Spis treści
Czy pestka awokado jest jadalna?
Wiele osób zastanawia się, czy pestka z awokado jest jadalna. Spożycie pestki z awokado jest raczej bezpieczne dla organizmu człowieka. Naukowcy ani odradzają, ani nie polecają jednoznacznie spożycia pestki awokado. Jednak zalecają pewnego rodzaju ostrożność. Przed spożyciem zaleca się jej ususzenie.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zastosowanie pestki awokado
Jednak trzeba pamiętać, że pestka awokado nie powinna być podawana zwierzętom domowym. Warto też pamiętać, że osoby zmagające się z niskim ciśnieniem krwi również powinny zrezygnować ze spożycia pestki awokado. Poza zastosowaniem kulinarnym pestka awokado może być użyta jako nawilżająca płukanka do włosów lub składnik oczyszczającej maseczki na twarz.
Do czego użyć pestkę z awokado?
Pierwszym zastosowaniem pestki z awokado jest zaparzenie kojącego naparu. Regularne picie napoju poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Ponadto naparowi z pestki awokado przypisuje się możliwość obniżenia wysokiego ciśnienia krwi i właściwości relaksujących. Herbata pita przed snem pomoże szybciej zasnąć, a zawarte w nich kwasy Omega-3 wesprą utrzymanie zdrowego serca. To także źródło cennych witamin i minerałów.
Jak zrobić herbatę z pestki awokado?
- Pestkę z awokado wyjmij z owocu.
- Zetrzyj go na tarce kuchennej lub drobno pokrój za pomocą ostrego noża.
- Zostaw do wyschnięcia na słońcu, w kuchence mikrofalowej lub suszarce do warzyw.
- Gotowy susz przechowuj w słoiku.
- Zagotuj wodę do zaparzenia naparu z awokado.
- Na jeden kubek o pojemności 200 ml wystarczy wziąć 1 łyżeczkę suszonego proszku z awokado.
- Napój trzeba parzyć w kubku przez około 5 minut.
- Herbatę z awokado można dosłodzić według uznania.
Pestka z awokado jako przyprawa
Kolejnym zastosowaniem pestki awokado jest doprawienie nią guacamole. Wystarczy zetrzeć na tarce i połączyć z miąższem, czosnkiem, posiekana kolendrą, pokrojonym pomidorem i sokiem z limonki. Ponadto szczypta startej pestki awokado może być dodatkiem do:
Pestka z awokado barwi tkaniny
Jeżeli chcecie uzyskać w naturalny sposób, delikatny różowy kolor materiałów, to polecamy ugotować je z pestką z awokado. Ten patent przydatny jest także w okolicach świąt wielkanocnych. Pestka awokado zabarwi jajka na pastelowy kolor.
Jak wybrać dojrzałe awokado?
Aby wykorzystać pestkę awokado w kuchni, należy wybrać dojrzały owoc. Wtedy miąższ łatwo się oddzieli i nie trzeba będzie jej uporczywie czyścić. Dojrzałe awokado ma jednolity zielony lub brązowy kolor. Nie ma plam, wgnieceń ani większych skaz. Owoc należy delikatnie dotknąć przy szypułce. Jeśli awokado podda się naciskowi oznacza to, że jest gotowy do spożycia. Jeśli kupujemy nie dojrzały, to w domu należy włożyć do woreczka papierowego z jabłkiem lub bananem. Te owoce zawierają etylen, który przyspiesza dojrzewanie owocu.
Zobacz w galerii, co warto wiedzieć o awokado
Co zrobić z pestką awokado? Nie tylko do zjedzenia. Smaczliw...
Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!
kup najtaniej

La Mediterranea Buteleczka Na Oliwę Iraia Szkło Borokrzemowe 1000 Cc
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?