Delikatne kopytka z ziemniaków. Jak zrobić tradycyjne danie? Dzięki jednemu składnikowi rozpływają się w ustach

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Kopytka to pomysł na tani i pyszny obiad. Sprawdź, jak je zrobić. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Kopytka to pomysł na tani i pyszny obiad. Sprawdź, jak je zrobić. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Jak zrobić kopytka? Przepis, który tutaj przedstawię jest sprawdzony, a także pyszny. Warto pamiętać, że jest to tanie danie na każdą kieszeń. Przygotowanie kopytek jest bardzo proste. Wystarczy zagnieść ciasto z ugotowanych ziemniaków, z dodatkiem mąki i jajek. Obtocz je w odrobinie mąki ziemniaczanej, a wyjdą idealnie sprężyste i delikatne. Sprawdź, jakie to pyszne! Wypróbuj przepis na kopytka ziemniaczane.

W skrócie

Proporcje podane w przepisie wystarczają na naprawdę dużą porcję pysznych tradycyjnych kopytek. Warto jednak pokusić się o zrobienie takiej ilości, a po ugotowaniu i przestudzeniu zamrozić porcję dania w pudełku na mrożonki lub zachować na kolejny dzień. Odgrzane smakują równie dobrze, a zdaniem niektórych odsmażone są jeszcze lepsze.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak zrobić pyszne kopytka:

Ziemniaczane kopytka – przepis

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Liczba porcji: dla 6-8 osób.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • ok. 3 łyżki mąki ziemniaczanej do podsypywania.

Jak zrobić kopytka krok po kroku

  1. Ugotuj i wystudź ziemniaki. Najlepiej użyć ziemniaków mączystych (w kulinarnym typie C).
  2. Rozgnieć ziemniaki tłuczkiem lub przeciśnij je przez praskę.
  3. Dodaj jajka, mąkę pszenną i szczyptę soli.
  4. Zagnieć ciasto. Jeśli lepi się do rąk i stolnicy to dodaj więcej mąki – ilość wgniecionej mąki zależy od rodzaju ziemniaka, mokre, mniej mączyste będą potrzebowały jej więcej.
  5. Podziel ciasto na mniejsze części.
  6. Stolnicę posyp odrobiną mąki ziemniaczanej.
  7. Z każdej części ciasta zrób niewielki wałek, obtaczając go delikatnie w mące ziemniaczanej.
  8. Potnij wałek na podłużne kopytka.
  9. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj pół łyżki soli.
  10. Gotuj kopytka porcjami, od wypłynięcia przez 3 minuty.
  11. Gotowe kopytka podaj polane skwarkami, podrumienioną cebulką lub ulubionym sosem. Smacznego!

Czy warto jeść ziemniaki?

Ziemniaki to tanie i ogólnodostępne warzywa. Doceniamy je ze względu na smak i uniwersalność – można je jeść jako dodatek do obiadu, ale równie dobrze nadają się jako składnik do zapiekanek, kotletów, placków czy znanej i lubianej sałatki ziemniaczanej. Czy są jednak wartościowym warzywem? Oczywiście, że tak. Ziemniaki dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych.

W naszej galerii możecie zobaczyć przygotowanie kopytek krok po kroku

– Ziemniaki są najtańszym i najbardziej powszechnym źródłem witaminy C w diecie mieszkańców Polski. Przy założeniu, że w przeciętnym daniu obiadowym ilość spożywanych ziemniaków wynosi 250-300 gram, daje to istotne źródło tej witaminy, pokrywając prawie w połowie jej dzienną normę spożycia, nawet przy uwzględnieniu strat związanych z procesami kulinarnymi – czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Właściwości ziemniaków:

  • dostarczają nam witaminy C,
  • są źródłem potasu, fosforu i magnezu,
  • stanowią źródło błonnika pokarmowego,
  • zawierają niacynę i foliany,

Ile kalorii mają ziemniaki?

Kaloryczność ziemniaków zależy od sposobu ich przygotowania i podania.

Uśredniając, w 100 g gotowanych ziemniaków jest ok. 87 kcal.

Kaloryczność dań z ziemniaków podnosi dodatek masła, śmietanki sera czy mąki ziemniaczanej. Warto wiedzieć, że przygotowywane z ziemniaków frytki, smażone w głębokim oleju, mają cztery razy więcej kalorii niż gotowane ziemniaki. Według porad dietetyków najlepiej jeść te warzywa ugotowane na parze lub w mundurkach.

Dla osób dbających o dietę, a także zmagających się z cukrzycą ważna jest informacja, że ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny wynoszący 95. Oznacza to, że po spożyciu około 50 g ziemniaków poziom glukozy może wzrosnąć o 95 proc.

Domowe kopytka na obiad

Polecam przepis na tradycyjne ziemniaczane kopytka, czyli dobrze znane w kuchni polskiej kluski z ugotowanych ziemniaków.

Kopytka na talerzu podane ze skwarkami i cebulką
Możesz podać kopytka ze skwarkami lub podrumienioną cebulką. Katarzyna Puczyńska

Ugotowane w osolonej wodzie kopytka można podawać z:

Danie warto podać z kapustą kiszoną lub ulubioną surówką.

Kopytka to pomysł na tani i pyszny obiad. Sprawdź, jak je zrobić. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Delikatne kopytka z ziemniaków. Jak zrobić tradycyjne danie?...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.