Spis treści
Surówka z ogórka, rzodkiewki i koperku – przepis na rześkie trio
Czas przygotowania: ok. 5 minut
Liczba porcji: 2 duże porcje lub 3-4 mniejsze
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
1 pęczek rzodkiewek,
1 duży ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe,
2-3 łyżki posiekanego świeżego koperku,
Sos (opcjonalny, ale bardzo polecam):
1-2 łyżki śmietany, jogurtu naturalnego lub oliwy z cytryną,
sól i pieprz do smaku.
Rześkie trio, czyli jak zrobić letnią surówkę z trzech składników?
Rzodkiewki i ogórek dokładnie umyj. Pokrój w cienkie plasterki (najlepiej mandoliną lub na tarce).
Wrzuć do miski, dodaj koperek.
Wymieszaj z ulubionym sosem – jogurtem, śmietaną lub po prostu skrop oliwą i sokiem z cytryny – lub bez.
Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut, by smaki się połączyły. Podawaj do obiadu lub na grillu. Smacznego!
Dlaczego warto zrobić tę surówkę z trzech składników?
Gotowa w 5 minut.
Świeża, chrupiąca i idealna na upał.
Pasuje do kotletów, ryby, grilla i dań z ziemniakami.
Można dodać też szczypiorek lub ząbek czosnku dla ostrzejszego smaku.
Surówka z trzech składników – z czym podawać?
Rześkie trio, czyli surówka z trzech składników – ogórka, rzodkiewki i koperku – to idealny dodatek na upalne dni – i do obiadu, i do grilla. Świetnie balansuje tłuste grillowane potrawy i kiełbaski. Może być też niecodzienną alternatywą dla tradycyjnej mizerii – na pewno zaskoczysz swoich bliskich, jeżeli podasz taką surówkę do schabowego. Pieczone ziemniaki lub młode ziemniaczki z koperkiem, jajko sadzone albo jajko w koszulce i lekka, chrupiąca surówka to kolejna opcja, jak możesz wykorzystać ten szybki przepis. Smak ogórka, rzodkiewki i koperku bardzo dobrze pasuje też do ryb, np. dorsza, łososia czy pstrąga. Nic też nie szkodzi na przeszkodzie, żeby zjeść takie rześkie trio solo – idealna przekąska w upalny dzień.
Jeżeli chcesz, możesz też urozmaicić ten prosty przepis. Co możesz zrobić?
dodaj łyżeczkę musztardy lub sok z cytryny do jogurtu,
wrzuć odrobinę szczypiorku, cebuli dymki lub natki pietruszki,
posyp delikatnie prażonym słonecznikiem, sezamem lub czarnuszką,
użyj mięty zamiast koperku – uzyskasz jeszcze bardziej orzeźwiający efekt,
wersja z pazurem: dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskęlub czerwoną cebulę posiekaną w pióra.
Kulinaria
