W skrócie:
Szukasz przepisu na szybką do przygotowania i pyszną przekąskę na Wielkanoc? Proponuję tradycyjny przepis na jajka faszerowane pieczarkami. To danie, które co roku gości w moim domu na świątecznym stole. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Ważne, by pokroić pieczarki w drobną kostkę. Możesz znacznie przyśpieszyć pracę, rozdrabniając je za pomocą malaksera czy robota kuchennego.
Zobacz jak przygotować jajka faszerowane pieczarkami
Przepis na jajka faszerowane pieczarkami
Czas przygotowania: ok. 15 minut.
Liczba porcji: na 10 przekąsek.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 250 g pieczarek,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka masła,
- 0,5 łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypiorek do dekoracji,
- 1 łyżka oleju do smażenia.
Zobacz także: Jajka faszerowane łososiem, najlepszy przepis na ekspresowe śniadanie wielkanocne. Zrobisz w 5 min. Smakują obłędnie
Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami?
Sposób przygotowania:
- Pieczarki umyj, obierz i drobno posiekaj. Możesz to zrobić bardzo szybko za pomocą malaksera kuchennego.
- Podsmaż pieczarki na patelni z olejem i masłem.
- Jajka przekrój na pół, wyjmij delikatnie żółtka i przełóż do miseczki.
- Dodaj do żółtek pieczarki, majonez, sól i pieprz. Wymieszaj całość widelcem, by rozdrobnić żółtka.
- Nadziej pieczarki farszem.
- Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Posyp nim faszerowane pieczarki.
Na Wielkanoc podaj jajka faszerowane pieczarkami. Ten przepi...
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: