W skrócie
Czym jest bakłażan?
Bakłażany pod względem botanicznym należą do rodziny psiankowatych. Oficjalna nazwa bakłażana to psianka podłużna. Bakłażan pochodzi prawdopodobnie z krajów afrykańskich. Rośnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym o dużej wilgotności powietrza. Jadalne są owoce rośliny o podłużnych lub okrągłych kształtach przypominających jajo. Najczęściej bakłażan spotykany jest w kolorze:
- ciemnofioletowym,
- jasnofioletowym,
- żółtym,
- żółtozielonym,
- białym.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć dania z bakłażanem
Właściwości zdrowotne warzywa
Bakłażany są warzywami niskokalorycznymi. W 100 gramach mają 24 kalorie. Jednak należy uważać na dolewanie do nich tłuszczu podczas gotowania i smażenia. Łatwo go wchłaniają, co zwiększa ich wartość energetyczną. Bakłażan to znakomite warzywo dla osób dbających o linię. Przyspiesza przemianę materii, obniża poziom złego cholesterolu we krwi i przeciwdziała nowotworom. Bakłażany znakomicie wpływają na wzmocnienie wzroku i wygląd skóry, włosów i paznokci dzięki zawartości:
- witaminy A,
- witamin z grupy B,
- witaminy C,
- potasu.
Bakłażan - przepisy
Szczególnie doceniane są walory kulinarne bakłażana. Oberżyna ma gąbczastą strukturę i delikatny smak. Dzięki temu bakłażan łatwo wchłania składniki i nabiera pożądanego smaku. Spożywany jest w kuchni egipskiej, izraelskiej i indyjskiej. Bakłażan możne być doprawiony sosem sojowym, pastą miso ze sfermentowanej soi, pastą chili lub pastą orzechową.
Zobacz także: Przepis na lasagne
Co można zrobić z bakłażana?
- baba ghanoush – pasty popularnej w kuchni arabskiej ze zmiksowanego upieczonego bakłażana i pasty sezamowej tahini. W Egipcie baba ghanoush ozdabiana jest pestkami owocu granatu i podawana z chlebkiem pita.
- musaka (moussaka) – grecka zapiekanka złożona z bakłażana, pomidorów, ziemniaków i mięsa mielonego. Danie zapiekane jest pod sosem beszamelowym.
- leczo z bakłażanem – mniej tradycyjna wersja węgierskiego dania.
- caponata – włoskie danie na bazie bakłażana, czosnku, pomidorów i kaparów,
- sałatka z bakłażanem, pomidorkami i serem feta,
- plastry bakłażana w panierce – potrawa będąca znakomitym zamiennikiem kotleta,
- pieczony bakłażan z mozzarellą i sosem pomidorowym,
- bakłażan świetnie sprawdzi się jako dodatek do sosu chińskiego.
Jak przygotować bakłażana?
Istnieje jeden mit dotyczący przygotowania bakłażana przed obróbką termiczną. W starszych przepisach zalecano, aby plastry bakłażana natrzeć solą i pozostawić na kilka minut, aby pozbyć się goryczy z warzyw. Następnie należało umyć go pod bieżącą wodą i osuszyć ściereczką kuchenną lub ręcznikiem papierowym. Nie jest to konieczny krok. Wystarczy wybierać dojrzałe warzywa, które nie będą gorzkie. Natomiast ważne jest, aby bakłażan pieczony w całości był nakłuty widelcem lub nacięty nożem. Dzięki temu zniwelujemy szansę na wybuch warzywa w piekarniku. Nakłucia pozwolą na wydostanie się na zewnątrz pary wodnej i wyrównanie ciśnienia wewnątrz warzywa.
Czy bakłażana się obiera?
Bakłażan nie wymaga obierania. Skórka jest jadalna, choć osoby zmagające się z problemami trawiennymi mogą ją zostawić w trakcie jedzenia. Skórka bakłażana może być jedzona w wersji pieczonej lub grillowanej, gdy warzywo pokroimy w grube plastry. Można też zjeść bakłażana w całości, gdy pokroimy go w kostkę nadające się do smażenia i gotowania.
Zobacz także: Przepis na faszerowaną paprykę
Jak zrobić bakłażana?
Ważne, aby nie wlewać dużo oleju, gdyż bakłażany chłoną tłuszcz jak gąbkę. Warto zrobić do bakłażana marynatę na bazie pasty miso, sosu sojowego i oleju. Taką miksturą należy posmarować warzywo dłonią lub silikonowym pędzelkiem. Gotowe warzywo można piec, smażyć lub grillować.
Sprawdź także: Przepis na zapiekankę ziemniaczaną
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym – przepis na pożywne danie
Faszerowany bakłażan to posiłek nadający się na obiad i kolację. Może być także daniem dla miłośników mięsa, gdy dodamy mieloną wieprzowinę, wołowinę lub drób albo dla wegetarian, gdy wykorzystamy kaszę gryczaną i pieczarki. Taki bakłażan faszerowany wegetariański można podawać z sosem na beszamelowym lub z sosem pomidorowym. Zapiekany bakłażan warto podawać z sosem czosnkowym lub chutneyem śliwkowym. Zobacz przepis z bakłażanem na rodzinny obiad.
Bakłażan z mięsem mielonym – przepis na obiad
Porcja dla 2-4 osób
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 250 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego, albo karkówki wieprzowej)
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g sera feta,
- 1 jajko,
- 40 g posiekanej natki pietruszki,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu do smaku,
- 4 łyżki oleju,
- 1/2 łyżeczki soli.
Jak zrobić bakłażana?
- Piekarnik należy rozgrzać do 180° Celsjusza. Bakłażany trzeba umyć, przekroić wzdłuż na połówki i naciąć miąższ w kratkę, ale nie do końca. Warzywo należy posmarować olejem wymieszanym z solą. Bakłażany należy położyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 20-30 minut.
- Następnie należy na 2 łyżka oleju podsmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę z posiekanym czosnkiem. Zarumienione można odstawić do wystygnięcia.
- Potem mięso mielone należy wymieszać z fetą, pieprzem, jajkiem, natką pietruszki, cebulą i czosnkiem.
- Z upieczonych bakłażanów trzeba wyjąć upieczony miąższ, posiekać lub rozdzielić widelcem i dodać do mięsa mielonego.
- Gotowy farsz należy wkładać do miseczek powstałych z bakłażana. Wierzch można posmarować olejem i piec w piekarniku przez około 30 minut.
Zobacz w galerii, jakie dania można zrobić z bakłażanem:
Bakłażany w kuchni. Bakłażan faszerowany to przepis na pyszn...
Gotuj zdrowo
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym na jesień. Zobacz przepis na pyszny obiad
- Kuchnia Grecji odkrywana na nowo. Bartek Kieżun wspomina deser na pożegnanie Aten
- Ajvar na kanapki i do mięsa. Przepis na paprykowy sos, który zaostrzy apetyt
- Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju. Sezonowy przepis na apetyczne ciasto
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?