Puszyste muffiny truskawkowe z kruszonką i czekoladą. Idealny deser na słodkie popołudnie. Łatwe, szybkie i zawsze się udają

Gabriela Fedyk
Letnie muffiny z truskawkami, czekoladą i kruszonką – pachną obłędnie i smakują jeszcze lepiej.
Letnie muffiny z truskawkami, czekoladą i kruszonką – pachną obłędnie i smakują jeszcze lepiej. manyakotic/Getty Images
Truskawki w wypiekach potrafią zaskoczyć głębią smaku i wilgotnością. Te muffiny łączą ich owocową świeżość z kremową maślanką, gorzką czekoladą i kruszonką, która przyjemnie chrupie przy każdym kęsie. To przepis idealny na lato – prosty, efektowny i gotowy w niecałe 40 minut. Zrób je raz, a jeszcze bardziej będziesz czekać na sezon truskawkowy.

Spis treści

W końcu znów nastał sezon na owoce jagodowe, a półki w sklepach rozświetlają się ognistą czerwienią, lśniącą żółcią i głębokim fioletem. Najsmaczniejsze według mnie to oczywiście... truskawki. W wypiekach wspaniale sprawdzają się w biszkopcie, świetnie komponują się z wanilią, a także z czekoladą, czyniąc je prawdziwie wszechstronnym dodatkiem. W tych muffinach truskawkowych błyszczą w towarzystwie maślanki i chrupiących kawałków czekolady w cieście, a całość wieńczy przyjemnie chrupiąca, maślana kruszonka.

Słodkie i chrupiące muffiny truskawkowe z kruszonką – przepis

Czas przygotowania: 40 minut

Liczba porcji: 12

Stopień trudności: łatwy


Składniki:

Na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,

  • 100 g cukru,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 125 g masła,

  • 2 jajka,

  • 150 ml maślanki.

Dodatkowo:

  • 250 g truskawek,

  • 75 g gorzkiej czekolady w kawałkach.

Na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej,

  • 30 g cukru,

  • 100 g miękkiego masła.

Jak zrobić muffiny truskawkowe z kruszonką?

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C (góra-dół). Wyłóż formę do muffinów papilotkami lub ustaw żaroodporne foremki na blasze.

  2. Aby przygotować kruszonkę, wsyp mąkę, cukier i masło w temperaturze pokojowej do miski. Wymieszaj, aż powstaną grube okruchy. Wstaw kruszonkę do lodówki do momentu użycia.

  3. Oczyść, umyj i pokrój truskawki na małe kawałki.

  4. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wbij jajka.

  5. Dodaj masło zmiękczone w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzane w mikrofalówce i wymieszaj składniki.

  6. Wlej maślankę i połącz wszystko na gładkie ciasto.

  7. Delikatnie wmieszaj kawałki truskawek i czekolady.

  8. Napełnij przygotowane foremki ciastem do około 2/3 wysokości.

  9. Równomiernie rozłóż schłodzoną kruszonkę na wierzchu każdego muffina.

  10. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25–30 minut, aż się zarumienią. Koniecznie wykonaj próbę patyczkiem, ponieważ ciasto jest dość wilgotne przez truskawki.

Źródło: DPA Trends from DPA / Polska Press Grupa

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni