Spis treści
Właściwości odżywcze rosołu – zdrowie i tradycja
Jesienią i zimą wracając do domu często mamy ochotę na ciepły posiłek, który rozgrzeje nas po deszczowym czy pochmurnym dniu. Bardzo dobrze w tej roli sprawdzi się kubek aromatycznego bulionu lub pełny talerz rosołu z makaronem, warzywami i kawałkami mięsa. Taka zupa nie tylko świetnie smakuje, ale również jest bardzo zdrowa. Bulion warzywny będzie też świetnie smakować jako baza do strogonowa.
Warto wiedzieć, że:
- Znany i ceniony od lat rosół dostarcza organizmowi wiele witamin i minerałów takich, jak: witamina B2, witamina B12, potas, selen, cynk, miedź, wapń i fosfor. Działa dobroczynnie na nasze jelita, wspiera metabolizm i wzmacnia stawy.
- Bulion można przygotować na mięsie, rybie lub na samych warzywach.
- Bulion na mięsie i kościach, czyli tradycyjny rosół, wspiera organizm przy infekcjach i wspomaga prawidłową funkcję układu odpornościowego. Dostarcza nam także sporo wapnia i żelaza.
- Bulion rybny to natomiast skarbnica kolagenu, który wpływa korzystnie na naszą skórę i cerę.
- Bulion może być także pomocny w stanach zapalnych, chorobach jelit (np. przy zespole nieszczelnego jelita) oraz przy słabych kościach i stawach.
- Im dłużej gotujemy rosół, szczególnie na dużej liczbie kości szpikowych i mięsie, tym jest zdrowszy.
Zobacz także: Przepis na faszerowaną paprykę
Przepis na bulion warzywny. Pyszna zupa wege

Bulion warzywny przygotowujemy z tzw. włoszczyzny. W sklepach możemy kupić gotowe, zebrane w jedną porcję zestawy lub skompletować włoszczyznę samodzielnie.
Składniki:
- 3 marchewki,
- 1/3 selera,
- 2 pietruszki,
- duża cebula,
- por,
- natka pietruszki,
- liść kapusty włoskiej.
Zobacz także: Przepis na domową lasagne
Przygotowanie bulionu warzywnego
Warzywa należy umyć i obrać. W dużym garnku wlewamy ok. 2 l wody i wkładamy obrane warzywa. Warto dodać także łyżkę oliwy, oleju rzepakowego lub kokosowego. Dodatek roślinnego tłuszczu sprawi, że witaminy z warzyw będą lepiej przyswajalne.
Piękny kolor bulionu uzyskamy dzięki opaleniu cebuli, tzn. obraną kładziemy na patelni lub bezpośrednio na kuchence gazowej i trzymamy tak długo, aż się nieco przypali.
Dla smaku warto dodać jeszcze pieprz, ziele angielskie czy liść laurowy.
Bulion gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez ok 1 godzinę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pyszny smak uzyskamy dodając do bulionu pod koniec gotowania ząbek czosnku.
Zobacz także: Przepis na zupę serową z brokułami
Przepis na bulion mięsny. Jak zrobić idealny wywar?

Składniki:
By przygotować bulion mięsny, potrzebujemy:
- porcja mięsa: kurczak, kaczka, wołowina, cielęcina, królik, indyk
- włoszczyznę (marchew, seler, pietruszka, por, cebula i natka pietruszki)
- pieprz, sól.
Zobacz także: Przepis na zupę brokułową
Przygotowanie bulionu mięsnego
Mięso dokładnie myjemy, kroimy na części i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy powoli pod przykryciem.
Bardzo ważne jest szumowanie rosołu, tzn. za pomocą łyżki cedzakowej należy zbierać pianę na powierzchni bulionu. Jeśli tego nie zrobimy, rosół nie będzie klarowny.
Warzywa myjemy i dodajemy do rosołu. Gotujemy na małym ogniu co najmniej 1,5 godziny. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Nasza porada: najsmaczniejszy rosół uzyskamy, jeśli połączymy kilka rodzajów mięsa, np. drób i cielęcinę czy drób i wołowinę.
Zobacz także: Dania jednogarnkowe na kilka dni. Przepisy na obiad dla rodziny. Nie trać czasu i stwórz posiłki idealne do odgrzewania
Bulion jako baza dla potraw. Co możesz dodać do wywaru?
Bulion, zarówno warzywny, jak i mięsny, stanowi doskonałą bazę dla wielu potraw. Wystarczy dodać ulubione warzywa, kawałki mięsa, ryby, do tego makaron, pierożki czy klopsiki, a uzyskamy pyszne, ciepłe danie, które nas pożywi i wzmocni. Bulion to także baza do zupy cebulowej we francuskim stylu, sosu cebulowego lub do chili con carne.
Do bulionu możesz dodać:
- pierożki z mięsem,
- pulpeciki drobiowe,
- kawałki tofu,
- grzanki z serem,
- ulubione warzywa,
- grzyby,
- papryczkę chili,
- jajko,
- lane kluski,
- kaszę.
Nasza porada: warto przygotować większą porcję bulionu i część zamrozić w odpowiednich pojemnikach. Gdy chcemy zjeść ciepłą zupę, wystarczy ją rozmrozić i podgrzać.
Przepis na bulion warzywny oraz mięsny. Wzmacnia odporność. ...
Sprawdź polecane przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Kalendarz Adwentowy 12 elementów
kup teraz

Kalendarz Adwentowy 7 elementów
kup teraz

Szampon balansujący 50ml
Szampon balansujący Hair in Balance by Onlybio w m…
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym