W skrócie
Czerwona kapusta to zdrowe warzywo, które warto włączyć do codziennego jadłospisu. Kuchnia śląska znana jest z przyrządzania modrej kapusty do tradycyjnego obiadu złożonego z rolady wołowej i klusek śląskich. Jednak warto wypróbować różnorodne połączenia czerwonej kapusty. Świetnie smakuje z posiekaną czerwoną papryką lub ze startym jabłkiem. Zobacz przepis na prostą i tanią surówkę z czerwonej kapusty do domowego obiadu.
W naszej galerii można zobaczyć etapy przygotowania surówki z czerwonej kapusty z majonezem
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty – prosty przepis
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1/2 czerwonej kapusty,
- 1 czerwona lub biała cebula,
- 150 g ugotowanych lub upieczonych buraków,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- Opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu.
Jak zrobić najlepszą surówkę z czerwonej kapusty?
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyłam, obrałam z wierzchnich liści i cienko poszatkowałam na mandolinie.
- Następnie starłam na dużych oczkach wcześniej ugotowane buraki.
- Cebulę obrałam, umyłam i posiekałam w drobną kostkę.
- W dużej misce połączyłam kapustę, buraki i cebulę.
- W oddzielnej miseczce połączyłam majonez, jogurt naturalny, ocet jabłkowy i sos sojowy. Jeśli chcesz, możesz dosłodzić sos łyżeczką miodu.
- Do miski z warzywami wlałam wymieszany sos na bazie majonezu i jogurtu.
- Natkę pietruszki posiekałam i posypałam nią gotową surówkę z czerwonej kapusty z majonezem.
Sposób podania surówki z czerwonej kapusty
Gotową surówkę z czerwonej kapusty i buraków można wzbogacić namoczonymi we wrzątku rodzynkami, suszoną żurawiną lub suszonymi wiśniami. Poszukiwacze egzotycznych dodatków mogą także sięgnąć po pestki granatu, a zamiast natki pietruszki dodać posiekaną kolendrę. Surówka świetnie smakuje podana z tostami z kozim serem lub z grzankami czosnkowymi.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?