Na Wielkanoc podaję pyszne jajka faszerowane szpinakiem. Poznaj przepis na zieloną przekąskę. To danie dodaje wiosennego koloru na stole

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Jajka faszerowane szpinakiem to łatwy przepis na eleganckie danie, które może urozmaicić śniadanie wielkanocne. Dzięki swojej prostocie i smakowitej zawartości sprawią, że twoi goście będą zachwyceni. Oto sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi.

W skrócie

Szukasz pomysłu na szybką przystawkę na Wielkanoc? Jajka faszerowane szpinakiem i fetą to szybka, smaczna i apetycznie wyglądająca przekąska na świąteczny stół. Można ją podać wraz z talerzem wędlin. Co więcej, barwa szpinaku ożywia świąteczny stół i pięknie kontrastuje z żółtymi dekoracjami i daniami w tym kolorze. Zazwyczaj farsz rozdrabniam ręcznym blenderem, ale można użyć także tłuczka do ziemniaków lub widelca. Sprawdź przepis na pyszne jajka faszerowane szpinakiem.

Widok z bliska na jajka faszerowane szpinakiem
Szybki przepis na jajka faszerowane szpinakiem to pomysł na zieloną przystawkę na Wielkanoc. Getty Images/Lilechka75/zdjęcie ilustracyjne

Jajka faszerowane szpinakiem – prosty przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g sera feta,
  • 2 łyżki olej rzepakowy,
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić jajka faszerowane szpinakiem?

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotowałam wodę, posoliłam i delikatnie włożyłam jajka. Gotowałam je na twardo przez 8 minut.
  2. Następnie wystudziłam w pojemniku z zimną wodą i obrałam ze skorupek.
  3. Na patelni rozgrzałam olej i dodałam posiekaną cebulę z czosnkiem.
  4. Wszystkie składniki podsmażyłam do momentu uzyskania złotego koloru.
  5. Dodałam posiekane liście szpinaku i smażyłam do momentu, aż się skurczy i lekko zbrązowieje.
  6. Szpinak przyprawiłam solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
  7. Jajka ugotowane na twardo przekroiłam na pół i wydrążyłam żółtka.
  8. W misce połączyłam rozkruszony ser feta, żółtka oraz podsmażony szpinak z cebulą i czosnkiem.
  9. Masę należy dokładnie wymieszać do momentu powstania gęstego farszu. Jeśli farsz jest zbyt gęsty, dodaj łyżkę jogurtu greckiego.
  10. Przygotowane nadzienie formowałam łyżką i wypełniałam nim wgłębienia po żółtkach w jajku.
  11. Jajka faszerowane szpinakiem świetnie smakują po schłodzeniu w lodówce.

Sposób podania jajek faszerowanych szpinakiem

Gotowe jajka faszerowane szpinakiem można udekorować rozkruszoną fetą, posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem i listkami świeżego szpinaku. Przystawkę można także oprószyć grubo mielonym czarnym pieprzem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni