Spis treści
Mizeria po turecku – przepis
Czas przygotowania: ok. 15 minut + 10-15 minut chłodzenia
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
2 duże zielone ogórki,
1 średnia czerwona cebula,
pęczek koperku,
kilka listków świeżej mięty,
200 g jogurtu greckiego,
2 łyżki śmietany (możesz pominąć dla lżejszej wersji),
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka oliwy lub delikatnego oleju,
1-2 ząbki czosnku,
szczypta cukru,
sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić mizerię po turecku?
Zacznij od ogórków. Umyj je dokładnie, a jeśli nie lubisz skórki, obierz je. Pokrój w cienkie plasterki i wrzuć do dużej miski.
Cebulę posiekaj w cienkie pióra – im cieńsze paseczki, tym lepiej wkomponuje się w całość. To samo zrób z koperkiem i listkami mięty.
Czosnek przeciśnij przez praskę albo bardzo drobno posiekaj.
W osobnej miseczce wymieszaj jogurt ze śmietaną, oliwą, sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodaj odrobinę cukru, sól i pieprz – dopraw tak, jak lubisz. Dorzuć zioła i cebulę.
Zalej ogórki sosem, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 10-15 minut. Dzięki temu smaki się „przegryzą”, a sałatka zyska na intensywności. Smacznego!
Wskazówka:
Ta sałatka świetnie smakuje z kotletem mielonym, pieczonym kurczakiem albo jako orzeźwiający dodatek do potraw z grilla. Możesz ją też zjeść z kromką świeżego pieczywa – nic więcej nie trzeba.
Z czym podawać mizerię po turecku?
Mizeria po turecku, choć inspirowana tradycyjną sałatką z ogórków, ma bardziej złożony smak. Zawdzięcza to dzięki dodatkowi czosnku, mięty i jogurtu. Jej smak idealnie równoważy dania pikantne, tłuste czy intensywnie przyprawione. Z czym najlepiej ją podawać?
Turecka wersja mizerii świetnie współgra z klasycznymi polskimi kotletami – mielonymi (również w wersji z cukinią) i schabowymi. Będzie pasować do kurczaka z grilla, z piekarnika i z patelni – szczególnie jeśli używasz do nich przypraw takich jak kumin, papryka i curry. Mizeria po turecku znakomicie łączy się z kebabami, szaszłykami i koftami. Spróbuj jej w towarzystwie schebaba, czyli schabu po irańsku.
Turecka mizeria będzie odświeżającym kontrastem dla różnych roślinnych kotletów i falafeli, rześkim dodatkiem do hummusu z warzywami czy do sałatki z kaszą kuskus oraz lekką przekąską w towarzystwie bagietki i podpłomyków. Wspaniała opcja na upalne dni.
Kulinaria
