Spis treści
Wakacje to nie tylko relaks – to przede wszystkim poznawanie kraju i jego mieszkańców. Mam tu na myśli również zanurzenie się w kulinarnych specjałach regionu i poszerzanie swoich smakowych horyzontów.
Na południu Krety znajduje się mała restauracja, z której roztacza się bajeczny widok na przepiękną zatokę. Nie dostaniesz tam karty dań – kelner prowadzi gości prosto do kuchni, gdzie podnosi pokrywki z garnków i mogą wybrać jedzenie bezpośrednio z nich. Uwielbiam takie miejsca.
Dzisiejszy przepis, inspirowany tą małą tawerną na Krecie, zachwyci nie tylko wegetarian, bo smakuje przede wszystkim cudownie śródziemnomorsko.
Lasagne z koprem włoskim i szpinakiem – przepis
Liczba porcji: dla 2 osób
Czas przygotowania: ok. 70 minut
Stopień trudności: średni
Składniki:
3 bulwy kopru włoskiego z natką,
2 cebule,
75 g suszonych pomidorów bez oleju,
200 g młodego szpinaku,
300 g sera feta,
1 kubek crème fraîche,
1 łyżka oliwy z oliwek,
sól,
pieprz,
przyprawa do sera owczego,
4 płaty lasagne.
Jak zrobić lasagne z koprem włoskim i szpinakiem?
Suszone pomidory zalej wrzątkiem w małej miseczce i odstaw do namoczenia.
Koper włoski umyj, usuń głąb i pokrój w cienkie paski. Natkę posiekaj i odłóż na bok. Cebule obierz i również pokrój w cienkie paski.Koper i cebulę podsmaż na oliwie na średnim ogniu, co jakiś czas podlewając wodą z moczenia pomidorów. Dopraw solidnie solą, pieprzem i przyprawą do sera owczego. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (funkcja góra-dół).
Kiedy koper będzie już lekko miękki, ale wciąż chrupiący, dodaj umyty szpinak, krótko podduś i zdejmij patelnię z ognia.
Suszone pomidory i fetę pokrój w drobną kostkę. Około 1/4 fety odłóż na bok. Resztę fety i pomidory dodaj do mieszanki kopru i szpinaku.
Teraz zacznij układać lasagne: na dno naczynia żaroodpornego wyłóż warstwę mieszanki warzywno-serowej, tak aby przykryła dno. Na to nałóż kilka kleksów crème fraîche i przykryj dwoma płatami lasagne. Powtórz czynność. Ostatnią warstwę mieszanki warzywno-serowej posmaruj dokładnie crème fraîche, posyp resztą fety i posiekaną natką kopru.
Lasagne wstaw do piekarnika na środkowy poziom i piecz przez 30-40 minut.
Gdy płaty lasagne będą miękkie (można to sprawdzić patyczkiem), wyjmij z piekarnika, podawaj i delektuj się smakiem. Smacznego!
Więcej przepisów na https://hauptstadtkueche.blogspot.com/
DPA Serviceline from DPA / Polska Press Grupa
Kulinaria
