W skrócie
Warto wiedzieć, że sztuka mięsa w odróżnieniu od mięsa gotowanego na rosół wkładana jest do wrzącej wody lub rosołu. Optymalną metodą obliczania czasu gotowania mięsa jest przyjęcie 20 minut na każde 500 g mięsa. W połowie gotowania do mięsa można dodać np.: mrożony, zielony groszek, pokrojoną w plasterki marchewkę, posiekaną bulwę selera, albo ziemniaki. Podobnym daniem do polskiej sztuki mięsa jest francuskie pot-au-feu, którego podstawą jest mostek wołowy zanurzony w sosie chrzanowo-musztardowym. Zobacz przepis na pyszną sztukę mięsa z dodatkiem koperku.
Sztuka mięsa – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 1 kg łaty lub szpondra wołowego,
- 30 g posiekanego koperku,
- 800 ml bulionu warzywnego,
- 200 ml śmietany,
- 2 żółtka,
- 10 g masła,
- 10 g mąki pszennej,
- 2 liście laurowe,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 4 ziarna czarnego pieprzu,
- 5 g soli do smaku.
Jak zrobić sztukę mięsa?
Sposób przygotowania:
- Mięso wołowe włóż do garnka i zalej wrzącym bulionem warzywnym.
- Do bulionu dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól.
- Składniki gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę.
- Następnie mięso wyjmij i pokrój na plastry.
- Z masła i mąki zrób zasmażkę i wlej do niej 150 ml przestudzonego wywaru z mięsa.
- Sos cały czas mieszaj, aż do momentu zagotowania.
- Do sosu dolej śmietanę wymieszaną z żółtkami i koperkiem.
- Gotową sztukę mięsa polej od razu powstałym sosem koperkowym.
Sos chrzanowy do sztuki mięsa
W wielu domach tradycyjny przepis na sztukę mięsa podawany jest z sosem chrzanowym. Można go zrobić w podobny sposób jak sos z koperkiem, tylko uzupełnić go łyżką świeżo utartego chrzanu. Uduszoną sztukę mięsa można włożyć do żaroodpornego naczynia, polać sosem chrzanowym i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200° Celsjusza.
[/promo]
Sztuka mięsa w sosie własnym
Mięso wołowe duszone z podsmażoną cebulką i ziołami zalane wodą nazywa się sztuką mięsa w sosie własnym. Aby ją przygotować, należy starannie wybrać przyprawy, które podkreślają smak mięsa, ale go nie przytłumią. Świetnie sprawdza się słodka mielona papryka, a także mielony kmin rzymski.
Kulinaria

Zapiekana sztuka mięsa
Ponadto sztukę mięsa można zapiekać w sosie beszamelowym albo z warzywami korzeniowymi. Smakosze kuchni włoskiej mogą podkreślić smak mięsa dodatkiem startego parmezanu. Na imprezę w gronie znajomych lub rodzinne spotkania można także wypróbować sztukę mięsa w galarecie, która jest nieco zapomnianym sposobem przyrządzenia polskiego dania.
Macie swój ulubiony sposób na zrobienie soczystej sztuki mięsa?
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: