Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Zobacz przepis na przystawkę z buraczkami à la colesław. Lepsza niż z restauracji

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty łączy w sobie chrupiącą strukturę z delikatnymi buraczkami. Tak przygotowana surówka określana jest również czerwonym coleslawem. Warzywa zatopione są w sosie z majonezu i jogurtu naturalnego. Ta surówka będzie idealna do kotletów mielonych lub domowych hot-dogów.

W skrócie

Czerwona kapusta to zdrowe warzywo, które warto włączyć do codziennego jadłospisu. Kuchnia śląska znana jest z przyrządzania modrej kapusty do tradycyjnego obiadu złożonego z rolady wołowej i klusek śląskich. Jednak warto wypróbować różnorodne połączenia czerwonej kapusty. Świetnie smakuje z posiekaną czerwoną papryką lub ze startym jabłkiem. Zobacz przepis na prostą i tanią surówkę z czerwonej kapusty do domowego obiadu.

W naszej galerii można zobaczyć etapy przygotowania surówki z czerwonej kapusty z majonezem

Surówka z czerwonej kapusty w szklanej misce, w tle widoczna kapusta i ugotowane buraczki
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty i buraków do obiadu. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty – prosty przepis

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1/2 czerwonej kapusty,
  • 1 czerwona lub biała cebula,
  • 150 g ugotowanych lub upieczonych buraków,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu.

Jak zrobić najlepszą surówkę z czerwonej kapusty?

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę umyłam, obrałam z wierzchnich liści i cienko poszatkowałam na mandolinie.
  2. Następnie starłam na dużych oczkach wcześniej ugotowane buraki.
  3. Cebulę obrałam, umyłam i posiekałam w drobną kostkę.
  4. W dużej misce połączyłam kapustę, buraki i cebulę.
  5. W oddzielnej miseczce połączyłam majonez, jogurt naturalny, ocet jabłkowy i sos sojowy. Jeśli chcesz, możesz dosłodzić sos łyżeczką miodu.
  6. Do miski z warzywami wlałam wymieszany sos na bazie majonezu i jogurtu.
  7. Natkę pietruszki posiekałam i posypałam nią gotową surówkę z czerwonej kapusty z majonezem.

Sposób podania surówki z czerwonej kapusty

Gotową surówkę z czerwonej kapusty i buraków można wzbogacić namoczonymi we wrzątku rodzynkami, suszoną żurawiną lub suszonymi wiśniami. Poszukiwacze egzotycznych dodatków mogą także sięgnąć po pestki granatu, a zamiast natki pietruszki dodać posiekaną kolendrę. Surówka świetnie smakuje podana z tostami z kozim serem lub z grzankami czosnkowymi.

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty i buraków do obiadu. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Zobacz prze...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!