Bakłażany w kuchni. Bakłażan faszerowany to przepis na pyszny obiad. Sprawdź właściwości oberżyny

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Jedną z potraw, jakie można zrobić są faszerowane bakłażany. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć dania z bakłażana.
Jedną z potraw, jakie można zrobić są faszerowane bakłażany. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć dania z bakłażana. 123rf.com/timolina
Bakłażan znany jest pod różnymi nazwami. Najbardziej znana jest oberżyna pochodząca z języka francuskiego. Chociaż wiele osób zna bakłażana pod poetycko brzmiącą nazwą gruszka miłości. Bakłażan szczególnie popularny jest w daniach kuchni arabskiej, żydowskiej i śródziemnomorskiej. Przyjrzeliśmy się, co zrobić z bakłażana, aby smakował domownikom?

W skrócie

Czym jest bakłażan?

Bakłażany pod względem botanicznym należą do rodziny psiankowatych. Oficjalna nazwa bakłażana to psianka podłużna. Bakłażan pochodzi prawdopodobnie z krajów afrykańskich. Rośnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym o dużej wilgotności powietrza. Jadalne są owoce rośliny o podłużnych lub okrągłych kształtach przypominających jajo. Najczęściej bakłażan spotykany jest w kolorze:

  • ciemnofioletowym,
  • jasnofioletowym,
  • żółtym,
  • żółtozielonym,
  • białym.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć dania z bakłażanem

Właściwości zdrowotne warzywa

Bakłażany są warzywami niskokalorycznymi. W 100 gramach mają 24 kalorie. Jednak należy uważać na dolewanie do nich tłuszczu podczas gotowania i smażenia. Łatwo go wchłaniają, co zwiększa ich wartość energetyczną. Bakłażan to znakomite warzywo dla osób dbających o linię. Przyspiesza przemianę materii, obniża poziom złego cholesterolu we krwi i przeciwdziała nowotworom. Bakłażany znakomicie wpływają na wzmocnienie wzroku i wygląd skóry, włosów i paznokci dzięki zawartości:

  • witaminy A,
  • witamin z grupy B,
  • witaminy C,
  • potasu.

Bakłażan - przepisy

Szczególnie doceniane są walory kulinarne bakłażana. Oberżyna ma gąbczastą strukturę i delikatny smak. Dzięki temu bakłażan łatwo wchłania składniki i nabiera pożądanego smaku. Spożywany jest w kuchni egipskiej, izraelskiej i indyjskiej. Bakłażan możne być doprawiony sosem sojowym, pastą miso ze sfermentowanej soi, pastą chili lub pastą orzechową.

Zobacz także: Przepis na lasagne

Co można zrobić z bakłażana?

  • baba ghanoush – pasty popularnej w kuchni arabskiej ze zmiksowanego upieczonego bakłażana i pasty sezamowej tahini. W Egipcie baba ghanoush ozdabiana jest pestkami owocu granatu i podawana z chlebkiem pita.
  • musaka (moussaka) – grecka zapiekanka złożona z bakłażana, pomidorów, ziemniaków i mięsa mielonego. Danie zapiekane jest pod sosem beszamelowym.
  • leczo z bakłażanem – mniej tradycyjna wersja węgierskiego dania.
  • caponata – włoskie danie na bazie bakłażana, czosnku, pomidorów i kaparów,
  • sałatka z bakłażanem, pomidorkami i serem feta,
  • plastry bakłażana w panierce – potrawa będąca znakomitym zamiennikiem kotleta,
  • pieczony bakłażan z mozzarellą i sosem pomidorowym,
  • bakłażan świetnie sprawdzi się jako dodatek do sosu chińskiego.

Jak przygotować bakłażana?

Istnieje jeden mit dotyczący przygotowania bakłażana przed obróbką termiczną. W starszych przepisach zalecano, aby plastry bakłażana natrzeć solą i pozostawić na kilka minut, aby pozbyć się goryczy z warzyw. Następnie należało umyć go pod bieżącą wodą i osuszyć ściereczką kuchenną lub ręcznikiem papierowym. Nie jest to konieczny krok. Wystarczy wybierać dojrzałe warzywa, które nie będą gorzkie. Natomiast ważne jest, aby bakłażan pieczony w całości był nakłuty widelcem lub nacięty nożem. Dzięki temu zniwelujemy szansę na wybuch warzywa w piekarniku. Nakłucia pozwolą na wydostanie się na zewnątrz pary wodnej i wyrównanie ciśnienia wewnątrz warzywa.

Czy bakłażana się obiera?

Bakłażan nie wymaga obierania. Skórka jest jadalna, choć osoby zmagające się z problemami trawiennymi mogą ją zostawić w trakcie jedzenia. Skórka bakłażana może być jedzona w wersji pieczonej lub grillowanej, gdy warzywo pokroimy w grube plastry. Można też zjeść bakłażana w całości, gdy pokroimy go w kostkę nadające się do smażenia i gotowania.

Jak zrobić bakłażana?

Ważne, aby nie wlewać dużo oleju, gdyż bakłażany chłoną tłuszcz jak gąbkę. Warto zrobić do bakłażana marynatę na bazie pasty miso, sosu sojowego i oleju. Taką miksturą należy posmarować warzywo dłonią lub silikonowym pędzelkiem. Gotowe warzywo można piec, smażyć lub grillować.

Sprawdź także: Przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym – przepis na pożywne danie

Faszerowany bakłażan to posiłek nadający się na obiad i kolację. Może być także daniem dla miłośników mięsa, gdy dodamy mieloną wieprzowinę, wołowinę lub drób albo dla wegetarian, gdy wykorzystamy kaszę gryczaną i pieczarki. Taki bakłażan faszerowany wegetariański można podawać z sosem na beszamelowym lub z sosem pomidorowym. Zapiekany bakłażan warto podawać z sosem czosnkowym lub chutneyem śliwkowym. Zobacz przepis z bakłażanem na rodzinny obiad.

Bakłażan z mięsem mielonym – przepis na obiad
Porcja dla 2-4 osób

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 250 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego, albo karkówki wieprzowej)
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g sera feta,
  • 1 jajko,
  • 40 g posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu do smaku,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Jak zrobić bakłażana?

  1. Piekarnik należy rozgrzać do 180° Celsjusza. Bakłażany trzeba umyć, przekroić wzdłuż na połówki i naciąć miąższ w kratkę, ale nie do końca. Warzywo należy posmarować olejem wymieszanym z solą. Bakłażany należy położyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 20-30 minut.
  2. Następnie należy na 2 łyżka oleju podsmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę z posiekanym czosnkiem. Zarumienione można odstawić do wystygnięcia.
  3. Potem mięso mielone należy wymieszać z fetą, pieprzem, jajkiem, natką pietruszki, cebulą i czosnkiem.
  4. Z upieczonych bakłażanów trzeba wyjąć upieczony miąższ, posiekać lub rozdzielić widelcem i dodać do mięsa mielonego.
  5. Gotowy farsz należy wkładać do miseczek powstałych z bakłażana. Wierzch można posmarować olejem i piec w piekarniku przez około 30 minut.

Zobacz w galerii, jakie dania można zrobić z bakłażanem:

Jedną z potraw, jakie można zrobić są faszerowane bakłażany. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć dania z bakłażana.

Bakłażany w kuchni. Bakłażan faszerowany to przepis na pyszn...

Gotuj zdrowo

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie