Lasagne z koprem włoskim i szpinakiem. Śródziemnomorski smak, który przenosi prosto na Kretę. Przepis inspirowany grecką tawerną

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Koper włoski, szpinak, feta. Ta lasagne ma w sobie wszystko, co kochamy w kuchni południa.
Koper włoski, szpinak, feta. Ta lasagne ma w sobie wszystko, co kochamy w kuchni południa. margouillatphotos/Getty Images
Ta lasagne pachnie jak lato na południu Europy. Inspirowana wspomnieniem greckiej tawerny łączy koper włoski, szpinak i fetę w harmonijną, śródziemnomorską całość. To roślinna propozycja, która nie potrzebuje mięsa, by zachwycać smakiem i przenieść cię – choć na chwilę – na Kretę. Wypróbuj przepis na lasagne z koprem włoskim i szpinakiem.

Spis treści

Wakacje to nie tylko relaks – to przede wszystkim poznawanie kraju i jego mieszkańców. Mam tu na myśli również zanurzenie się w kulinarnych specjałach regionu i poszerzanie swoich smakowych horyzontów.

Na południu Krety znajduje się mała restauracja, z której roztacza się bajeczny widok na przepiękną zatokę. Nie dostaniesz tam karty dań – kelner prowadzi gości prosto do kuchni, gdzie podnosi pokrywki z garnków i mogą wybrać jedzenie bezpośrednio z nich. Uwielbiam takie miejsca.

Dzisiejszy przepis, inspirowany tą małą tawerną na Krecie, zachwyci nie tylko wegetarian, bo smakuje przede wszystkim cudownie śródziemnomorsko.

Lasagne z koprem włoskim i szpinakiem – przepis

Liczba porcji: dla 2 osób

Czas przygotowania: ok. 70 minut

Stopień trudności: średni

Składniki:

  • 3 bulwy kopru włoskiego z natką,

  • 2 cebule,

  • 75 g suszonych pomidorów bez oleju,

  • 200 g młodego szpinaku,

  • 300 g sera feta,

  • 1 kubek crème fraîche,

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,

  • sól,

  • pieprz,

  • przyprawa do sera owczego,

  • 4 płaty lasagne.

Jak zrobić lasagne z koprem włoskim i szpinakiem?

  1. Suszone pomidory zalej wrzątkiem w małej miseczce i odstaw do namoczenia.
    Koper włoski umyj, usuń głąb i pokrój w cienkie paski. Natkę posiekaj i odłóż na bok. Cebule obierz i również pokrój w cienkie paski.

  2. Koper i cebulę podsmaż na oliwie na średnim ogniu, co jakiś czas podlewając wodą z moczenia pomidorów. Dopraw solidnie solą, pieprzem i przyprawą do sera owczego. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (funkcja góra-dół).

  3. Kiedy koper będzie już lekko miękki, ale wciąż chrupiący, dodaj umyty szpinak, krótko podduś i zdejmij patelnię z ognia.

  4. Suszone pomidory i fetę pokrój w drobną kostkę. Około 1/4 fety odłóż na bok. Resztę fety i pomidory dodaj do mieszanki kopru i szpinaku.

  5. Teraz zacznij układać lasagne: na dno naczynia żaroodpornego wyłóż warstwę mieszanki warzywno-serowej, tak aby przykryła dno. Na to nałóż kilka kleksów crème fraîche i przykryj dwoma płatami lasagne. Powtórz czynność. Ostatnią warstwę mieszanki warzywno-serowej posmaruj dokładnie crème fraîche, posyp resztą fety i posiekaną natką kopru.

  6. Lasagne wstaw do piekarnika na środkowy poziom i piecz przez 30-40 minut.

  7. Gdy płaty lasagne będą miękkie (można to sprawdzić patyczkiem), wyjmij z piekarnika, podawaj i delektuj się smakiem. Smacznego!


Więcej przepisów na https://hauptstadtkueche.blogspot.com/

DPA Serviceline from DPA / Polska Press Grupa

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni