Klasyczna lazania na obiad. Zobacz prosty przepis na włoskie danie z mięsem mielonym. Idealny comfort food dla całej rodziny

Anna Daniluk
Domowa lazania będzie świetnie smakować z zapieczonymi kawałkami mozzarelli na wierzchu, jednak bez nich zapewni zdecydowanie mniej kalorii.
Domowa lazania będzie świetnie smakować z zapieczonymi kawałkami mozzarelli na wierzchu, jednak bez nich zapewni zdecydowanie mniej kalorii. 123rf.com/marcomayer
Lazania to pożywne danie typu comfort food, czyli jedzenia na pocieszenie. Lasagne, czy też lazania, uwzględniając polską pisownię, to zdecydowanie posiłek, który poprawia nastrój i syci na dłużej. Zobacz, jak zrobić w domu lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym.

W skrócie

Tradycyjna lasagna jest daniem pochodzącym z kuchni włoskiej. Prawdopodobnie średniowieczni włoscy mnisi jako pierwsi opracowali metodę suszenia arkuszy makaronu i przekładania mięsnym farszem z sosem pomidorowym. Przynajmniej tak głoszą legendy. Lasagne miała wodzić na pokuszenie zakonników, którzy łamali regułę postu, aby zjeść ulubiony włoski posiłek. W popkulturze lazania została rozpowszechniona przez komiksową postać kota Garfielda, który uwielbiał to danie i był w stanie zrobić dla niego wszystko. W kalendarzu Dzień kota Garfielda przypada 19 czerwca i może być to okazja do zrobienia oryginalnej lasagne. Sprawdź, jak zrobić lazanię, którą można nakarmić wielu domowników.

Lasagna – przepis z mięsem mielonym

Liczba porcji: 8 kawałków.
Czas przygotowania: 1 godzina.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 500 g suszonego makaronu lasagne,
  • 50 g startego sera parmezan,
  • 250 g mozzarelli (kulki po odsączeniu płynu).

Sos bolognese do lasagne:

  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
  • 5 g soli,
  • 5 g czarnego pieprzu,
  • 500 g mielonej wołowiny lub mięsa wieprzowo-wołowego,
  • 300 g gotowanej szynki,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 60 ml czerwonego wina.

Sos beszamelowy do lasagne:

  • 30 g masła,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 600 ml mleka,
  • 3 g świeżo startej gałki muszkatołowej.

Jak zrobić domową lasagne po bolońsku?

Przygotowanie:

  1. W garnku o grubym dnie należy rozgrzać oliwę lub olej, podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i startą na dużych oczkach marchewkę.
  2. Następnie należy odłożyć warzywa na bok i dodać partiami mielone mięso. Ważne, aby robić to stopniowo, aby mięso nie zbiło się w jedną grudę i równomiernie się podsmażyło. Następnie należy wymieszać z mięsem wcześniej podsmażone warzywa.
  3. W kolejnym kroku należy dolać wino i chwilę podgrzewać z mięsem, aż płyn odparuje. Do powstającego sosu należy wlać bulion warzywny i passatę pomidorową.
  4. Doprawić sos do smaku solą i czarnym pieprzem. Sos należy gotować na średnim ogniu przez około 15 minut.
  5. Następnie trzeba zrobić sos beszamelowy. Wystarczy w większym rondlu roztopić masło, dodać mąkę pszenną i smażyć przez około 1,5 minuty. Ma powstać rodzaj zasmażki.
  6. Po tym czasie należy wlewać powoli ciepłe mleko. W trakcie dolewania płynu należy zasmażkę cały czas mieszać, aby powstał gładki biały sos.
  7. Sos beszamelowy należy gotować sos przez około 3 minuty i doprawić świeżo startą gałką muszkatołową.
  8. W żaroodpornej formie należy rozprowadzić chochlą łyżkę sosu beszamelowego i rozłożyć na nim pierwszą warstwę makaronu lasagne. Na płaty makaronu wylać sos pomidorowy z mięsem mielonym, a następnie warstwę beszamelu i parmezanu.
  9. Kolejne warstwy układać aż do wyczerpania składników i wypełnienia formy.
  10. Na wierzchu lasagne warto rozłożyć płaty gotowanej szynki i kawałki mozzarelli.
  11. Do piekarnika rozgrzanego do 190° Celsjusza należy wstawić lasagne bolognese i piec przez około 40 minut.

Dodatki do lazanii

W wersji dietetycznej zamiast makaronu lasagne korzysta się z cienkich, podłużnych plastrów cukinii albo podsmażonego szpinaku. Warzywo znakomicie oddziela warstwy potrawy i wchłania smak pozostałych składników. Jednak jeśli chcemy trzymać się tradycyjnego przepisu, to do sosu pomidorowego można dodać seler naciowy i kawałki boczku. Ponadto sos nie musi być doprawiany jedynie czerwonym winem. Jeśli skorzystacie z wermutu, nabierze ciekawej ziołowej nuty.

Sprawdź także: Przepis na tradycyjne włoskie risotto

Gotowanie makaronu do lasagne

Przygotowując warstwową lasagne, nie trzeba wcześniej gotować makaronu. Wystarczy zrobić dużo sosu bolońskiego, aby makaron mógł się w nim ugotować podczas zapiekania w piekarniku. W ten sposób makaron ma szansę napęcznieć i wchłonąć wszystkie smaki i aromaty wydobywające się podczas pieczenia.

Ile kalorii ma lasagne?

Lasagne nie należy do niskokalorycznych dań. W 100 gramach dania typu lasagne może być nawet 140 kalorii. Standardowa porcja to około 400 kalorii. Wszystko zależy od rodzaju użytych składników. Więcej błonnika będą miały dania, w których makaron zamieni się na pełnoziarnisty odpowiednik lub np. plastry bakłażana.

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni