W skrócie
Szukasz pomysłu na szybki obiad z makaronu? Mamy dla Ciebie idealny przepis - makaron penne ze szpinakiem, fetą i pomidorkami koktajlowymi. Podpowiadamy, jak krok po kroku przygotować to pyszne danie.
Jeśli aktualnie nie masz świeżego szpinaku, to z powiedzeniem możesz zastąpić go szpinakiem mrożonym. Zamiast pomidorków koktajlowych świetnie sprawdzą się także pomidory suszone z zalewy.
Przepis na makaron ze szpinakiem
czas przygotowania: ok. 25 minut
porcje dla 2 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 200 g makaronu penne,
- 450 g szpinaku świeżego lub mrożonego,
- 250 g sera feta,
- duży ząbek czosnku,
- 50 g masła,
- 1 łyżeczka oregano,
- 30 g startego parmezanu,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- garść pestek z dyni.
Jak zrobić penne ze szpinakiem, fetą i pomidorkami?
Przygotowanie
- Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
- Na suchą patelnię włóż szpinak i podduś do miękkości.
- Obierz ząbek czosnku i zetrzyj na tarce.
- Do szpinaku dodaj masło i czosnek i podduś jeszcze kilka minut.
- Dodaj ser feta oraz oregano i wymieszaj.
- Pokrój pomidorki koktajlowe i dodaj do dania.
- Pestki z dyni podpraż na suchej patelni.
- Przecedzony makaron wrzuć do szpinaku i całość wymieszaj.
- Przełóż makaron na talerze, posyp startym parmezanem i pestkami z dyni. Gotowe!
Czytaj także: Penne all’ arrabbiata na włoską nutę. Odkryj przepis na makaron z ostrą papryczką chili. Znamy sposób na wyrazistszy smak
Zobacz też inne przepisy z makaronem ze Strony Kuchni: