W skrócie
O czym jest książka „Italia na talerzu”?
Książka „Italia na talerzu” to kompendium wiedzy o kuchni włoskiej. Publikację okraszono infografikami, rysunkami, instruktażowymi zdjęciami krok po kroku i przepisami na prawdziwe włoskie dania. Uwzględniono podział kuchni włoskiej według produktów i dań regionalnych. W wielu miejscach można znaleźć opowieści napisane z dużym poczuciem humoru. Dzięki tej książce poznamy też najważniejszych kucharzy i osoby związane z włoską kuchnią.
Risotto - sprawdzone przepisy
Jest wiele odmian tego pysznego i sycącego dania. Polecamy na przykład:
Jak zrobić włoskie risotto?
Najważniejszym składnikiem do uzyskania perfekcyjnego risotto jest użycie odpowiedniego rodzaju ryżu. W przepisie na risotto alla milanese wykorzystuje się ryż carnaroli. Ten rodzaj ryżu charakteryzuje się długimi ziarnami, które są odporne na długie gotowanie i dają luźną konsystencję dania. Ryzyko rozgotowania dania jest minimalne. Można go też stosować do dań z owocami morza.
Do przygotowania risotto potrzeba trzech akcesoriów, które większość osób ma w swojej kuchni. Wystarczy zaopatrzyć się w:
- garnek o grubym dnie lub rondel z wysokim brzegiem,
- drewnianą łyżkę do mieszania risotto,
- chochlę do nalewania bulionu.
Zobacz także: Przepis na domową lasagne
Jak zrobić risotto po mediolańsku w domu?
Przepis na risotto milanese all’antica pochodzi od szefa kuchni Cesarego Battistiego, który wraz ze swą żoną Federicą prowadzi słynną restaurację Ratanà (Mediolan). Zgodnie z tradycją używają plastrów szpiku, mimo że obecnie bardzo często się z nich rezygnuje. Za to nie dodają ani cebuli, ani białego wina podczas gotowania ryżu.
Przepis na risotto po mediolańsku
Risotto alla milanese
Dla 4 osób
- 250 g ryżu carnaroli (Riserva San Massimo),
- 800 g bulionu wołowego,
- 1/2 cebuli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- 60 g masła alpejskiego,
- 90 g sera lodigiano tipico lub grana padano,
- 8 plastrów szpiku (można je kupić z kośćmi wołowymi),
- 20 pręcików szafranu,
- 1 saszetka szafranu w proszku.
Przygotowanie:
- Podsmaż połowę cebuli w rondlu na oliwie z oliwek. Wyjmij ją, dodaj ryż oraz 4 plastry szpiku i smaż do czasu, kiedy ryż stanie się przezroczysty.
- Stopniowo dolewaj bulion, aż do całkowitego wchłonięcia, a następnie dodaj szafran w proszku. Trzymaj na ogniu przez 14 minut.
- Zgaś płomień, dodaj masło i ser i energicznie wymieszaj. Udekoruj pozostałymi plastrami szpiku i pręcikami szafranu. W lżejszej wersji podawaj bez szpiku.
Zobacz także: Jak ugotować spaghetti? Przepis na sycącą carbonarę. Dodanie śmietany to zbrodnia na tradycji
Wersja tradycyjna:
Wymaga użycia bulionu drobiowo-wołowego, z cebulą, selerem i marchewką. Podsmażanie ryżu na maśle przed namoczeniem wydaje się wymysłem mieszkańców Brianzy, historycznego regionu w Lombardii, którzy przybyli do pracy u bogatych rodzin mediolańskich. Początkowo stosowane czerwone wino zastąpiono białym, by uniknąć zabarwienia ryżu na różowo.
Mamy nadzieję, że ten przepis zachęci was do zapoznania się z oryginalnymi daniami kuchni włoskiej.
Przepis udostępniono dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak.
Zobacz także: Pudding ryżowy na podwieczorek. Ulubiony deser Joe Bidena. Przepis na kremowy i aromatyczny przysmak z ryżem
Patelnie w najlepszych cenach
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Lasagne ze szpinakiem na jesienny obiad. Oto przepis na pożywny makaron z piekarnika
- Sałatka z pomidorów i moreli na lato. Przepis Doroty Szelągowskiej i Gosi Molskiej
- Sałatka z cukinii na zimę. Przepis na domowe przetwory z cukinii
- Bazyliszka, królowa przypraw. Poznaj jej właściwości i przepis na pesto z bazylii
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?