W skrócie
Gnocchi – wymowa włoskiego słowa
Gnocchi często stanowią problem w wymowie dla nie – Włochów. Warto pamiętać, że litera „g” na początku słowa jest niema. Cały wyraz powinien brzmieć jako „nioki”, wymówione z lekkością i włoskim akcentem na literze „k”. Włosi podkreślają, że wymowa zamerykanizowana jako „noczi” jest dla niemal obraźliwa.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć przepis krok po kroku
Gnocchi di patate – przepis na włoskie danie
Liczba porcji: dla 4 – 6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków (roseval, bintje; aster, bzura… - odmiany, które nadają się do polskich kopytek, będą też dobre do gnocchi),
- 1 jajko,
- około 250 g mąki + odrobina do oprószenia stolnicy,
- sól.
Zobacz także: Przepis na lasagne ze szpinakiem
Jak zrobić gnocchi?
- Ugotuj ziemniaki w mundurkach w wodzie (wrzuć do zimnej osolonej wody) lub na parze – wchłoną wtedy mniej płynu. Obierz ziemniaki i jeszcze ciepłe rozgnieć na stolnicy lekko oprószonej mąką. Pozostaw do ostygnięcia. Wysyp mąkę dookoła.
- Za pomocą widelca uformuj zagłębienie, wbij jajko i wymieszaj.
- Łącz stopniowo z mąką. Im bardziej mączyste ziemniaki, tym mniej potrzeba będzie mąki. Posól i delikatnie wyrób ciasto dłońmi, aż będzie jednolite.
- Uformuj kulę.
- Odkrawaj kawałki ciasta i formuj wałeczki o średnicy 2 cm. Krój na segmenty o długości 1 cm.
- Roluj gnocchi na rigagnocchi lub na zębach widelca.
- Wrzuć gnocchi do garnka z gotującą się osoloną wodą.
- Kiedy wypłyną na powierzchnię, odsącz łyżką cedzakową i natychmiast podawaj z kawałeczkiem masła lub wybranym sosem.
W naszej galerii możecie zobaczyć sposób przygotowania gnocchi krok po kroku
Gnocchi – włoskie przysłowia
W książce „Italia na talerzu” Francois-Regis Gaudry wraz z przyjaciółmi zebrał ciekawostki związane z kuchnią włoską. Z publikacji dowiadujemy się, że gnocchi ma szczególne miejsce we włoskiej kulturze i w języku. Pojawia się nawet w kilku przysłowiach.
- Ridi, ridi, che la mamma ha fatto gli gnocchi!, czyli „Śmiej się, śmiej, mama zrobiła gnocchi!” – wyrażenie używane, gdy dziecko bez powodu wybuchnie śmiechem, jakoby gnocchi było źródłem szczęścia.
- Giovedì gnocchi!, czyli „W czwartek gnocchi!” – piątek był dniem postnym według kalendarza religijnego. W czwartek trzeba było najeść się do syta np.: zajadając porcję gnocchi.
Zobacz także: Przepis na kopytka z dyni
Rigagnocchi – jak formować?
We włoskich domach tradycyjnie do robienia gnocchi wykorzystuje się wyżłobioną drewnianą deskę, która służy do nadawania kształtu. Dosłownie rigagnocchi oznacza kreska-gnocchi. Dzięki żłobieniom w cieście gnocchi wchłaniają więcej sosu.
Z czym podawać gnocchi?
Włoskie gnocchi są najczęściej przyrządzane z sosem mięsnym lub z dodatkiem warzyw. Kuchnia włoska proponuje tradycyjne dodatki do gnocchi, ale można je też przyrządzić według własnego upodobania. Wśród proponowanych przez autorów książki „Italia na talerzu” są:
- Burro e salva, czyli roztopione masło połączone z liśćmi szałwii i startym parmezanem
- Al pomodoro, czyli gnocchi w sosie pomidorowym
- Gnocchi alla sorrentina, czyli sos pomidorowy z dodatkiem czosnku, mozzarelli i startego parmezanu. Na koniec gnocchi zapiekane jest w piekarniku.
- Ragù di carne, czyli sos mięsny wymieszany z sosem pomidorowym
- Gnocchi z pesto
Mamy nadzieję, że ten przepis na gnocchi zachęci was do zgłębiania tajników oryginalnej kuchni włoskiej.
Przepis z książki „Italia na talerzu” Francois-Regis Gaudry udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak.
Zobacz przepis na gnocchi krok po kroku:
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Idealne spaghetti carbonara. Poznaj przepis jak od włoskiej mamy
- Kuchnia włoska co dzień. Oto 12 najbardziej znanych dań pochodzących z Italii
- Penne alla vodka na kolację we włoskim stylu. Przepis na wyskokowy posiłek
- Jak zrobić tradycyjne włoskie risotto? Przepis od słynnego mistrza kuchni z Mediolanu
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?