — suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy łyżką. Możemy nawet zrobić to nieco niedbale, ponieważ czym mniej wymieszane składniki tym muffinki wychodzą lżejsze.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Te muffinki marchewkowe to hit. Zrobisz je w kwadrans, a sma...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: