Weź czerwoną kapustę, dodaj poszatkowane buraki i posyp hojnie pestkami granatu. Ta sałatka umili biesiadowanie. Nie zapomnij o majonezie

Anna Daniluk
Szybka surówka z czerwonej kapusty z burakami i granatem to pyszna i zdrowa przystawka do obiadu.
Szybka surówka z czerwonej kapusty z burakami i granatem to pyszna i zdrowa przystawka do obiadu. Anna Daniluk
Szukasz pomysłu na zjedzenie czerwonej kapusty? Zachęcam cię do zrobienia odświętnej surówki. Dodaję do niej cienko posiekane lub starte ugotowane buraczki, a jej smak dopełniam słodko-kwaśnymi pestkami granatu. Taką sałatkę dekoruję świeżą kolendrą. Polecam podawać ją na eleganckie uroczystości rodzinne, imprezy ze znajomymi lub po prostu jako porcję witamin do codziennego obiadu.

W skrócie:

Surówka z czerwonej kapusty może mieć wiele odsłon. Możesz zrobić z niej klasyczną modro kapustę do śląskiego obiadu lub zainspirować się amerykańskim przepisem na sałatkę coleslaw. Chrupiąca czerwona kapusta znakomicie smakuje z delikatnie słodkimi burakami, a ja ten powszedni smak przełamuję dodatkiem pestek granatu i nieco kontrowersyjnej kolendry. Jeżeli uważasz jednak, że kolendra smakuje jak mydło i po prostu jej nie lubisz, to dodaj posiekaną natkę pietruszki lub koperek. W każdej z tych wersji zyskasz zielony dodatek, który ożywi monochromatyczność użytych składników.

Taką surówką polej sosem na bazie majonezu i jogurtu.
Taką surówką polej sosem na bazie majonezu i jogurtu.
Anna Daniluk

Surówka z czerwonej kapusty z burakami – przepis do eleganckiego obiadu

Liczba porcji: dla 2-4 osób.

Czas przygotowania: 15 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty,

  • 1 mała biała cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 150 g ugotowanych buraków,

  • 2 łyżki majonezu,

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,

  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny,

  • 1 łyżeczka sosu sojowego,

  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,

  • 2 łyżki pestek granatu,

  • kilka listów świeżej kolendry.

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z burakami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj kapustę, usuń wierzchnie liście, przekrój ją na pół i poszatkuj na jak najcieńsze paski.

  2. Dodaj posiekaną cebulę, drobno posiekane ząbki czosnku i zetrzyj buraczki do kapusty z cebulą.

  3. Do miseczki dodaj majonez, jogurt naturalny, ocet jabłkowy i sos sojowy.

  4. Składniki na sos do surówki z czerwonej kapusty dokładnie wymieszaj na gładką i jednolitą masę.

  5. Surówkę z czerwonej kapusty z burakami wymieszaj z sosem i dopraw do smaku solą i pieprzem.

  6. Tuż przed podaniem posyp z wierzchu pestkami granatu i listkami świeżej kolendry.

Taką prostą surówkę z czerwonej kapusty w szczególności polecam do kotletów mielonych, kotletów pożarskich lub schabowych. W wersji wegetariańskiej możesz zjeść z nią porcję tofu zmieniającego życie. W każdej z tych wersji zyskasz niebanalny posiłek dla siebie i twojej rodziny. Smacznego!

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni