W skrócie
Tradycyjna lasagna jest daniem pochodzącym z kuchni włoskiej. Prawdopodobnie średniowieczni włoscy mnisi jako pierwsi opracowali metodę suszenia arkuszy makaronu i przekładania mięsnym farszem z sosem pomidorowym. Przynajmniej tak głoszą legendy. Lasagne miała wodzić na pokuszenie zakonników, którzy łamali regułę postu, aby zjeść ulubiony włoski posiłek. W popkulturze lazania została rozpowszechniona przez komiksową postać kota Garfielda, który uwielbiał to danie i był w stanie zrobić dla niego wszystko. W kalendarzu Dzień kota Garfielda przypada 19 czerwca i może być to okazja do zrobienia oryginalnej lasagne. Sprawdź, jak zrobić lazanię, którą można nakarmić wielu domowników.
Lasagna – przepis z mięsem mielonym
Liczba porcji: 8 kawałków.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 500 g suszonego makaronu lasagne,
- 50 g startego sera parmezan,
- 250 g mozzarelli (kulki po odsączeniu płynu).
Sos bolognese do lasagne:
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
- 5 g soli,
- 5 g czarnego pieprzu,
- 500 g mielonej wołowiny lub mięsa wieprzowo-wołowego,
- 300 g gotowanej szynki,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- 60 ml czerwonego wina.
Sos beszamelowy do lasagne:
- 30 g masła,
- 20 g mąki pszennej,
- 600 ml mleka,
- 3 g świeżo startej gałki muszkatołowej.
Jak zrobić domową lasagne po bolońsku?
Przygotowanie:
- W garnku o grubym dnie należy rozgrzać oliwę lub olej, podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i startą na dużych oczkach marchewkę.
- Następnie należy odłożyć warzywa na bok i dodać partiami mielone mięso. Ważne, aby robić to stopniowo, aby mięso nie zbiło się w jedną grudę i równomiernie się podsmażyło. Następnie należy wymieszać z mięsem wcześniej podsmażone warzywa.
- W kolejnym kroku należy dolać wino i chwilę podgrzewać z mięsem, aż płyn odparuje. Do powstającego sosu należy wlać bulion warzywny i passatę pomidorową.
- Doprawić sos do smaku solą i czarnym pieprzem. Sos należy gotować na średnim ogniu przez około 15 minut.
- Następnie trzeba zrobić sos beszamelowy. Wystarczy w większym rondlu roztopić masło, dodać mąkę pszenną i smażyć przez około 1,5 minuty. Ma powstać rodzaj zasmażki.
- Po tym czasie należy wlewać powoli ciepłe mleko. W trakcie dolewania płynu należy zasmażkę cały czas mieszać, aby powstał gładki biały sos.
- Sos beszamelowy należy gotować sos przez około 3 minuty i doprawić świeżo startą gałką muszkatołową.
- W żaroodpornej formie należy rozprowadzić chochlą łyżkę sosu beszamelowego i rozłożyć na nim pierwszą warstwę makaronu lasagne. Na płaty makaronu wylać sos pomidorowy z mięsem mielonym, a następnie warstwę beszamelu i parmezanu.
- Kolejne warstwy układać aż do wyczerpania składników i wypełnienia formy.
- Na wierzchu lasagne warto rozłożyć płaty gotowanej szynki i kawałki mozzarelli.
- Do piekarnika rozgrzanego do 190° Celsjusza należy wstawić lasagne bolognese i piec przez około 40 minut.
Zobacz także: Kochasz włoską kuchnię? Oto 12 najbardziej znanych dań i produktów rodem ze słonecznej Italii
Dodatki do lazanii
W wersji dietetycznej zamiast makaronu lasagne korzysta się z cienkich, podłużnych plastrów cukinii albo podsmażonego szpinaku. Warzywo znakomicie oddziela warstwy potrawy i wchłania smak pozostałych składników. Jednak jeśli chcemy trzymać się tradycyjnego przepisu, to do sosu pomidorowego można dodać seler naciowy i kawałki boczku. Ponadto sos nie musi być doprawiany jedynie czerwonym winem. Jeśli skorzystacie z wermutu, nabierze ciekawej ziołowej nuty.
Sprawdź także: Przepis na tradycyjne włoskie risotto
Gotowanie makaronu do lasagne
Przygotowując warstwową lasagne, nie trzeba wcześniej gotować makaronu. Wystarczy zrobić dużo sosu bolońskiego, aby makaron mógł się w nim ugotować podczas zapiekania w piekarniku. W ten sposób makaron ma szansę napęcznieć i wchłonąć wszystkie smaki i aromaty wydobywające się podczas pieczenia.
Sprawdź także: Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym
Ile kalorii ma lasagne?
Lasagne nie należy do niskokalorycznych dań. W 100 gramach dania typu lasagne może być nawet 140 kalorii. Standardowa porcja to około 400 kalorii. Wszystko zależy od rodzaju użytych składników. Więcej błonnika będą miały dania, w których makaron zamieni się na pełnoziarnisty odpowiednik lub np. plastry bakłażana.
Patelnie w najlepszych cenach
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?