Jajka faszerowane awokado na Wielkanoc. Przepis na przystawkę. Sprawdź sposób na zdrowszą przekąskę na świątecznym stole

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pyszne jajka faszerowane awokado to pomysł na zdrową przystawkę na śniadanie wielkanocne.
Pyszne jajka faszerowane awokado to pomysł na zdrową przystawkę na śniadanie wielkanocne. Anna Daniluk
Faszerowane jajka to tradycyjna przystawka na wielkanocnym stole. Zachęcamy, aby zrobić zdrowszą wersję bez dodatku majonezu, a na bazie pożywnego awokado i jogurtu greckiego. Takie jajka pięknie się prezentują podane w trakcie wielkanocnego śniadania. Zobacz prosty przepis na jajka faszerowane awokado.

W skrócie

Awokado to owoc, który świetnie łączy się z jajkami. Można go dodawać zamiast majonezu do zrobienia domowej pasty jajecznej. W kuchni meksykańskiej jest także podstawowym składnikiem pikantnego guacamole. Na Wielkanoc proponujemy zrobić jajka faszerowane awokado, które będą cieszyć się popularnością wśród osób, które nie przepadają za tłustymi sosami.

Jajka faszerowane awokado – przepis na święta

Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka posiekanych listków kolendry.

Do smaku:

  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Jak zrobić jajka faszerowane awokado?

Przygotowanie:

  1. Jajka należy umyć i włożyć do garnka. Następnie trzeba zalać je zimną wodą i gotować do momentu pierwszego wrzenia. Wtedy można dosypać łyżeczkę soli, aby łatwiej odchodziła skorupka i gotować przez kolejne 7 minut.
  2. Ugotowane jajka należy odcedzić i zalać zimną wodą. Trzeba je odstawić do wystudzenia.
  3. W tym czasie należy posiekać szczypiorek, kolendrę i pokroić drobno czosnek.
  4. Z awokado należy wyjąć miąższ i umieścić w misce. Przy pomocy widelca należy rozdrobnić awokado z dodatkiem jogurtu greckiego.
  5. Wystudzone jajka trzeba przekroić na pół i małą łyżeczką wyjąć żółtko. Po kolei należy dodawać je do pasty z awokado i jogurtu greckiego.
  6. Masę z jajek i awokado należy skropić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.
  7. Wydrążone połówki jajek należy położyć na talerzu.
  8. Do masy z żółtek i awokado należy dodać posiekany szczypiorek, kolendrę, czosnek, sól i pieprz.
  9. Farszem należy wypełniać odłożone łódeczki z białka.
  10. Wierzch jajek faszerowanych awokado warto ozdobić natką pietruszki, listkami kolendry, kiełkami rzeżuchy lub szczypiorkiem.

Czym można faszerować jajka?

Jajka faszerowane to pole do popisu dla prawdziwych smakoszy. Szczególnie zachęcamy do zrobienia przepisu na jajka faszerowane pieczarkami lub nadziewane łososiem. Wśród przepisów na jajka faszerowane awokado można znaleźć sposoby na zrobienie przystawek z różnymi dodatkami. Na przykład taki farsz można doprawić pokrojonymi w kostkę pomidorami, a poza sezonem korzystać z suszonych pomidorów.

Takie jajka faszerowane mogą być też podane na imprezę urodzinową, imieniny lub sylwestra.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!