Tradycyjny sok jabłkowy na zimę. Wypróbuj prosty przepis na zdrowy napój z sokowirówki. Oto źródło witalności prosto z natury

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy sok z jabłek można zrobić z dojrzałych owoców. Wtedy sok jabłkowy będzie świetnie smakować bez dodatku cukru.
Domowy sok z jabłek można zrobić z dojrzałych owoców. Wtedy sok jabłkowy będzie świetnie smakować bez dodatku cukru. 123rf.com/yelenayemchuk/zdjęcie ilustracyjne
Sok jabłkowy to pyszny i zdrowy napój na jesień i zimę. Mętny sok będzie bardziej odżywczy niż klarowne napoje jabłkowe. Domowy sok jabłkowy można przygotować także z innymi owocami i warzywami według uznania. Podpowiadamy przepis na klasyczny sok jabłkowy.

W skrócie

Domowy sok jabłkowy ma wiele zalet. Przede wszystkim można przygotować go bez cukru. W takim przypadku warto skorzystać z bardzo słodkich i soczystych jabłek. Z takich owoców uzyskacie więcej płynu, a z pozostałego suchego miąższu możecie upiec smakowity biszkopt z owocową pulpą. Zobacz przepis na pyszny sok jabłkowy z sokowirówki.

Sok jabłkowy – przepis na zimę

Liczba porcji: 2 butelki.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg soczystych jabłek np.: antonówka, champion i jonagold,
  • 50 g cukru, jeśli jabłka są kwaskowate.

Jak wycisnąć sok z jabłek?

Przygotowanie:

  1. Jabłka należy umyć i pokroić na kawałki. Można nie obierać skórki i nie usuwać gniazd nasiennych, choć mogą one dodać gorzkiego smaku do gotowego soku.
  2. Następnie należy powoli włożyć je do sokowirówki i wycisnąć z nich sok.
  3. W razie potrzeby można dosłodzić do smaku lub dodać szczyptę cynamonu.

Jak zrobić sok z jabłek do słoików?

Sokiem należy wypełnić wyparzone butelki lub słoiki do wysokości 1 cm poniżej brzegu i delikatnie zakręcić. Słoiki z sokiem jabłkowym należy pasteryzować w garnku przez 20 minut w temperaturze 85°-90° C. Następnie słoiki lub butelki należy wyjąć z garnka i mocno dokręcić.

Klarowny sok jabłkowy

Jeżeli chcecie otrzymać klarowny sok, trzeba odstawić go po wyciśnięciu na 5 godzin do chłodnego pomieszczenia, aby osad opadł na dno naczynia. Po naturalnym sklarowaniu należy powoli zlać sok, doprawić go cukrem i dopiero wtedy zabrać się za pasteryzację.

Dodatki do soku jabłkowego

Sok jabłkowy można łączyć z innymi owocami i warzywami. Znakomicie smakuje sok z jabłek i buraków, sok jabłkowo-marchewkowy, sok z jabłek i wiśni, sok z jabłek i czerwonych porzeczek. Do soku jabłkowego można dodawać także korzeń imbiru. Sok jabłkowy przydaje się także do podkreślenia smaku domowego musu jabłkowego.

Właściwości soku jabłkowego

Picie soku jabłkowego w łatwy sposób dostarcza porcję witaminy C i z grupy B. Jednak warto pamiętać, że soki jabłkowe szybko się wchłaniają do organizmu i podnoszą poziom cukru we krwi. Domowe soki jabłkowe warto rozcieńczać wodą, a także traktować jako formę deseru na koniec wytrawnego posiłku.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pij soki na zdrowie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.