Kluski śląskie na tani obiad. Tradycyjny przepis z ziemniaków. Jak zrobić kluski śląskie?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Kluski śląskie to pyszny dodatek do obiadu. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii.
Kluski śląskie to pyszny dodatek do obiadu. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii. Katarzyna Puczyńska
Kluski śląskie to pyszna i tania potrawa. Może to być dodatek do obiadu lub pełnoprawne danie. Ich przygotowanie jest łatwe i szybkie. Można użyć ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków. Takie kluseczki sprawdzą się zarówno do mięsnego gulaszu, sosu grzybowego, jak i okraszone skwarkami czy podsmażoną cebulą. Zobacz, jak zrobić kluski śląskie. Smacznego!

W skrócie

Kluski śląskie to bez wątpienia jedno z najbardziej lubianych dań w polskiej kuchni. Są bardzo łatwe do przygotowywania, a dodatkowo dość tanie. By je zrobić, potrzebujemy jedynie ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajek. Ugotowane w osolonej wodzie, polane masełkiem lub podsmażoną na oleju cebulką smakują wyśmienicie. Ich charakterystyczne wgłębienie nie tylko je zdobi, ale również pomaga je równomiernie ugotować. Dodatkowo, jeśli podamy kluski np. z gulaszem, „dziurka” zatrzyma sos.

Kluski śląskie – przepis na tradycyjny posiłek

Czas przygotowania: 30 minut.
Porcja dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy

Wypełnij mąką ziemniaczaną miejsce po odłożonej 1/4 porcji ziemniaków.
Wypełnij mąką ziemniaczaną miejsce po odłożonej 1/4 porcji ziemniaków. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • ok. 450 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • mąka ziemniaczana,
  • 1 łyżka masła,
  • sól.

Zobacz, jak zrobić kluski śląskie krok po kroku

  1. Nalej garnek wody, dodaj 1 łyżkę soli i nastaw, by się zagotowała.
  2. Ugotowane ziemniaki ubij dokładnie z masłem, przełóż do miski i dokładnie wyrównaj.
  3. Podziel ciasto na 4 części i wyjmij 1/4 ziemniaków na talerz.
  4. Miejsce po ziemniakach wypełnij mąką ziemniaczaną.
  5. Następnie dodaj wyjęte wcześniej ziemniaki, wsyp szczyptę soli i wbij 1 jajko.
  6. Wyrób całość rękami na gładkie ciasto.
  7. Formuj rękami kulki wielkości orzecha włoskiego.
  8. Palcem lub końcówką drewnianej łyżki zrób w każdej kulce dziurkę.
  9. Wrzucaj kluski porcjami do wrzącej wody, zmniejsz nieco gaz i gotuj około 2 minuty. Gotowe!

Z czym podawać kluski?

Domowe kluski śląskie świetnie smakują podane go strogonowa lub gulaszu węgierskiego. Kluski śląskie to także wyśmienity dodatek do surówki z czerwonej kapusty i pieczonej gęsi. Tradycyjnie kluski śląskie razem z modrą kapustą podawane są do rolady wołowej.

Kluski śląskie to pyszny dodatek do obiadu. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii.

Kluski śląskie na tani obiad. Tradycyjny przepis z ziemniakó...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

kup najtaniej

Victorinox

Victorinox Obieraczka zielona 7.6075.4

19,00 zł

kup najtaniej

KINGHOFF

Kinghoff Minutnik kuchenny stalowy JABŁKO

19,00 zł

kup najtaniej

Zassenhaus

Zassenhaus Speed minutnik ZS-072242

73,50 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni