Weź ogórka, rzodkiewkę i koperek. W 5 minut wyczarujesz letnią surówkę z trzech składników! Rześkie trio poleca się do obiadu i do grilla

Gabriela Fedyk
Szybka surówka z ogórka, rzodkiewki i koperku to lekki dodatek do ziemniaków, kotleta albo grillowanych dań.
Szybka surówka z ogórka, rzodkiewki i koperku to lekki dodatek do ziemniaków, kotleta albo grillowanych dań. elenarui/123rf
Masz ochotę na świeżą i letnią surówkę? Rześkie trio z ogórka, rzodkiewki i koperku to błyskawiczny dodatek do obiadu lub grilla. To chrupiące, lekkie i idealnie orzeźwiające połączenie. Zrobisz ją w 5 minut bez zbędnego kombinowania, a każdy będzie chciał dokładkę. Wypróbuj przepis na najprostszą letnią surówkę z trzech składników.

Spis treści

Surówka z ogórka, rzodkiewki i koperku – przepis na rześkie trio

Czas przygotowania: ok. 5 minut

Liczba porcji: 2 duże porcje lub 3-4 mniejsze

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewek,

  • 1 duży ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe,

  • 2-3 łyżki posiekanego świeżego koperku,

Sos (opcjonalny, ale bardzo polecam):

  • 1-2 łyżki śmietany, jogurtu naturalnego lub oliwy z cytryną,

  • sól i pieprz do smaku.

Rześkie trio, czyli jak zrobić letnią surówkę z trzech składników?

  1. Rzodkiewki i ogórek dokładnie umyj. Pokrój w cienkie plasterki (najlepiej mandoliną lub na tarce).

  2. Wrzuć do miski, dodaj koperek.

  3. Wymieszaj z ulubionym sosem – jogurtem, śmietaną lub po prostu skrop oliwą i sokiem z cytryny – lub bez.

  4. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut, by smaki się połączyły. Podawaj do obiadu lub na grillu. Smacznego!

Dlaczego warto zrobić tę surówkę z trzech składników?

  • Gotowa w 5 minut.

  • Świeża, chrupiąca i idealna na upał.

  • Pasuje do kotletów, ryby, grilla i dań z ziemniakami.

  • Można dodać też szczypiorek lub ząbek czosnku dla ostrzejszego smaku.

Surówka z trzech składników – z czym podawać?

Rześkie trio, czyli surówka z trzech składników – ogórka, rzodkiewki i koperku – to idealny dodatek na upalne dni – i do obiadu, i do grilla. Świetnie balansuje tłuste grillowane potrawy i kiełbaski. Może być też niecodzienną alternatywą dla tradycyjnej mizerii – na pewno zaskoczysz swoich bliskich, jeżeli podasz taką surówkę do schabowego. Pieczone ziemniaki lub młode ziemniaczki z koperkiem, jajko sadzone albo jajko w koszulce i lekka, chrupiąca surówka to kolejna opcja, jak możesz wykorzystać ten szybki przepis. Smak ogórka, rzodkiewki i koperku bardzo dobrze pasuje też do ryb, np. dorsza, łososia czy pstrąga. Nic też nie szkodzi na przeszkodzie, żeby zjeść takie rześkie trio solo – idealna przekąska w upalny dzień.

Jeżeli chcesz, możesz też urozmaicić ten prosty przepis. Co możesz zrobić?

  • dodaj łyżeczkę musztardy lub sok z cytryny do jogurtu,

  • wrzuć odrobinę szczypiorku, cebuli dymki lub natki pietruszki,

  • posyp delikatnie prażonym słonecznikiem, sezamem lub czarnuszką,

  • użyj mięty zamiast koperku – uzyskasz jeszcze bardziej orzeźwiający efekt,

  • wersja z pazurem: dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskęlub czerwoną cebulę posiekaną w pióra.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni