W skrócie
Domowy sok jabłkowy ma wiele zalet. Przede wszystkim można przygotować go bez cukru. W takim przypadku warto skorzystać z bardzo słodkich i soczystych jabłek. Z takich owoców uzyskacie więcej płynu, a z pozostałego suchego miąższu możecie upiec smakowity biszkopt z owocową pulpą. Zobacz przepis na pyszny sok jabłkowy z sokowirówki.
Sok jabłkowy – przepis na zimę
Liczba porcji: 2 butelki.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg soczystych jabłek np.: antonówka, champion i jonagold,
- 50 g cukru, jeśli jabłka są kwaskowate.
Jak wycisnąć sok z jabłek?
Przygotowanie:
- Jabłka należy umyć i pokroić na kawałki. Można nie obierać skórki i nie usuwać gniazd nasiennych, choć mogą one dodać gorzkiego smaku do gotowego soku.
- Następnie należy powoli włożyć je do sokowirówki i wycisnąć z nich sok.
- W razie potrzeby można dosłodzić do smaku lub dodać szczyptę cynamonu.
Jak zrobić sok z jabłek do słoików?
Sokiem należy wypełnić wyparzone butelki lub słoiki do wysokości 1 cm poniżej brzegu i delikatnie zakręcić. Słoiki z sokiem jabłkowym należy pasteryzować w garnku przez 20 minut w temperaturze 85°-90° C. Następnie słoiki lub butelki należy wyjąć z garnka i mocno dokręcić.
Klarowny sok jabłkowy
Jeżeli chcecie otrzymać klarowny sok, trzeba odstawić go po wyciśnięciu na 5 godzin do chłodnego pomieszczenia, aby osad opadł na dno naczynia. Po naturalnym sklarowaniu należy powoli zlać sok, doprawić go cukrem i dopiero wtedy zabrać się za pasteryzację.
Dodatki do soku jabłkowego
Sok jabłkowy można łączyć z innymi owocami i warzywami. Znakomicie smakuje sok z jabłek i buraków, sok jabłkowo-marchewkowy, sok z jabłek i wiśni, sok z jabłek i czerwonych porzeczek. Do soku jabłkowego można dodawać także korzeń imbiru. Sok jabłkowy przydaje się także do podkreślenia smaku domowego musu jabłkowego.
Właściwości soku jabłkowego
Picie soku jabłkowego w łatwy sposób dostarcza porcję witaminy C i z grupy B. Jednak warto pamiętać, że soki jabłkowe szybko się wchłaniają do organizmu i podnoszą poziom cukru we krwi. Domowe soki jabłkowe warto rozcieńczać wodą, a także traktować jako formę deseru na koniec wytrawnego posiłku.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Pij soki na zdrowie
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?