Prosta lazania wegetariańska z cukinią na obiad. Przepis na sezonowe danie z makaronu wypełnione warzywami. Świetnie smakuje po odgrzaniu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa lazania wegetariańska świetnie smakuje z cukinią, szpinakiem i papryką. Zamiast sosu beszamelowego można użyć warstwy wymieszanych serów.
Domowa lazania wegetariańska świetnie smakuje z cukinią, szpinakiem i papryką. Zamiast sosu beszamelowego można użyć warstwy wymieszanych serów. 123rf.com/francesco83/zdjęcie ilustracyjne
Pyszna lazania wegetariańska to posiłek wypełniony po brzegi sezonowymi warzywami. W przepisie korzystamy z cukinii, papryki i pomidorów. Jednak jeśli lubicie możecie dodać szpinak lub plastry bakłażana. Proponowany przepis nie zawiera tradycyjnego sosu beszamelowego, a mieszankę serów. Zobaczcie przepis na pożywną lasagne wegetariańską.

W skrócie

Lasagne wegetariańska z cukinią to smakowite danie nie tylko dla wegetarian. Porcja warzyw z makaronem i mieszanką serów będzie treściwym posiłkiem dla całej rodziny. To danie bez mięsa będzie świetnie smakować z aromatycznym sosem pomidorowym. Smakosze grzybów mogą dodać do farszu podsmażone pieczarki. Lazania wegetariańska to okazja do przemycenia porcji warzyw także dzieciom.

Lasagne wegetariańska – przepis z cukinią

Liczba porcji: na 10 – 12 porcji.
Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 12 arkuszy makaronu lasagne,
  • 1 duża cukinia,
  • 300 g szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 puszka pomidorów (ok. 400 g),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżego zmielonego pieprzu,
  • 2 łyżki przecier pomidorowy,
  • 250 g sera ricotta,
  • 200 g sera mozzarella,
  • 100 g sera parmezan.

Opcjonalnie:

  • świeża bazylia do dekoracji.

Jak zrobić wegetariańską lasagne?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy rozgrzać oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu.
  2. Następnie trzeba dodać posiekaną cebulę, czosnek i szpinak. Wszystkie składniki należy smażyć przez około 2-3 minuty, aż cebula będzie miękka i lekko złocista.
  3. Po tym czasie trzeba dołożyć do garnka pokrojone w kostkę papryki i plastry cukinii. Następnie trzeba smażyć warzywa przez kolejne 5-7 minut, aż staną się miękkie.
  4. Potem trzeba dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, suszone oregano, suszoną bazylię, sól i pieprz.
  5. Wszystkie składniki powinny być gotowane na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. W międzyczasie przemieszaj sos od czasu do czasu.
  6. W międzyczasie trzeba ugotować arkusze makaronu lasagne zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odstaw makaron do ostygnięcia.
  7. W małej misce należy połączyć ser ricotta z połową startego sera mozzarella i połową startego sera parmezan.
  8. Składanie lasagne wegetariańskiej: W dużym naczyniu żaroodpornym (około 22 × 33 cm) rozłóż pierwszą warstwę sosu pomidorowego, a następnie połóż arkusze makaronu lasagne.
  9. Na warstwie makaronu trzeba rozłożyć połowę mieszanki serów. Następnie znów rozsmarować warstwę sosu pomidorowego i kolejną warstwę makaronu.
  10. Czynność należy powtarzać, aż wykorzystane będą wszystkie składniki. Na wierzchu ostatniej warstwy makaronu trzeba posypać resztę startego sera mozzarella i sera parmezan.
  11. Lasagnę trzeba piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 25-30 minut, aż ser będzie złocisty i całość dobrze się zrumieni.
  12. Lasagnę wegetariańską trzeba wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia przez kilka minut przed podaniem. Przed podaniem można udekorować świeżą bazylią.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni