W skrócie:
Modro kapusta, czyli surówka z czerwonej kapusty, to pyszny dodatek do obiadu, popularny m.in. na Śląsku i w Wielkopolsce. Kapustę szatkuje się i obgotowuje, polewa octem lub sokiem z cytryny, a następnie doprawia według uznania, dodając np. rodzynki, goździki, podsmażony boczek, masło czy smalec.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania modrej kapusty
Proponuję przygotować modrą kapustę jedynie z jabłkiem i cebulką, a całość polać olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. Surówkę można podać np. do gulaszu, klusek śląskich, panczkrautu czy rolady.
Modro kapusta – przepis na surówkę
Czas przygotowania: ok. 30 minut,
Liczba porcji: na 6 osób,
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty,
- 2 małe jabłka,
- 1 cytryna,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- sól, cukier, pieprz,
- opcjonalnie: rodzynki, 2 goździki, suszona żurawina.
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?
Sposób przygotowania:
- Umyj kapustę i zdejmij pierwsze liście.
- Połowę główki kapusty drobno posiekaj, przełóż do miski i posól łyżeczką soli.
- Zagotuj duży garnek wody, dodaj łyżkę soli i łyżkę cukru.
- Wrzuć kapustę do gotującej się wody i gotuj 5-10 minut w zależności od tego, jaką chrupkość wolisz (po 10 minutach kapusta będzie już miękka).
- Odcedź kapustę i wystudź.
- Przełóż kapustę do miski i polej sokiem z cytryny. Wymieszaj.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę i dodaj do kapusty.
- Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wymieszaj z kapustą.
- Dopraw surówkę olejem oraz solą i pieprzem do smaku.
Kulinaria

Zobacz także: Zapiekana kapusta z boczkiem. Niezawodny przepis
Najlepsza modro kapusta jak do śląskiego obiadu. Przepis na ...
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne przepisy na surówki ze Strony Kuchni: