W skrócie:
Surówka z czerwonej kapusty może mieć wiele odsłon. Możesz zrobić z niej klasyczną modro kapustę do śląskiego obiadu lub zainspirować się amerykańskim przepisem na sałatkę coleslaw. Chrupiąca czerwona kapusta znakomicie smakuje z delikatnie słodkimi burakami, a ja ten powszedni smak przełamuję dodatkiem pestek granatu i nieco kontrowersyjnej kolendry. Jeżeli uważasz jednak, że kolendra smakuje jak mydło i po prostu jej nie lubisz, to dodaj posiekaną natkę pietruszki lub koperek. W każdej z tych wersji zyskasz zielony dodatek, który ożywi monochromatyczność użytych składników.

Surówka z czerwonej kapusty z burakami – przepis do eleganckiego obiadu
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1/2 główki czerwonej kapusty,
1 mała biała cebula,
2 ząbki czosnku,
150 g ugotowanych buraków,
2 łyżki majonezu,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
1 łyżeczka sosu sojowego,
sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
2 łyżki pestek granatu,
kilka listów świeżej kolendry.
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z burakami?
Sposób przygotowania:
Na początku umyj kapustę, usuń wierzchnie liście, przekrój ją na pół i poszatkuj na jak najcieńsze paski.
Dodaj posiekaną cebulę, drobno posiekane ząbki czosnku i zetrzyj buraczki do kapusty z cebulą.
Do miseczki dodaj majonez, jogurt naturalny, ocet jabłkowy i sos sojowy.
Składniki na sos do surówki z czerwonej kapusty dokładnie wymieszaj na gładką i jednolitą masę.
Surówkę z czerwonej kapusty z burakami wymieszaj z sosem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Tuż przed podaniem posyp z wierzchu pestkami granatu i listkami świeżej kolendry.
Taką prostą surówkę z czerwonej kapusty w szczególności polecam do kotletów mielonych, kotletów pożarskich lub schabowych. W wersji wegetariańskiej możesz zjeść z nią porcję tofu zmieniającego życie. W każdej z tych wersji zyskasz niebanalny posiłek dla siebie i twojej rodziny. Smacznego!
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!