W skrócie:
Orange espresso – szybki i efektowny napój na letni napój
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: bardzo łatwy.
Składniki:
2 świeżo zaparzone espresso lub 2 mocne kawy z kawiarki,
200 ml świeżego soku pomarańczowego,
kilka kostek lodu,
plasterki pomarańczy do dekoracji,
opcjonalnie: 1 łyżeczka syropu waniliowego.
Jak zrobić orange espresso?
Sposób przygotowania:
Na początku zaparz mocną kawę. Zrób dwa espresso. Jeśli nie masz ekspresu, użyj kawiarki lub mocnej kawy z french pressa. Pamiętaj, aby jej nie słodzić.
Jeśli używasz soku z kartonu, trzymaj go wcześniej w lodówce. Jeżeli masz świeże pomarańcze – wyciśnij sok i wstaw go na chwilę do zamrażalnika. Powinien być zimny.
W tym czasie przygotuj wysokie szklanki. Wrzuć do nich po kilka kostek lodu.
Wlej sok. Do każdej szklanki wlej po 100 ml soku pomarańczowego. Jeśli chcesz, dodaj odrobinę syropu waniliowego dla ciekawszego smaku.
Powoli wlej gorącą kawę do szklanki – najlepiej po łyżeczce, żeby warstwy się nie wymieszały. Dzięki temu napój wygląda elegancko, efektownie i zachowuje lekko gorzko-owocowy smak.
Na brzegu szklanki zawieść plasterek pomarańczy. Podawaj od razu do picia. Najlepiej na imprezę w rodzinnym gronie.
Ten prosty przepis nie wymaga wielu składników, ani zaawansowanych umiejętności, choć przydaje się nieco wprawy. W podobny sposób zrobisz espresso o smaku lemoniady, albo orzeźwiający tonic espresso. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
